Sök

Lite vassare i köket

2003-01-22

Dyra och snygga knivar i köket hör numera inte till ovanligheterna, mycket tack vare TV-kockarnas frammarsch. Fyra av tio knivar får högsta betyg i Råd & Röns test.

Modell Pris Kommentar
Precision 280 "Skaft med bra grepp"
Fiskars London 395 "Vasst bladslut"
Victorinox 400 "Skaft med bra grepp"
Satake No Vac 410 "För kort och smalt skaft"
Kitchen Shark 495 "Skaftet avger nickel"
Sanelli Primana 505 "Bra grepp för stor hand"
Exxent 660 "Något smalt skaft"
Kitchen Messer 660 "Dålig stabilitet"
Sabatier Lion 760 "För lågt blad vid hackning"
WMF Grand Gourmet 995 "Tung"

Sammanfattning

Av tio testade kockknivar är det den dyraste kniven WMF Grand Gourmet samt de något mer överkomligt prissatta Victorinox, Satake No Vac och Sanelli Primana som får högsta betyg.

Inledning

Bra knivar gör matlagningen roligare. En bra kniv karaktäriseras dock inte enbart av hur bra den skär, den skall även ha bra stabilitet och måste kännas behaglig i handen. Priset är knappast utslagsgivande utan tipset är istället att känna på knivarna i affären för att se vilken som passar dig bäst.

Precision har ett skaft med bra grepp men är kanske något tung. Eggen var även något skadad efter användningen. Fick relativt bra betyg vid skärning i såväl mjuka som hårda livsmedel, fick dock sämst betyg på skärning i testet. Fiskars London får bra betyg i skärning av såväl mjuka som hårda livsmedel. Bladslutet är vasst men bladhöjden låg vid hackning. Bladryggen har en oslipad yta. Eggen är skadad efter användningen. Skaftet avger nickel.

Victorinox levereras med skötselråd vilket är ett stort plus. Skaftet har ett bra grepp, minus dock för en liten springa vid ena sidan av knivbladets infästning. Kniven får högsta betyg vid skärning i livsmedel. Satake No Vac får högsta betyg vid skärning i livsmedel. Kniven är lätt och bladets hål samt valk motverkar att mat fastnar på kniven. Minus för springa mellan blad och skaft, som är för kort och smalt. Bladslutet är vasst och skaftet avger nickel.

Kitchen Shark är något bättre på mjuka livsmedel än hårda. Avger dock en del nickel. Sanelli Premana får högsta betyg på skärningen. Den har ett skaft med bra grepp för den med stora händer. Den är dock klumpig för små händer. Exxent är bättre på mjuka livsmedel än på hårda. Kniven har ett lite för smalt skaft för storhänta. Skaftet avger nickel.

Kitchen Messer är något bättre på mjuka än hårda livsmedel. Ett något för smalt skaft mot bladet ger kniven dålig stabilitet. Avger nickel. Sabatier Lion får något högre betyg på skärning i mjuka livsmedel. Den har dock ett för kort och smalt skaft. Bladet är för lågt vid hackning. Knivbladet avger nickel. WMF Grand Gourmet får högsta betyg på skärningen. Kniven är dyr och tung samt fastnar med eggen i skärbrädan. Handtagets bakkant är störande för storhänta. Skaftet avger nickel.

Senast uppdaterad: 2018-11-12
Av: