Sök

Lys upp din väg

2006-09-20

Smartson testar nio pannlampor som är praktiska på många sätt. Bästa köp är Silva L1 och Petzl Tactikka xp, men det finns flera bra val inför höstmörkret.

Modell Betyg Pris Kommentar
Led Lenser Head Fire Duplex 17/25 500 Dubbla lampor
Likki Lite 15/25 130 Hög kapacitet
Princeton Tec Eos 18/25 650 Vattentät
Led-Headlight 12/25 300 Låg batterikapacitet
Primus Primelite A 16/25 700 Bra kartljus
Primus Primelite Dp 15/25 350 Brukslampa
Silva L3 19/25 500 Prisvärd
Silva L1 23/25 1000 Bästa köp
Petzl Tikka xp 22/25 500 Bra närljus
Petzl Tactikka xp adapt 23/25 680 Funktionell

Sammanfattning

En pannlampa är ett bra hjälpmedel när ljuset inte räcker till. Här testar vi nio modeller i prisklassen under 1000 kronor. Användningsområdet för en pannlampa är allt från nattlöpning och fjällvandring till att lösa olika problem som kräver att båda händerna är fria. Dagens pannlampor använder led-lampor (lysdioder) i olika utföranden. Lysdiodstekniken har avsevärt längre livslängd och drar mycket mindre energi än en vanlig glödlampa och ger ett balanserat ljus. För enklare behov går det bra att köpa en billig modell, men under tuffare förhållanden behövs bättre kapacitet och funktionalitet. Bra räckvidd har Silva och Petzl, men det finns avsevärt kraftfullare modeller på marknaden, men då stiger prislappen några tusen kronor.

Inledning

En bra pannlampa har god komfort, lång brinntid och olika alternativ vad det gäller ljusstyrka. Modellernas komfort beror delvis på hur många och stora batterier som krävs. Ju fler batterier desto tyngre blir pannlampan. Därför måste man avväga hur lång brinntid man behöver och hur mycket det får påverka pannlampans vikt. Flera av modellerna i testet använder röda lysdioder som bland annat kan användas för att läsa kartor. Det röda ljuset försämrar inte mörkerseendet och är inte lika skarpt. Generellt syns även rött ljus bra i mörker. Alla modeller i testet kan också blinka, vilket är bra när man vill vara tydlig mot mötande på en väg. Det är även viktigt att pannlampan sitter stadigt på huvudet vid rörliga aktiviteter, då ska man inte behöva tänka på att man har en lampa på huvudet utan enbart kunna fokusera på det man gör för stunden. Pannlampan förenklar under dygnets mörka timmar. 

Så gjorde vi

Pannlamporna har bedömts utifrån design, kvalitet, kapacitet, funktioner och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

Led Lenser Head Fire duplex lampaLed Lenser Head Fire Duplex
Betyg: 17
Kommentar: Dubbla lampor
Led Lenser Head Fire Duplex arbetar med två separata lampor. Den övre lampan ger ett dämpat arbetsljus som passar bra vid kartläsning. Arbetsljuset kompletteras av den 1,25 W starka lysdioden som ger ett gultonat sken och längre räckvidd. Lamporna kan ändvändas samtidigt och drivs av tre AAA/LR03-batterier. Lamphuset är stabilt och är enkelt att vinkla efter behov. Knapparna är fippliga att manövrera med handskar eller frusna händer. Komforten är bra med ett extra spännband över hjässan och lampan sitter stadigt vid aktivt utomhusbruk. Batteriluckan är trög att öppna men väl skyddad mot väta. Bra transportväska ingår. Funktioner som gjort produkten bättre är tillgång till varningsblink, rött ljus och olika nivåer av ljusstyrka. Produkten ska vara vattentät enligt tillverkaren (ej testat av Smartson).
Cirkapris: 500 kronor

Likki Lite pannlampaLikki Lite
Betyg: 15/25
Kommentar: Hög kapacitet
Likki Lite är en pannlampa i det lägre prissegmentet, med en lysdiod på 1 W och tre mindre. Den större lampan ger brett sken medan de tre mindre ger ett mattare ljus som passar i tältet och liknande. Komforten är godkänd, men batteripaketet drar lätt åt sidorna och trycker på bakhuvudet. Det vridbara lamphuset klickar högt när det justeras men sitter bra mot pannan. Modellen drivs av 4 LR06/AA batterier (ingår ej). Kvalitetsintrycket är inte så högt men det får man räkna med i denna prisklass. Räckvidden är överraskande bra, så även batterikapaciteten. 
Cirkapris: 130 kronor

Princeton Tec Eos pannlampaPrinceton Tec Eos
Betyg: 18/25
Kommentar: Vattentät
Eos är ett nätt alternativ med god komfort och hög användarvänlighet. Modellen är uppbyggd kring en 1 W LED-lampa i tre nivåer samt blinkande säkerhetsläge. Enligt tillverkaren fungerar lampan 6,5 timmar vid högsta effekt och det stämmer väl i testet. Lamphuset är lätt att vinkla och ljusnivån manövreras med en tryckvänlig knapp. Eftersom lampan endast drivs av tre LR03/AAA batterier märks den knappt på huvudet. Modellen är vattentät ner till en meter. Den saknar dock röd lampa. Priset känns i överkant och man måste ha en skruvmejsel för att öppna batteriluckan. Eos har god kapacitet på kortare avstånd.
Cirkapris: 650 kronor

Led-Headlight pannlampaLed-Headlight
Betyg: 12/25
Kommentar: Låg batterikapacitet
Led-Headlight har en lysdiod på 1 W som går att justera i fyra lägen inklusive blinkning. Spännbandet är enkelt att justera och lampan sitter ordentligt på huvudet. Lamphuset går att vinkla, men det låter som att lampan ska gå sönder varje gång den vinklas nedåt eller uppåt.  En dålig detalj är att vadderingen mot pannan lossnar lätt. Lampan ska vara vattentät. Modellen drivs av tre LR03/AAA batterier och slukar snabbt batterier på högsta läget. Då är det bra att batterinivån syns på displayen. Annars ger de olika ljusnivåerna bra variation på användningen.
Cirkapris: 300 kronor

Primus Primelite A pannlampaPrimus Primelite A
Betyg: 16/25
Kommentar: Bra kartljus
Primelite A är utrustad med en stor lysdiod samt fyra mindre vita och två röda. Modellen ger bra ljus på korta avstånd och de röda lamporna förenklar kartläsning. Batteripaketet (tre LR06/AA batterier) känns lite tungt baktill men går att hänga runt halsen eller innanför kläderna vid kyla. Lamphuset är reglerbart men vadderingen mot pannan lossnade vid första användningen. Den har vattenskydd ner till en meter. Hanteringen är enkel och de sex olika lägena går lätt att växla mellan. Plus för batterikapacitet, batterivarning och smart transportpåse. Minus för dålig vaddering, högt pris och kort räckvidd.
Cirkapris: 700 kronor

Primus Primelite Dp pannlampaPrimus Primelite Dp
Betyg: 15/25
Kommentar: Brukslampa
Primelite Dp har tre vanliga ljusnivåer plus rött ljus och varningsblink. Komforten är mycket god och kan jämföras med Princeton Tec Eos. Det som skiljer dessa åt är att Primelite Dp har fem små LED-lampor istället för en stor. De olika ljuslägena styrs som på Primelite A med en strömknapp och en funktionsknapp. Ljuset har en blå nyans och fungerar som stödljus för rid- eller cykelturen. Lamphuset går lätt att vinkla. Även denna modell har vaddering mot pannan som inte känns gedigen. Bra och enkel att ta med sig, men inget för dig som behöver lång räckvidd. Drivs av tre AAA/LR03 batterier.    
Cirkapris: 350 kronor

Silva L3 pannlampaSilva L3
Betyg: 19/25
Kommentar: Prisvärd
Silva L3 är en prisvärd pannlampa med god passform. Den höga komforten förklaras av att modellen har två mindre batteripaket som placeras på baksidan av huvudet med fyra AA/LR06. Tillsammans med resårbandets goda grepp sitter pannlampan stadigt på huvudet vid rörliga aktiviteter. De fem lysdioderna arbetar med rött ljus, tre nivåer av vitt sken samt varningsblink. Negativt är att funktionsknappen är så liten att den är svår att hantera med handskar. Kvalitetsintrycket är högt och ljusstyrkan är bra, men den kan inte jämföras med storebror L1.      
Cirkapris: 500 kronor

Silva L1 pannlampaSilva L1
Betyg: 23/25
Kommentar: Bästa köp
Silva L1 är baserad på en stark led-lampa som ger ett kraftfullt ljus med stor och stark mittpunkt. Ljusspegeln blir inte så bred på korta avstånd. Modellen har tre effektlägen plus varningsblink. Designen är i stort sett densamma som hos Silva L3, med god komfort och vridbart lamphus. Till skillnad mot L3 har denna modell ett extra batteripaket som går lätt att ansluta (fyra AA/LR06 eller C/LR14-batterier) och ger utökad brinntid. I jämförelse med övriga testlampor är det bara Petzls som kan tävla i räckvidd. Det som saknas är rött ljus och bättre funktionsknapp. Transportpåse ingår. Bra pris för en funktionell och bra pannlampa. 
Cirkapris: 1000 kronor

Petzl Tikka xp pannlampaPetzl Tikka xp
Betyg: 22/25
Kommentar: Bra närljus
Tikka Xp är en lätt pannlampa med tre olika effektlägen plus varningsblink. Ljuset genereras via en 1 W lysdiod. Via en extralins kan man justera om man vill ha närljus eller avståndsljus. Det finns även en "boostfunktion" som ger extra starkt ljusflöde i 20 sekunder. Då är räckvidden bra, men detta läge drar mycket batterikraft. En annan bra detalj är indikatorn för batteristyrkan på höger sida. Komforten är god och lamphuset går att vinkla. Modellen drivs av tre AAA/LR03-batterier. Batterikapaciteten är bra, särskilt vid lägre effektlägen. Bra och prisvärd lampa som räcker långt.  
Cirkapris: 500 kronor

Petzl Tactikka xp adapt pannlampaPetzl Tactikka xp adapt
Betyg: 23/25
Kommentar: Funktionell
Tactikka xp är en kompakt pannlampa med 1,5 W lysdiod. Lampan kan lossas från det sköna pannbandet och placeras där det behövs ljus för stunden. Det fungerar utmärkt att hålla den i handen, fästa den på hjälmen eller hänga den i bältet. Det finns även olika färgade linser med blått, rött, vitt och grönt ljus för olika tillfällen. Precis som hos Tikka Xp finns en knapp som ger extra starkt ljus under 20 sekunder och en indikator för batterinivån. Modellen ger bra närljus och imponerar på längre avstånd. Negativt är att det låter högt när lamphuset ska justeras och att lampan känns framtung. Modellen drivs av tre AAA/LR03-batterier. Priset känns befogat då produkten erbjuder hög funktionalitet, kapacitet och användarvänlighet. 
Cirkapris: 680 kronor