Sök

Ljus i vintermörkret

2006-11-13

Det tänds aldrig så mycket levande ljus som när julen närmar sig och vintermörkret sluter tätt. Smartson testar 10 olika fabrikat inför vintermånaderna.

Modell Betyg Pris Kommentar
Christina 8-pack 12/25 30 Droppar
Åhléns 12-pack 15/25 50 Elegant
Deco 10-pack 18/25 24 Låg kostnad
Fixa 10-pack 16/25 24 Stadig
Id 10-pack 18/25 24 Långlivad
Liljeholmens 4-pack 15/25 30 Klassiker
Åhléns 50-pack 18/25 18 Storpack
Deco 8-pack 15/25 18 Dyrt
Jubla 50-pack 18/25 90 Prisvärt
Id 10-pack 16/25 30 Torrt

Sammanfattning

Med kandelabrar, ljuslyktor och adventsljusstakar lyser det stämningsfullt av stearinljusen i våra hem. Men vilket ljus är egentligen bäst? Vad ger mest för pengarna? Två klassiska modeller är kronljuset och antikljuset som båda passar i en traditionell ljusstake. Antikljuset är koniskt och kronljuset har en räfflad bottendel men har samma diameter hela vägen.

Inledning

Dan Wallin är VD hos hovleverantören Skånska Stearinljusfabriken. Han berättar att både produktionssätt och material påverkar ljusets egenskaper. Man talar om stearin, paraffin och en blandning av dessa två. Stearin är tillverkat av vegetabiliskt fett och ska sota mindre och brinner med högre och klarare låga. Det ska inte droppa. Paraffin är en oljebaserad produkt och sotar mer. Man kan inte, som många tror, hävda att det är dyrare att tillverka ljus i stearin än i paraffin. Oavsätt vilket ljus man väljer är säkerheten alltid viktig.

- Sätt aldrig ett ljus direkt på ett bord eller en byrå utan brandsäkert underlägg. Lita inte heller på självsläckande ljus, för något oväntat kan hända och lämna aldrig levande ljus utan uppsikt, tipsar Dan Wallin.

Inget ljus i testet sotar märkbart. Endast Liljeholmens Christina droppar något och antikljuset Id från Coop brinner längst. Kronljusen är likvärdiga sinsemellan och det är endast priset som skiljer. Alla vekar ryker lika mycket vid släckning. En slutsats är att dyrare ljus varken är bättre eller har högre kapacitet än billiga. Både paraffin och stearin kan lämna fläckar på känsliga ytor.

Så gjorde vi

Testet utfördes på fem antikljus och fem kronljus med de tre olika ljustyperna. Tre ljus vardera tändes och fick brinna klart. Kostnad per brinntimme är ungefärligt. Design, kvalitet, kapacitet samt värde för pengarna utgör betygssättning. Maxbetyget är 25 poäng.

Christina 8-pack
Betyg: 12/25
Kommentar: Droppar
Christina är ett antikljus från Liljeholmen i 100 procent stearin. Längd 255 mm och bottendiameter 22 mm. Total brinntid 6,5 timme. Styckpris per ljus 3 kronor och kostnad per timme cirka 0,46 kronor. Ljuset är koniskt och står stabilt i en vanlig ljusstake. Lågan brinner klart men ljuset har en tendens till att droppa, trots att det är helt i stearin. Dock är det lite olika mellan ljusen hur mycket de droppar.
Cirkapris: 30 kronor

Åhlens 12-pack
Betyg: 15/25
Kommentar: Elegant
Åhlens antikljus består av stearin och paraffin. Längden är 252 mm med bottendiameter 22 mm. Brinntid anges till sju timmar vilket stämmer bra. Ett ljus kostar 4 kronor och beräknad kostnad per brinntimme är cirka 0,59 kronor. Ljuset är koniskt och mycket avsmalnande. Ljuset passar bra i en vanlig ljusstake och står stabilt. Lågan är hög och klar och ljuset droppar inte. Ett nätt och elegant ljus.
Cirkapris: 50 kronor

Deco antikljus 10-packDeco 10-pack
Betyg: 18/25
Kommentar: Låg kostnad
Deco är ett antikljus från Ica, tillverkat i stearin och paraffin. Längden är 240 mm med diameter 22 mm. Brinntiden är nästan sju timmar. Styckpris per ljus 2,40 kronor och kostnad per brinntimme cirka 0,34 kronor. Ljuset är format i traditionell stil med avsmalnande topp. Det står stabilt i ljusstaken. Lågan är normal och det finns inga tecken på att det sotar. Det droppar inte heller. Ett rejält och traditionellt antikljus.
Cirkapris: 24 kronor

Fixa 10-pack
Betyg: 16/25
Kommentar: Stadig
Fixa är ett antikljus från Axfood tillverkat i en blandning av stearin och paraffin. Längden är 240 mm och diametern vid fot är 20 mm. Brinntid anges till sex timmar vilket stämmer. Kostnaden per ljus är 2,40 kronor och kostnad per brinntimme cirka 0,40 kronor. Foten är lite räfflad och ljuset står stabilt i ljusstaken. Lågan är normal och ganska klar. Inte heller droppar det om ljuset. Ett traditionellt och stadigt ljus som står stabilt i ljusstaken.
Cirkapris: 24 kronor

Id 10-pack
Betyg: 18/25
Kommentar: Långlivad
Id är ett antikljus från Coop tillverkat i paraffin. Längd är 240 mm och diametern vid fot 21 mm. Brinntid 8 timmar. Styckpris per ljus 2,40 kronor och pris per brinntimme cirka 0,30 kronor. Formen är jämtjock. Enligt förpackningen sotar ljuset fast det märks inte, även om det ryker mycket och länge vid släckning. Ljuset är också ganska smalt och för att det ska stå stadigt i ljusstaken får vi fylla ut med folie. Ett ljus som gärna brinner hela kvällen.
Cirkapris: 24 kronor

Liljeholmens 4-pack
Betyg: 15/25
Kommentar: Klassiker
Liljeholmens kronljus är tillverkade helt i stearin. Längd 240 mm och diameter 19 mm. Brinntid är drygt sju timmar. Ett ljus kostar 7,50 kronor och kostnad per brinntimme är 1 krona. Kronljuset har traditionell form och passar stadigt i ljusstaken. Lågan är klar och sotar inte. Det droppar inte heller från ljuset. Dock var några ljus svåra att tända och man får hålla på en stund. Dyraste ljuset i testet. Ett klassiskt ljus som dock passar utmärkt i ljuskronan.
Cirkapris: 30 kronor

Åhléns 50-pack
Betyg: 18/25
Kommentar: Storpack
Ett prisvärt kronljus som säljs i storpack och är tillverkat i stearin. Längd 200 mm. Diameter 23 mm. Brinntid närmare sju timmar. Styckpris per ljus 2,20 kronor och kostnad per brinntimme 0,31 kronor. Kronljuset är format enligt traditionell stil och står stabilt i ljusstaken. Ljuset varken droppar eller sotar. Passar den som har många ljusstakar och tänder mycket ljus hemma.
Cirkapris: 110 kronor

Deco 8-pack
Betyg: 15/25
Kommentar: Dyrt
Deco kronljus från Ica är också ett klassiskt kronljus som säljs i åttapack. Det är tillverkat i stearin. Med bred räfflad botten på 24 mm står det stadigt i ljusstaken. Längd 200 mm och brinntid sju timmar. Priset på ett ljus är 4,10 kronor och kostnad per brinntimme är cirka 0,59 kronor. Det brinner med klar låga och varken sotar eller rinner. Det blå färgningen är dock ojämn och upplevs som genomskinlig. Ett ordinärt kronljus som passar i adventsljusstaken.
Cirkapris: 33 kronor

Jubla 50-pack
Betyg: 18/25
Kommentar: Prisvärt
Kronljuset Jubla från Ikea säljs endast i storpack. Ljuset är tillverkat i 100 procent stearin. Längd 200 mm och diameter 23 mm. Brinntid 6,5 timmar. Styckpris 1,80 kronor och kostnad per brinntimme 0,27 kronor. Jubla är utformat som traditionella kronljus. Lågan är klar och det sotar inte. Det droppar inte heller stearin. Vissa ljus kan vara lite svåra att tända precis som med Liljeholmens ljus. Passar den som tänder många ljus under julen.
Cirkapris: 90 kronor

Id 10-pack
Betyg: 16/25
Kommentar: Torrt
Id är ett ordinärt kronljus från Coop tillverkat i stearin och klassiskt kronljusformat. Längd 200 mm och diameter 23 mm. Brinntid beräknas till 6,5 timmar vilket stämmer bra. Priset per enskilt ljus är 3 kronor och kostnad per brinntimme cirka 0,46 kronor. Id brinner med en klar och hög låga. Det droppar eller sotar inte heller. Ett tämligen vanligt men bra kronljus.
Cirkapris: 30 kronor