Sök

Mixa mera!

2004-05-19

Mixern har blivit en vanlig hjälpreda i köket. Den kan användas för att hacka, blanda och mixa det mesta i köket. Smartson testar tio modeller i olika prisklasser

Modell Betyg Pris Kommentar
Philips Cucina 18/25 650 Enkel men bra
Siemens Porsche 15/25 1900 Stark men klumpig
Hamilton Beach 19/25 2000 Klassisk barmixer
Braun 400 Stav 16/25 230 Enkel och superbillig
Krups FreshMix 6 18/25 1100 Klarar det mesta
OBH Nordica Pro Blender 17/25 600 Mycket för pengarna
Bosch MMB2000 18/25 1000 Med många funktioner
Exido Blender 15/25 500 Snygg men dålig
Braun Powerblend 20/25 800 Elegant och stor
Philips Essence Stav 17/25 400 Påkostade former

Sammanfattning

Mixers finns i två varianter. Dels som mixerbägare (eller blender) med en kanna på en motor, dels som mixerstav. Vad som fungerar bäst beror på vad och hur du vill mixa. För små mängder barnmat och liknande är en stavmixer smidigare, likaså för att mixa soppa och grönsaker. En bägare eller blender klarar tuffare uppgifter som att hacka nötter eller andra hårda livsmedel och du riskerar inte att stänka ner i köket tack vare det tättslutande locket.

Inledning

Här testar vi fem stavmixers och fem blenders. Samtliga klarar att göra smaskiga smoothies och krämig grönsakssoppa. Alla mixerbägare och en mixerstav (Bosch) klarar dessutom att hacka nötter. Ingen klarade dock ishack särskilt bra. Bäst resultat överlag ger Siemens Porsche, Krups FreshMix6 och Hamilton Beach, men Krups kostar hälften så mycket som de två andra. Brauns billiga stavmixer klarar inte nötter och is, men allt annat som man vanligen har en mixer till.

Så gjorde vi

Vi testade förmågan att hacka och blanda grönsakssoppa, barnmat, smoothies, nötter och is. Vidare har vi betygsatt funktion, prestanda, design, kvalitet och prisvärde. Maxbetyg 5 poäng.

bosch-mmb-2000-1
Bosch MMB 2000
Med en kapacitet på 600 W känns denna stavmixer både rejäl och stark. Den hackar barnmat och grönsakssoppor utan ansträngning och även nötter går bra, med en del spill. En stadig bägare medföljer samt minihackare och visp för grädde, äggvitor och mjölkskum. Möjligen är en mixerbägare att överväga ifall du behöver dessa funktioner, särskilt med tanke på priset. Annars är detta testets bästa och mest kraftfulla stavmixer.

siemens-2
Siemens Porsche
Mixerbägare i plast med hölje av aluminium som är lättare än traditionella glasbägare. Formen gör att den är mycket högre än testets övriga blenders, trots att den inte rymmer mer än 1,25 liter. Höjden gör bägaren lite besvärlig att hantera. Att den går att ta isär för rengöring är bra. Kannans lock är omständligt att få på plats. Maskinen sköter dock mixerjobbet med bravur, då allt från smoothies till ishack ger bra eller mycket bra resultat. Plus för påfyllningstratten, minus för priset.

obh-nordica-2
OBH Nordica Pro Blender
Nordicas mixerbägare har en vacker och klassiskt bulllig glaskanna som rymmer 1,4 liter. Locket är greppvänligt med ett litet påfyllningshål. Bägaren är dock bökig att montera på den ganska plastiga motordelen, men sitter sedan bra. Mixern har två hastigheter samt pulsläge. För att vara så billig är Pro Blender förvånansvärt stark och gör fina smoothies, soppor och nöthack utan problem, däremot vill den inte så gärna krossa is. Minus för hanteringen.

braun-400-1
Braun 400 Stav
En billig stavmixer med enkel design och utan krusiduller. Den klarar de enklaste funktionerna utan problem, som att mixa soppa, barnmat, smoothies och drinkar. Med sina 300 W har den svårare med mindre köttbitar till barnmat och klarar varken nötter eller is. Brauns budgetmixer passar den som inte bryr sig så mycket om design eller funktioner, utan vill mixa en soppa eller en smoothie då och då. Bägare medföljer, visp och lökhackare kan köpas som extra tillbehör.

braun-powerblend-1
Braun Powerblend
Med en bullig motordel i plast samt en rejäl, trekantig glaskanna som rymmer hela 1,75 liter är denna mixerbägare enkel men klassisk i formen. Kannan är enkel att montera på motordelen, och locket sluter till bra. Prestandan är god då mixern klarar att hacka nötter utan problem. Ishacket blir grovt, men får godkänt. Braun Powerblend är både en prydnad i köket och en riktigt prisvärd maskin, jämfört med de andra mixerbägarna i testet. Bästa blender-köp!

exido-1
Exido Blender
Väldesignad blender med smäckert stålhölje och lagom bullig glasbringare som rymmer 1,25 liter. Designen fungerar bra då kannan är lätt att montera på motorn. Handtaget är rejält tilltaget. Att locket är i böjlig plast känns kanske lite billigt. Tyvärr klarade den varken att mosa köttbitar eller potatis och flera hallon i vår smoothie förblev ohackade. Att hacka is är inte att tänka på. Förutom den undermåliga prestationen pryder Exido sin plats på köksbänken.

philips-cucina-2
Philips Cucina
Den här mixern har en mycket snygg glaskanna som rymmer 1,25 liter, designen i övrigt är dock enkel och plastig. Plus för tydlig funktionspanel och tre hastigheter. Dessutom finns en pulsknapp om man tillfälligt vill ha högre hastighet eller bara mixa en kort stund. Cucina klarar galant att blanda soppa samt mixa kokta grönsaker. Trots att den inte är avsedd för att hacka nötter gör den även det bra. Ett filter medföljer för extra släta såser och juicer.

philips-essence-2
Philips Essence Stav
Med genomtänkt design i stål, vitt och grått är Philips stavmixer riktigt stilig. En klar favorit bland testets stavmixrar till utseende och form. Mixern känns rejäl, handtaget är greppvänligt och strömbrytaren är lätt att komma åt. Med en kapacitet på 300 W har den ungefär samma kapacitet som Braun 400, men känns mer gedigen. Den klarar soppa, drinkar och barnmat utan problem men är inte så bra till nötter. Liten bägare medföljer.

krups-2a
Krups FreshMix 6
Krups mixerbägare är prisvärd och har en stram, tilltalande design. Glaskannan rymmer 1,5 liter och har ergonomiskt utformat handtag med bra grepp. Den monteras enkelt på motorn och är lätt att ta isär för rengöring, men är också något tung. I vårt test klarade Freshmix allt från grönsakssoppor till fint ishack utan större problem. Kontrollpanelen har sex knappar för de vanligaste maträtterna och panelen går lätt att rengöra. Särskild funktion för ishack. En kompetent blender till hyfsat pris.

hamilton-beach-2
Hamilton Beach
Denna proffsblender har hög kapacitet. Funktionspanelens två knappar för på/av och hög/låg effekt räcker gott och ger mixern en stilren känsla. Kannan rymmer 1,25 liter och monteras enkelt på motordelen. Mixern klarade alla moment helt utan problem inklusive nötter och is. Ett minus är att kannan är av plast. Visserligen är den lätt, men det är betydligt lyxigare att hälla upp en smoothie med en glaskanna.