Sök

Mer ris än ros åt riskokarna

2002-11-07

De riskokare som Råd&Rön testat syftar till att koka färdigt riset utan övervakning. Men fungerar det verkligen så bra som önskat? Bara en kokare har betyg över medel.

Modell Pris Kommentar
Melissa RCH-10 290 "Obegripliga måttangivelser"
Elram RC-4 170 "Svårdiskad skål"
Moulinex DTS 530 "Bra handtag och lockknopp"
Tefal RO1 530 "Bra startknapp"
Kenwood RC 310 595 "Tydliga signallampor"

Sammanfattning

I Asien är riskokare obligatoriskt, men knappast i Europa. Av de fem testade riskokarna är det endast Elram som lyckas få ett betyg över medel. Annars är betygen mycket mediokra och resultaten knappast tillfredsställande om syftet är att få ett lagom kokat ris utan övervakning.

Inledning

Med en riskokare är tanken att man skall slippa passa riset när det kokar upp, men de resultat som framkommit under testet är knappast strålande i detta hänseende. Elram är den enda av kokarna som anses prisvärd medan Moulinex får omdömet "hyfsad", annars är Råd & Rön mycket återhållsamma med berömmet.

Melissa fick sämst resultat och det skvätte vatten båda framför och bakom kokaren. Måttangivelserna är obegripliga och handtagen för korta. Riset fastnar i botten under kokningen och blir bränt. Elram är liten och kokar lugnast. Den tar också längst tid och klarar endast 6-7 portioner. Skålen är svårdiskad och sladden kort. Får benämningen "prisvärd".

Moulinex klarar sig hyfsat och har en väl tilltagen ångtillsats för grönsaker och fisk. Den har bra handtag och lock men lampan visar inte när den går över från kokning till värmehållning. Tefal har bra startknapp men obegripliga måttangivelser och blir mycket het på utsidan. På kokare och lock är handtagen något underliga. Kenwood är klart dyrast med tydliga signallampor men bildar en seg hinna runt riset vid kokning, som därför blir oerhört kompakt.

Senast uppdaterad: 2018-11-12
Av: