Sök

Moka med kraft

2007-11-27

Den lilla mokabryggaren ger ett smakrikt kaffe för en liten peng jämfört med en espressomaskin. Smartson testar åtta modeller i olika storlekar.

Modell Betyg Pris Kommentar
Monix Cafetera Eterna 14/20 250 För induktion
Monix Cafetera Vitro 10/20 190 Stor och billig
Bialetti Dama Elite 13/20 350 Bra detaljer
CafèCaffe Super 11/20 230 Genomskinligt lock
G.A.T Nova 13/20 450 Brygger mest
Bialetti Mukka Express Cow style 15/20 900 Ko-kamouflage
G.A.T VIP Inox 15/20 330 Smart funktionalitet
CafèCaffe Basic 13/20 320 Justerbar bryggare

Sammanfattning

En bra mokabryggare ger kaffe med en arom och styrka som ligger någonstans mellan vanligt bryggkaffe och espresso. Den brygger genom att kokande vatten från den undre delen av kannan trycks upp genom kaffet till överdelen av kannan. Mokabryggaren finns i de flesta italienska hem, men är ett allt populärare inslag även i Sverige, i många fall som ett komplement till kaffebryggaren och/eller espressomaskinen. Designmässigt skiljer sig olika modeller inte så mycket åt, materialet är rostfritt eller aluminium med handtag i metall eller svart plast. Rostfritt stål är enklare att hålla snyggt och har längre livslängd än aluminium. Någon markant smakskillnad mellan modellerna märks däremot knappast.

Inledning

Liten, mindre eller superliten
Det finns mokabryggare för 2-10 koppar, men kom ihåg att detta inte gäller stora, svenska kaffemuggar utan små, eleganta mocka- eller espressokoppar. Välj bryggare efter spis, till induktionshäll fungerar till exempel inte aluminium men såväl rostfritt som aluminium fungerar utmärkt på gas- eller vanlig elspis. Bra förutsättningar är annars nymalet kaffe och fräscht vatten. Kaffets malningsgrad ska vara någonstans mellan bryggmalet och espresso. Kaffet ska däremot inte packas och vattnet ska inte doseras över ventilen på bryggaren. Sedan gäller det att passa bryggaren vid uppkokning. Tillagar du kaffet på alltför hög temperatur blir smaken lätt lite bränd. Glöm inte att använda bryggaren några gånger innan du dricker kaffet första gången.

Ingen får högsta betyg
Ett alternativ för mjölkälskaren är Bialetti Mukka Express. Den brygger kaffet samtidigt som den värmer och skummar mjölk till cappuccino. Resultatet är godkänt, men skummet vill gärna stanna kvar då kaffet hälls upp. Priset är också en bra bit över de övriga i testet. Generellt fungerar de testade bryggarna bra, men ingen får högsta betyg.

Så gjorde vi

Mokabryggarna har använts på keramisk elektrisk spishäll med mokamalet kaffe. Modellerna har bedömts utifrån design, kvalitet, funktioner och prisvärde. Maxbetyg 20 poäng.

/betyg/14/20.jpgMonix Cafetera Eterna - För induktion 
Betyg: 14/20
Typ: Modell för sex koppar som klarar alla hällar, även induktion. Bred botten och handtag i rostfritt stål. Vikbart lock med gummihandtag.
Omdöme: En stilfull pjäs med bra och dåliga detaljer. Basen är gedigen medan locket känns rangligt och handtaget är inte så skönt att servera med. Resultatet blir bra, men det blir lite kaffe trots storleken. Godkänt prisvärde. 
Cirkapris: 250 kronor

/betyg/14/20.jpgMonix Cafetera Vitro - Stor och billig
Betyg: 10/20
Typ: Tilltagen modell i aluminium för nio koppar med serveringshandtag i plast. Traditionell design. Passar inte induktionshäll.
Omdöme: En hög bryggare för nio koppar där locket kärvar och sluter inte riktigt tätt. Enkel att servera med och brygger lugnt och harmoniskt. Handtaget samt lockets knopp ger en tydlig budgetkaraktär, men prisvärdet är trots allt godkänt. Ingen finish som sticker ut tyvärr.
Cirkapris: 190 kronor

/betyg/14/20.jpgBialetti Dama Elite - Bra detaljer
Betyg: 13/20
Typ: Modell för tre koppar med delvis genomskinligt lock och gummerat handtag. Tillverkad i aluminium där underdelen är svart liksom lock och handtag. Passar inte induktionshäll.   
Omdöme: Liten, behändig och välbyggd modell för två personer. Handtaget är greppvänligt, men litet. Trots transparent lock är det svårt att se om kaffet är klart på grund av ångan, men locket sitter i alla fall bra under servering. Rätt kostsam investering för storleksklassen. Bra markering för vattenmängd. Spån av aluminium kan uppstå vid första bryggning.
Cirkapris: 350 kronor

/betyg/14/20.jpgCafèCaffe Super - Genomskinligt lock
Betyg: 11/20
Typ: Aluminiumbryggare för sex koppar med lock i plast. Handtaget är vinklat med skårad greppyta. Passar inte induktionshäll. Finns i färgerna guld, rök och koppar.
Omdöme: En lätt modell med belagd yta som förenklar rengöring. Trots lockets genomskinliga plast är det svårt att se om kaffet är klart på grund av ångan. Handtaget är godkänt, men det är svårt att hälla upp kaffe utan spill. I övrigt bra prisvärde och bra finish som lär hålla i längden.
Cirkapris: 230 kronor

/betyg/14/20.jpgG.A.T Nova - Brygger mest
Betyg: 13/20
Typ: Bryggare för tio koppar i rostfritt stål. Tunt lock med knopp och stort handtag i plast. Passar alla typer av spisar.
Omdöme: En stor modell med rejält handtag och bra knopp i locket, vilket resulterar i att man inte bränner sig. Konstruktionen är gedigen, men kannan är inte bäst att servera med. Bottendelen var ojämn vilket ger instabil känsla. Enkel att rengöra och förbereda. Ett stort plus för gradering av antal koppar. 
Cirkapris: 450 kronor

/betyg/14/20.jpgBialetti Mukka Express Cow style - Ko-kamouflage
Betyg: 15/20
Typ: Ett annorlunda alternativ som brygger kaffe och skummar mjölk. Tillverkad i aluminium för två koppar. Detaljer i plast. Passar inte induktionshäll.
Omdöme: Ett roligt men dyrt alternativ. Den ko-mönstrade bryggaren skapar skum och mjölkblandat kaffe. Viktigt är dock att temperaturen inte är för hög då mjölken lätt får en bränd ton. Hög kvalitet och funktionalitet, men lägg hellre pengarna på en vanlig mokabryggare plus en lattevisp.
Cirkapris: 900 kronor

/betyg/14/20.jpgG.A.T. VIP Inox - Smart funktionalitet
Betyg: 15/20
Typ: Bryggare i rostfritt stål för fyra koppar. Fungerar på alla spisar, även induktion. Handtag och knopp i plast. 
Omdöme: En dyr men bra bryggare med avdelare för två eller fyra koppar. Kvalitetskänslan är hög och det är enkelt att montera ihop allt. En nackdel är att den är svår att servera med. Priset är högt, så även kvalitetsintrycket. Enkel att rengöra.
Cirkapris: 330 kronor

/betyg/14/20.jpgCafèCaffe Basic - Justerbar bryggare
Betyg: 13/20
Typ: Tillverkad i rostfritt stål med detaljer i plast. Passar inte induktion enligt förpackningen. Utrustad med liknande handtag som modellen Super.
Omdöme: Godkänt handtag men något sladdrigt lock. Annars bra konstruktion och användarvänlighet. Munstycket måste justeras för att kaffet ska rinna igenom. Detta är en bra funktion för den som vill justera trycket och påverka bryggningen. Detta omnämns dock inte i den tafatta instruktionsboken.
Cirkapris: 320 kronor