Sök

Matberedare: Full snurr i köket

2007-03-19

Matberedaren är en stor investering, men alla modeller lever inte upp till sin höga prislapp. Smartson testar åtta modeller från 600 till 4000 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Bosch 18/25 600 Bästa köp
Braun 15/25 3000 Multifunktionell
Philips 12/25 650 Tjuter
Krups 20/25 3000 Vågad
Princess 21/25 3500 Perfekt deg
Kitchen aid 22/25 4000 Bäst i test
Magimix 12/25 2000 Attityd
Kenwood 16/25 800 Snabb

Sammanfattning

En bra matberedare hjälper dig att riva, hacka, skiva och blanda ingredienserna vid matlagningen. Grundtanken är att den ska effektivisera och utföra moment med precision, men är den för bökig kan den lätt hamna i skåpet tillsammans med övriga köksredskap. I vårt test fokuserar vi därför lika mycket på användarvänlighet som resultat. Det finns allt ifrån standardmodeller med de vanliga funktionerna samt mer avancerade system med massor av delar. Vilken modell man väljer är en fråga om det egna behovet och hur man tänker använda den, men som vanligt är det också en prisfråga.

Inledning

Modellerna presterar från godkänt till mycket bra, men skillnaderna är stora vad gäller funktioner och prisbild. Överlag är dock alla lika lätta att rengöra och ett plus är att de flesta delar klarar diskmaskin. Säkerhetsfunktioner finns hos alla modeller, vilket är ett måste för att förhindra olyckor. Ett moment som alla maskiner har mer eller mindre svårt med är att riva den mjuka hushållsosten. Säkerligen fungerar detta bättre med en hårdare ost. Även att hacka nötter och blanda pajdeg ger skilda resultat. Men att skiva och riva rotfrukter klarade alla galant.

De två dyraste modellerna, Kitchen aid och Princess Classic, visar högst effektivitet i testet. Kitchen aid kräver dock en del pyssel och handkraft medan Classic är mycket användarvänlig. Söker du en standardmodell med de vanligaste funktionerna rekommenderas Bosch MCM 2004. Det är en mycket bra och prisvärd matberedare som visar att man inte behöver lägga ut tusentals kronor för att få en hjälpande hand i köket. Braun K3000 är ett omfattande multisystem med många användbara funktioner, men som konsument kan man önska en mer gedigen konstruktion i denna prisklass. Krups matberedare erbjuder avancerade funktioner med bland annat timer och integrerad våg vilket kan effektivisera och underlätta matlagningen. För det lilla hushållet finns Magimix Mini plus som är en söt liten matberedare som dock känns alltför bräcklig trots det höga priset.

Elisabet Rosén

Så gjorde vi

Potatis har skivats, morötter strimlats, hushållsost rivits, lök och nötter hackats och pajdeg blandats. Resultatet jämfördes och därefter bedömdes design, kvalitet, kapacitet, funktion samt värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Bosch 
Betyg: 18/25
Kommentar: Bästa köp
Bosch MCM 2004 är en standardmodell med effekten 450 watt. Maskinen är smidig och lätthanterlig, vilket gör den lätt att lyfta och tar inte heller mycket plats att förvara. Kvalitetsintrycket är klart godkänt. Skärbladen är vassa och enkla att byta. Det går utmärkt att blanda, skiva, strimla och hacka dock blir det mycket rester. Inte heller fungerar det särskilt bra att riva osten som istället klumpar sig och fastnar mellan lock och skärskiva. Sammantaget bra funktionalitet och värde för pengarna.
Cirkapris: 600 kronor

Braun
Betyg: 15/25
Kommentar: Multifunktionell
K3000 är en effektiv produkt från Braun med motoreffekten 950 watt. Matberedaren kommer med bland annat extra skärblad, degkrok, blender och visp. Den klarar stora mängder och skärbladen är vassa. Dock är den lite klumpig att förvara med många delar att hålla reda på. Funktionerna är enkla att hantera och det går bra att blanda, skiva, strimla eller hacka. Däremot har den problem att riva osten som smulas och fastnar i locket. Kvalitetsintrycket är budgetmässigt trots det höga priset samt att arbetsljudet får omdömet högljutt och gnissligt.
Cirkapris: 3000 kronor

Philips
Betyg: 12/25
Kommentar: Tjuter
Philips HR7620 är en kompakt matberedare med effekten 500 watt. Modellen är utrustad med standardfunktionerna och ger ett gediget kvalitetsintryck. Dock är den inte så lätthanterlig och det är lite pilligt att byta funktion. Inmatningsöppningen är i smalaste laget och man får ofta dela rotfrukten en extra gång. Osten är svårriven och nötterna blir endast grovhackade. Med övriga råvaror är det inga problem och blanda pajdeg klarar den bra. Det tjuter högt om maskinen när den arbetar. Bruksanvisningen är ganska svårläst.
Cirkapris: 650 kronor

Krups
Betyg: 20/25
Kommentar: Vågad
Krups Prep expert 8000 är en matberedare med digital display, timer och inbyggd hushållsvåg. Effekt 1100 watt. Modellen kommer med flera skärskivor, degkrok och visp. Den är stor och skrymmande men har högt kvalitetsintryck. Matberedaren är effektiv och det lämnas inget spill av råvaror. Dock har den svårt med osten och att finfördela nötterna som endast blir grovhackade. Pajdeg är inget problem men undvik att blanda mjöl i degskålen då locket inte sluter tätt. Modellen är användarvänlig med enkla inställningar och flera hastighetslägen.
Cirkapris: 3000 kronor

Princess
Betyg: 21/25
Kommentar: Perfekt deg
Classic är en effektiv matberedare från Princess. En påkostad modell med hög kvalitet och en motoreffekt på 900 watt. Det finns flera skär- och rivskivor med justerbara blad. Råvarorna behandlas effektivt men lämnar en del rester över som inte bearbetas. Pajdegen blandas snabbt och blir perfekt. Osten är däremot mycket svårriven och när den klumpar sig stannar maskinen automatiskt vilket är en bra säkerhetsfunktion. Det är lite klurigt att få alla delar på plats men överlag är den ändå användarvänlig. Fiffig förvaring av skärbladen i en dold liten draglåda.
Cirkapris: 3500 kronor

Kitchen aid
Betyg: 22/25
Kommentar: Bäst i test
Kitchen aid är testets effektivaste matberedare trots blygsam effekt på 650 watt. Modellen kommer med flera skivblad, skålar samt citruspress. Funktionerna är enkla att hantera men man får pyssla och ta i för att få ihop alla delar. Den är också väldigt tung och skrymmande. Kvaliteten känns hållbar och konstruktionen är mycket välorganiserad trots alla lösa delar. Den jobbar tyst och effektivt. Den har inga som helst problem att varken hacka, riva och blanda. Det lämnas inget över även om osten är svårbearbetad. Inmatningsröret är fiffigt konstruerat med en rymlig och en smal öppning. En dyr men värdig testvinnare.
Cirkapris: 4000 kronor

Magimix
Betyg: 12/25
Kommentar: Attityd
Mini plus är en liten matberedare från Magimix med effekten 400 watt. En standardmodell som känns plastig och bräcklig i konstruktionen. Det är lite pilligt att byta delarna och den låter en del när den arbetar. Alla ingredienser hanteras utan något överblivet spill. Nötterna blir inte riktigt finhackade men däremot klarar den att riva osten fast den får kämpa lite. Eftersom den är så liten tar den inte mycket plats och passar bäst för det lilla hushållet. Dock bedöms den som dyr då kvaliteten inte når några högre höjder.
Cirkapris: 2000 kronor

Kenwood
Betyg: 16/25
Kommentar: Snabb
Kenwood FP220 har en ordentligt tilltagen effekt på 750 watt och är utrustad med citruspress samt blender. Den är mycket effektiv trots den lilla storleken och den klarar det mesta, även ost, mycket bra utan att lämna något över. Dock är den ingen höjdare på att göra pajdeg, degen blandas inte ordentligt. Det är även klurigt att få alla delar på plats, och modellen har ett högt arbetsljud. Kvalitetsintrycket känns helt okej och den bedöms som prisvärd. Funktionerna är lätthanterliga och modellen har inte så många delar men de räcker gott och väl. Bra värde för pengarna.
Cirkapris: 800 kronor