Sök

Mikrougnar som förenklar

2002-11-15

En mindre enkel mikrovågsugn är en oslagbar hjälp i köket, men kvaliteten mellan olika modeller varierar i Forbruker-Rapportens test.

Modell Betyg Pris Kommentar
Samsung M-1777 3/5 1495 "Vanskelig å forstå"
Whirlpool Max 14 4/5 1690 "Klar vinner"
Melissa M7017 P-F 3/5 998 -
Sharp R202 3/5 899 "Bra kjøp"
Whirlpool IL10 4/5 1490 "Bra oppvarming"

Sammanfattning

Enkla mikrovågsugnar används mest till att tina och värma mat. Då behövs inga krångliga instruktioner eller funktioner. Norska Forbruker-Rapporten låter svenska Konsumentverket testa enkla små mikrougnar i den lägre prisskalan och granskar hur väl dessa tinar samt värmer mat och tittar på ergonomi, ljudnivå och rengöring. Whirlpools båda modeller får högst betyg.

Inledning

Forbruker-Rapporten testar fem mikrougnar av enklare modell med lågt pris. Testvinnare är Whirlpool Max 14 och Whirlpool IL10. Dessa är fyrkantiga i modellen, vilket är mer ergonomiskt och praktiskt i köket. De andra ugnarna i testet är rektangulära men samtliga har roterande tallrik. I testet tinades bland annat frysta bär, något som samtliga ugnar var dåliga på. Bättre gick tillagning av sockerkaka. Melissas ugn får sämst omdömen då den är svår att begripa och har en dålig bruksanvisning.

Whirlpool Max 14 med en effekt på 750 W får mycket bra betyg för tillagning av mat. Värmer bröd lika bra som den tillagar äggstanning. Bruksanvisningen är enkel och ugnen är tystgående samt lätt att rengöra. Whirlpool IL 10 är nästan lika bra som Max 14 när det gäller att värma och tina mat, men bruksanvisningen är krångligare. Även denna modell på 750 W. Sharp R202 har en uteffekt på 800 W och koras till bästa köp tack vare bra pris och medelbra värden när det gäller uppvärmning och tining av mat. Bruksanvisningen är inte så lätt att begripa, och ugnen är inte lika enkel att rengöra som Whirlpools modeller.

Samsung M-1777 har också effekt på 800 W och kostar lika mycket som Whirlpool IL 10, men kvaliteten skiljer sig väsentligt menar testaren. Får inte lika höga värden för upptining och värmning samt har en rad krångliga rattar och knappar och displayen är svår att avläsa. Melissa M 7017 P-F håller inte samma mått som de andra ugnarna vad gäller att värma och tina mat. Bruksanvisningen är dessutom riktigt dålig varför denna ugn får de sämsta omdömena.

Senast uppdaterad: 2018-11-12
Av: