Sök

Lyxig städning?

2005-11-23

En bra dammsugare gör städjobbet lite roligare. Här testar vi tio större modeller i prisklassen 1700-4000 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Miele S718HP 22/25 3400 Grundlig
Miele S4780 19/25 3400 Kompakt
Electrolux Oxy3 17/25 4000 Grodform
Volta Quickstop 17/25 1800 Simpel
Volta Control 20/25 2150 Draghandtag
Nilfisk Extreme X300 21/25 4000 Dyr och bra
Siemens Dynapower 19/25 3300 Tyst motor
Bosch Ergomaxx 20/25 2500 Bra medelväg
Philips Performer 17/25 2200 Sugkraft
Philips Jewel Fresh 19/25 1700 Luktar gott

Sammanfattning

Det är ganska stora krav som ställs på en modern dammsugare. Kanske inte så konstigt då att flera modeller kostar uppemot 4000 kronor i inköp. Här testar vi tio större dammsugare med Hepa filter och steglös effektreglering. Några har fjärrkontroll på handtaget och extra tillbehör i form av flera olika munstycken. Bäst betyg får Miele, Volta och Nilfisk.

Inledning

Visst ska det vara bekvämt och roligt att städa. Roligt är kanske att ta i, men bekvämt blir det i alla fall med en dammsugare som suger bra, rullar lätt och inte bullrar så mycket. Moderna dammsugare är bra på att filtrera bort partiklar som annars virvlar runt i luften när du städar. Är du allergiker, hund- eller kattägare bör du vara extra noga med dammfiltret. Samtliga testade maskiner har Hepa filter, vilket innebär att nästan inga partiklar kommer ut i luften. Ju högre Hepa klassning, desto bättre filtrering. Flera maskiner har filter med aktivt kol som gör städningen närmast luktfri. Philips använder små doftkulor som läggs i en burk vid dammsugarens utblås och som luktar gott när du städar.

Bullret från dammsugaren är en stor källa till irritation, men även på den punkten har tillverkarna ansträngt sig väl. Numera låter det nästan mer från munstycket än från motorn och alla större dammsugare har reglerbar effekt så att du inte använder högre varvtal än nödvändigt. Den största nyheten på dammsugaren är fjärrkontrollen, med vilken du enkelt reglerar städningen med ett effektreglage på teleskoprörets handtag. Professionella dammsugare är oftast inte så effektstarka och sugförmågan är inte enbart beroende på antalet watt. Minst lika viktigt är utformningen av munstycke och sugslang, samt att välja rätt munstycke till olika slags golv. Vardagsdesignen är viktig, det vill säga att handtag, reglage m.m. är placerade på ett sätt som gör att du inte tvekar att ta fram dammsugaren. Känn och lyssna på maskinen innan du köper den. Prova att öppna och stänga luckor, ta ut och sätta i dammpåsen och dra runt maskinen på golvet. Fjärrkontrollen är ett dyrt tillbehör, men det är svårt att vara utan den bekvämligheten när man väl har vant sig. Enligt Mattias Sörensen på Nilfisk-Advance städar män minst lika mycket som kvinnor i Skandinavien. Detta återspeglas kanske i att tillverkare som Nilfisk och Miele tillämpar en mer "maskulin" formgivning, medan modellerna från Philips och Volta har en mer kvinnlig framtoning med mjuka former och nya designlösningar.

Så gjorde vi

Vi har städat hårda och mjuka golv (trägolv, klinker, kalksten samt plastgolv) samt mattor och bedömt sugförmåga, hantering och bullernivå. Betygskriterierna är kvalitet, funktioner, design, prestanda samt värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

MieleMiele S718HP
S718 Hygienic Power har konventionell design och variabel effektreglering i 6 steg mellan 300 och 2000 watt. Hepa-filter med aktivt kol, tystgående och lättrullande. Dock är den stora maskinen tung att lyfta. Golvmunstycket har indikator som visar när golvytan är ren vilket underlättar för allergiker. Gediget teleskoprör, men kort sladd på 6 m. Tillbehör under locket. Rejäl maskin som saknar fjärrkontroll. Finns även med vanligt golvmunstycke till lägre pris.

MieleMiele S4780
S4780 är en kompakt men kraftfull dammsugare med en väldesignad fjärrkontroll och ett gediget utförande. Bra golvmunstycke och relativt låg ljudnivå med steglös effektreglering 300-1800 watt. Sladden mäter bara 5 m vilket innebär att räckvidden är minst sagt begränsad. Manuell sladdvinda med knapp. Tveksamt tillbehörsfäste som kläms fast på det påkostade teleskopröret. Rullar bra, även i sidled. Hepa-filter med aktivt kol. Miele blandar bra och dåliga detaljer på denna maskin som får betraktas som relativt dyr. Inget för större hushåll.

ElectroluxElectrolux Oxy3
Oxy3 har konstruerats med täta fogar för att släppa ut minimalt med partiklar. Maxeffekt 1800 watt samt fjärrkontroll på ett klumpigt teleskoprör i grå plast. Motormunstycke med automatisk inställning av sugeffekt. Oxy3 dammsuger effektivt men munstycket väsnas en del. Uppvikbart bärhandtag gör det enkelt att lyfta maskinen. Tillbehörsfäste under handtaget och 8,5 m sladd ger bra räckvidd. Sladdvinda i manuellt eller automatiskt läge. Stora bakhjul. Hepa 13 filter och blåsfunktion. Bra prestation, men priset känns inte riktigt motiverat om man inte är extremt känslig för partiklar i luften.

VoltaVolta Quickstop
Quickstop är en basutrustad dammsugare med maxeffekten 1700 watt. Relativt enkla detaljer i form av golvmunstycke och teleskoprör. Steglös effektreglering finns, men fjärrkontroll saknas. 8,5 m sladd ger bra räckvidd. Maskinen är ganska bullrig men rullar bra och är inte svår att bära. Tvättbart Hepa 12 filter och samma tillbehör som Volta Control. Inget dåligt köp, men det kan vara värt att lägga några hundralappar extra för att få en dammsugare med lägre buller och mer påkostade detaljer.

VoltaVolta Control
Control är en annorlunda designad, högbyggd dammsugare med kompakta mått och stora hjul. Effekt 1800 watt, tvättbart Hepa 12 filter och fjärrkontroll på handtaget som dock är lätt att komma åt av misstag. 8,5 meter sladd med automatisk sladdvinda ger utmärkt räckvidd. Denna dammsugare har ett utdragbart teleskophandtag á la kabinväska, som gör det lättare att dra eller bära maskinen över trösklar och i trappor. Överlag något bättre prestation och detaljer än hos Volta Quickstop. Relativt bullrig men klart godkänd. Prisvärd och rolig.

NilfiskNilfisk Extreme X300
Extreme X300 är testets värsting där man inte har sparat in på något. Maxeffekt 2100 watt, 8,5 m sladd (manuell sladdvinda) och utmärkt fjärrkontroll med gummiklädda knappar. Motormunstycke och extra golvmunstycke. Övriga tillbehör under locket som har en klen fästanordning. Hög och kompakt maskin. Parkeringsläget är högt placerat och har strömsensor. Centrerat handtag gör maskinen lätt att bära. Mycket tyst och effektiv med bra golvmunstycke. Rullar lätt. Påkostad och plastig på samma gång. Hepa 14 filter med aktivt kol. Bäst prestation.

SiemensSiemens Dynapower
Dynapower är en stor, rejäl och dyr dammsugare med fjärrkontroll. Strömbrytaren på handtaget sitter dock illa till vilket gör att man hela tiden kommer åt den av misstag. Tillbehör under handtaget. Bra, men klumpigt golvmunstycke som tar plats och som är tungt att lyfta. Maxeffekt 2000 watt och Hepa filter med aktivt kol. Mycket tyst motor och 9 m sladd med automatisk sladdvinda ger utmärkt räckvidd. Rullar bra även i sidled. Handtag framtill gör att maskinen inte kan bäras i parkeringsläge. Inte lika prisvärd som systermodellen från Bosch.

BoschBosch Ergomaxx
Ergomaxx är testets kraftigaste dammsugare med maxeffekten 2200 watt och steglös effektreglering, dock inte med fjärrkontroll. I övrigt liknar den i stort Siemens Dynapower. Mycket tyst motor och 9 m sladd med automatisk sladdvinda. Hepa filter med aktivt kol och extra motormunstycke. Dubbla handtag gör att maskinen kan bäras i parkeringsläge. Tillbehör under handtaget och automatisk sladdvinda. Samma stora munstycke som Siemens gör det lite svårt komma åt under möbler etc. Smidig, välpresterande och prisvärd.

PhilipsPhilips Performer
Performer gör skäl för namnet med bra prestation och bra golvmunstycke. Maxeffekt 2000 watt och steglös reglering (dock inte med fjärrkontroll). Mindre bra tillbehörsfäste och manuell, dålig sladdvinda. 8,5 m sladd ger ändå bra räckvidd. Maskinen har ett billigt utförande och är ganska bullrig på högsta effektläge. Hepa filter och fällbart handtag gör det lätt att bära maskinen även i parkeringsläge. Stora, plastiga bakhjul med aluminiumfälg-look. Tillbehör under handtaget. Presterar bra men för övrigt en ganska medelmåttig dammsugare.

PhilipsPhilips Jewel Fresh
Jewel Fresh har maxeffekten 1800 watt och steglös effektreglering utan fjärrkontroll. Mindre bra tillbehörsfäste. Samma munstycke som Performer ger godkänd prestation, men maskinen är i bullrigaste laget. Knappt 7 m sladd och dålig sladdvinda. Hepa filter och extra parkettmunstycke med polerskivor, som tar upp en hel del smuts utöver det som sugs upp. Parfymgranulat skapar väldoft men det är en smaksak om man gillar detta. Luktbehållaren går förvisso att ta loss. Snällt utseende och ganska mycket dammsugare för pengarna.