Sök

Mikrovågsugn för folk i farten

2003-09-09

Mikrovågsugnar finns i många utföranden och prisklasser. Råd&Rön har testat åtta mikron där ugnarna från Whirlpool får högst betyg.

Modell Pris Kommentar
Melissa 653080 1300 "Dålig display"
LG MB 387 W 1600 "Trög öppning"
Electrolux EMS 2840 2600 "Grillar bäst"
Electrolux EMS 2487 4500 "Ugnen kan även byggas in"
Samsung CE 2727 NC 2000 "Svåra symboler"
Sharp R 634 N 1500 "Svårhanterad"
Whirlpool Max 18 2700 "Bra"
Whirlpool AT 315 3000 "Bäst"

Sammanfattning

Råd&Rön testar åtta stycken mikrovågsugnar där alla har grill. I testen framkommer att Electroluxugnarna är bra när det gäller grill, men att ugnarna från Whirlpool ändå får bäst resultat rakt över. En nackdel är att många ugnar har svårlästa displayer och krångliga

Inledning

Råd&Rön testar åtta stycken mikrovågsugnar som alla har grill. Man menar att skillnaden mellan olika ugnar är stor. Testen visar att vissa av mikrovågsugnarna i stort sett tar lika lång tid på sig som en vanlig ugn. Det är viktigt att det går enkelt att ställa in tid och effekt på ugnen. Ergonomin har man också tagit hänsyn till i testerna. Ugnarna får generellt sett kritik för att inte vara användarvänliga, t.ex. kan det vara riktigt svårt att öppna ugnsluckan i vissa fall. En annan viktig aspekt är att mikrovågsugnarna har tydliga symboler, vilket många ugnar brister i. Inte heller har man stor hjälp av bruksanvisningarna, som överlag är överraskande dåliga. I testen har man betygsatt uppvärmning, tillagning, tining, grill och kombinationstillagning, liksom vilken insyn man har i mikrovågsugnen. Även bruksanvisningen och användarvänligheten har bedömts. Bästa betyg i testen får Whirlpoolugnarna, medan Electroluxugnarna är de som grillar bäst.

Melissa 653080 är den billigaste mikrovågsugnen i testet men också den som ger sämst resultat. Displayen är svårläst och man saknar en del enhetsbeskrivningar såsom effekt i watt. Luckan känns trög att öppna och det är svårt att se in i ugnen. Dessutom blir bakstycket i ugnen mycket varmt vid användning. Uppvärmning, tillagning och tining får knappt godkänd. Sharp R634N har en display som är svår att läsa och har krångliga symboler. Bruksanvisningen kunde vara bättre uppbyggd och man saknar wattangivelse i displayen. Betygen för uppvärmning och tillagning är medelmåttiga. Mikron saknar barnspärr.

LG MB387W får medelbetyg för tining, tillagning och uppvärmning. Tråkigt att inga enheter visas i displayen liksom att luckan är svår att öppna. Panelen är bra uppbyggd även om viss text är för ljus för att kunna läsas utan ansträngning. Samsung CE2727NC får relativt höga betyg när det gäller uppvärmning, tillagning och tining, medan omdömet om grillen inte är lika bra. Symbolerna i displayen är både svåra att se och att förstå. Dessutom saknar ugnen start- och stoppknapp, liksom barnspärr. Electrolux EMS 2840 får positiva omdömen gällande tillagning, grill och uppvärmning. Displayen är något liten och svårläst men annars är det en bra ugn som dock tar något lång tid på sig när det gäller kombinationstillagning.

Whirlpool Max 18 får riktigt bra betyg för uppvärmning, tillagning och grill. Vissa symboler i displayen är svårlästa, men start och stoppmärkningen är tydlig. Plus för snabbval av tid, nappflaskstöd liksom crisppanna. Max 18 är tillsammans med Whirlpool AT 315 bäst i testet. Start- och stoppmärkningen hos AT 315 är bra även om vissa symboler på ugnen är svåra att förstå. Genomgående höga betyg när det gäller tining, grillning och tillagning. Bra med framåtöppnad lucka. Electrolux EMS 2487 har en ganska trög lucka och knappar. En bra grillare som får höga betyg rakt igenom. Positivt att ugnen kan byggas in.

Senast uppdaterad: 2018-11-12
Av: