Sök

Lyssna, det brinner!

2004-11-02

Brandvarnaren är en liten, enkel och billig manick som räddar liv. Smartson testar tio modeller.

Modell Betyg Pris Kommentar
Gelia SS-328 2/5 150 Trögast
Hugin SS-168 4/5 50 Bäst och billigast
Gelia SS-1168S 3/5 170 Snabbast
Vds Nordic Premium 3/5 130 Optisk och liten
Garvan MTS-168S 4/5 130 Med pausfunktion
ICAS IIR-Sli 3/5 300 Inbyggt batteri
Hugin MTS-168 3/5 170 Kan seriekopplas
Nexa SS-168 4/5 150 Trygg men snabb
FireSentry Micro 4/5 70 Okomplicerad
Cebon model SA300SR 3/5 80 Rejäl men långsam

Sammanfattning

Konsumentverket har upprättat regler för brandvarnare och vad som krävs för att de ska få säljas i Sverige. Bland annat ska alarmets ljudstyrka vara minst 85 decibel. Alla modeller i testet uppfyller dessa krav. Alla testprodukter utom en varnade pålitligt vid rökutveckling. Men reaktionstiden varierade mellan 19 sekunder och drygt 2 minuter. Några är mer diskreta och lättplacerade än andra. Endast detaljer skiljde några modeller åt så det blir att välja modell efter utseende, pris och eventuella extrafunktioner.

Inledning

Det förekommer huvudsakligen två typer av brandvarnare: optiska respektive joniserade. Nio av tio i testet är joniserade. Den vanligare joniseringstekniken kommer enligt branschfolk att fasas ut eftersom de inte är lika känsliga som de optiska. Dessutom är de inte lika miljövänliga. Batteri ingår hos alla testade brandvarnare men i vissa fall bör batteriet bytas varje år.

För att brandvarnaren inte ska starta så fort man lagar mat på spisen ska den placeras med omsorg. I manualen anges var och hur brandvarnaren kan placeras. Vissa är lämpade för köket. Några har en pausfunktion som under tio minuter minskar känsligheten när man steker bacon eller pannkakor. Som med alla tekniska prylar gäller att brandvarnaren har begränsad livslängd, vilken kan förlängas med rätt skötsel. Bara ett fåtal anger tillverkningsår.

Så gjorde vi

Så gjorde vi
Brandvarnarna fick på 2 meters avstånd reagera på rök från brinnande plastkärl. Tid togs från att plasten fattade eld till dess att alarmet startade. Bruksanvisningar har luslästs. Kriterierna i den sammanvägda betygssättningen är prestanda, kvalitet, design, funktion och prisvärde.

GeliaJonisk traditionell modell för placering i köket, på fästplatta med hakar. Testets snabbaste reaktionsförmåga. Varnaren larmade redan efter 19 sekunder. Konstruktionen gör det omöjligt att sätta fast brandvarnaren utan batteri. Svensk bruksanvisning. Pausfunktion gör modellen lämplig att montera i köket. Lite svårt att få fast på fästplattan. 9V batteri ingår. Jämförelsvis högt pris på en bra och snabb varnare.

Gelia SS-328
GeliaJonisk ”portabel” varnare med handtag att hänga på en central och högt belägen plats. På förpackningen står att den kan användas i båt, husvagn och hotellrum. Men den reagerade skrämmande nog inte alls på röken från den brinnande plasten, förrän avståndet minskade till 1 meter. Då startade larmet efter 2½ minut. Plastig batterilucka som glappar. 9V-batteri ingår. Bra idé med en resemodell, men varnaren är så okänslig att den knappast kan rekommenderas.

ICAS IIR-Sli
ICAS IIR SLIPå den här varnaren går det inte att byta batteri. Ett inbyggt batteri ska hålla i 8-10 år, lika länge som en brandvarnare beräknas fungera om den är rätt skött. För att aktivera apparaten måste man dock flytta en liten plasthylsa till påslaget läge. Inget för personer med dålig syn alltså. Alarmet startade efter 1 minut och 9 sekunder vilket är medelbra. Bruksanvisning på tafflig svenska. Skruv och plugg för montering låg inne i brandvarnarens kåpa. Klart dyrast utan att vara bäst.

CEBON model SA300S
CEBON SA300SMycket rejäl brandvarnare med 9V-batteri. Manual på dåligt översatt svenska med mycket matnyttig info om brandskydd. Dessutom med information ingjuten i ytterkåpan. Den brinnande plasten startade alarmet efter 1 minut och 38 sekunder vilket är i senaste laget. Skruv och plugg medföljer. Slät yta som inte samlar damm. Välbyggd men lite för långsam.

Nexa SS-168
Nexa Garvan SS168Traditionell modell som utrustats med ett 9V-lithiumbatteri som ska räcka i ca 10 år. Lite svårt att få brandvarnaren på plats på fästplattan i taket. Men varnaren var snabb och reagerade på röken redan efter 36 sekunder. På förpackningen står att den är lämplig att sammankoppla med andra brandvarnare av samma märke, men i den kortfattade manualen nämns inte ett ord om hur man går till väga. Ett tryggt val förutom denna detalj.

FireSentry Micro
FireSentr Micro copyTrevlig och lättinstallerad modell utan krångliga funktioner. Ytan är slät och lätt att hålla ren. Enkel att skruva loss från fästplattan. Svensk manual med pytteliten, svårläst text. Batteriluckan kan inte stängas om batteriet inte är rätt monterat. Alarmet tjöt efter fullt godkända 41 sekunder. Speciella tips för placering i husvagn. Prisvärd standardmodell.

VDS Nordic Premium
VdS NordicPremium Garvan MTS166En optisk brandvarnare som trots sitt lilla smidiga format visade sig vara gediget tillverkad. Dessvärre reagerade den inte på röken förrän efter 2 minuter och 20 sekunder. Hygienisk och lättstädad yta. 3 lithiumbatterier med 5 års livstid ingår. Svensk manual som tyvärr inte beskriver hur man byter batterierna, som sitter dolda under en etikett på undersidan. Vi undrar lite över fördelarna med en optisk brandvarnare, i synnerhet eftersom denna inte erbjuder något utöver de andra testprodukterna.

Garvan MTS-168S
Garvan MTS168Liten, diskret modell som kan monteras med medföljande kardborretejp. 1 minut och 44 sekunder tog det innan det öronbedövande alarmet tjöt. 3 lithiumbatterier med utlovad livstid på fem år. Dessa är placerade under etikett som täcker hela undersidan. Pausfunktion som kan aktiveras vid exempelvis osig matlagning. Efter tio minuter ökar dess känslighet mot rök automatiskt igen. En modell som alla i testlaget fattade tycke för.

Hugin MTS-168
Hugin MTS168Denna lilla brandvarnare ser anonym ut men skiljer sig mot konkurrenterna genom att den går att koppla ihop med upp till elva andra brandvarnare av samma märke. Önskat antal brandvarnare parallellkopplas med bifogad kabel. När en larmar så aktiveras alla. Varnade inte för det brinnande plastkärlet förrän efter 2 minuter och 25 sekunder. De tre litiumbatterierna ingår och ligger tätt bredvid varandra, på högkant. Enligt manualen håller de i 2-3 år. Dessutom 10-minuters pausfunktion. Hade fått toppbetyg om den varit lite mer alert.

Hugin SS-168
HuginGarvanSS168Denna modell har så lågt pris att någon i testlaget frågade sig vad det var för fel på den. Men det var dock inget som upptäcktes vid testet. Alarmet startade redan efter 35 sekunder. Här ingår två extrafunktioner i form av en batterispärr (montering är inte möjlig utan batteri) och pausfunktion där känsligheten minskar under tio minuter. Mycket trevlig och tydlig manual. Ett toppenköp för små pengar.

Inköpsställen:
Nexa, Fire Sentry: Jula 0511-34 20 00
CEBON: OnOff 077- 440 40 40
VdS Nordic Premium, Garvan: St George 08- 651 09 02.
Hugin: Coop 020-71 10 10