Sök

Lätt torka tvätt

2005-05-11

En torkställning ger flexibilitet vid tork av tvätt eller blöta ytterplagg. Smartson presenterar en översikt av tio modeller med olika utseende och kapacitet.

Modell Pris Kommentar
Modular 300 Plats för mycket
Åsunden 170 Ute och inne
Eric 500 Enkel montering
Practica 100 Lätt och liten
Flex 330 Flexibel
Paris 380 Många funktioner
Trollo 150 Tar minimal plats
Ted 140 Allsidig modell
Top 200 Med vingar
Brix 200 Utan plast

Sammanfattning

Torkställningarna i översikten kostar mellan 100 och 500 kronor. Alla är tillverkade i ytbehandlad metall med linor som tål väta och kan användas både ute och inne, med undantag för Trollo som enbart rekommenderas för inomhusbruk. Bland de tio modellerna i översikten är fem fristående medan övriga fem är avsedda för montering på vägg eller någon form av räcke.

Inledning

Med bristande tid och plats kan man göra vardagen lite lättare med en smart torkställning som torkar tvätten relativt snabbt och enkelt. Den kan vara en bra lösning om man vill undvika springet till tvättstugan eller om man önskar minska elkostnaderna som kan bli höga vid frekvent användning av tumlare eller torkskåp. Den som bor i flerfamiljshus kanske också vill minska stöldrisken genom att låta kläderna torka i lägenheten. Vissa kläder tål inte heller att tumlas varför torkställningen kan vara ett bra alternativ. Den är också en smart lösning för plagg som måste plantorkas, vilket kan vara en nödvändig funktion att tänka lite extra på vid valet av modell. Torkställningen bör vara stabil och ha god kapacitet och samtidigt inte ta för mycket utrymme i anspråk. På marknaden finns många olika varianter som alla är relativt billiga. Det som gäller för flertalet modeller är att de är flexibla och går att fälla ihop då de inte används. För hållbarhet och utomhusbruk är tillverkningsmaterialen oftast epoxylackerade eller polyetenbelagda vilket ger en vattenavvisande, hård och vattentät yta som inte rostar och klarar frost. Tvättlinorna är även försedda med plastöverdrag för att klara belastningen av blöta plagg under en längre tid.

Ted
ted3
Ett vitt epoxylackerat torkstativ i stål utrustat med tio stänger. Stativet får plats i badkaret och har plastfötter som skyddar emaljen. Tar liten plats när det inte används eftersom det kan fällas ihop. Passar även plagg som bör torkas liggande på plan yta istället för att hängas. Hängkapacitet: 9 m. Mått (utfälld): 90x50x83 cm. Maxbelastning: 20 kg. Finns på bland annat Coop Forum och ICA.

Trollo
trolloDet här är en torkanordning i plast i form av fem utdragbara, tvinnade plastlinor á 4,2 meter (full längd) som är anpassad främst för inomhusbruk i groventrén eller i badrummet exempelvis över badkaret. Hylsan fästs med två skruvar på väggen. På motsatt sida monteras krokar (som medföljer) i vilka linorna hakas fast. Linorna rullas tillbaka i hylsan när de inte används. Hängkapacitet: 21 m. Mått: 45x420 cm. Finns på bland annat Coop Forum och ICA.

Practica
practicaEtt hopfällbart torkstativ med fem linor för användning på element, balkong, badkar, dörr eller räcke. Gjort av epoxylackerade stålrör. Plastdelarna på stativet är glasfiberförstärkta och tål både värme och UV-strålar. Upphängningsbyglarna är justerbara vilket gör att stativet kan anpassas till olika bredder. Lätt att fälla ihop när det inte används. Maxbelastning: 3 kg. Hängkapacitet: 3 m. Mått: 35x50 cm. Finns i två storlekar. Hittas bland annat på Clas Ohlson.

Flex
Flex
Det här är ett s.k. torktorn i metall på fyra hjul med tillhörande plastdetaljer. Med tre hyllplan kan det även användas för plagg som bör plantorkas. Flex är hopfällbart och fungerar, precis som Modular, utfällt bara till hälften vilket gör det smidigt att använda i små utrymmen. Maxbelastning: 15 kg. Hängkapacitet: 30 m. Mått: 70x70x131 cm.

Top
TopEn hopfällbar silverfärgad torkställning gjord av epoxylackerade stålrör som kan användas inomhus, på balkongen eller i trädgården. Tvättlinorna är försedda med plastöverdrag. Två utfällbara vingar ger plats åt mer tvätt. Hängkapacitet: 20 m. Mått: 96x205 cm (utfälld). Finns hos Clas Ohlson och ICA.kombinerad dataskärm och TV.

Eric
EricEric är en s.k. torkhiss i metall som är doppad i heltäckande plast. Den består av en höj- och sänkbar torkställning med sex plastöverdragna linor. Ställningen hänger i en expanderbar stång som kläms fast mellan två väggar. Montering med skruv är ej nödvändig, vilket underlättar vid eventuell flytt. Tvätten hängs på torkställningen i nedsänkt läge för att sedan hissas upp mot taket. Maxbelastning: 20 kg. Hängkapacitet: 11 m. Mått: 140x50 cm. Väggavstånd: 155-210 cm. Finns hos Smarthem.

Paris
ParisEn multifunktionell, hopfällbar torkställning i rostfritt stål. Fungerar bra för tvätt som måste plantorkas, men kan även ställas i 45-gradig vinkel lutad mot vägg eller vikas ut helt till en triangelformad ställning som kan ställas på badkaret för att spara utrymme. Plastdetaljerna bryts inte ned av solljus vid utomhusbruk. Hängkapacitet: 13 meter. Mått: 126x65 cm. Finns även i vitlackerat stål och kostar då cirka 230 kronor. Finns hos Comfort och Sveriges Bad & Värmebutiker.

Modular
ModularDet här är ett s.k. torktorn i tre våningar (finns även i fyra) som även passar bra till tvätt som ska plantorkas. Tillverkat i epoxylackerade stålrör och med tvättlinor överdragna med plast kan det användas såväl inomhus som utomhus. Går att fällas ihop till hälften så att det kan ställas mot en plan yta och tar därmed mindre plats. Hängkapacitet: 30 m. Mått: 132x70 cm. Finns hos Clas Ohlson samt järn- och bygghandeln.

Åsunden
Asunden
En torkanordning i polyetenbelagt stål som inte rostar. Den är avsedd för såväl inom- som utomhusbruk och monteras på väggen med två skruvar. Måttanpassad för montering i badrummets träreglar. Kan fällas upp och ned mot vägg för att spara utrymme då den inte används. Skruv och plugg medföljer torkställningen. Maxbelastning: 8 kg. Hängkapacitet: 7 m. Mått: 100x41,5 cm. Finns även i måtten 66,5x34,5 cm med ett cirkapris på 110 kronor och hängkapacitet på 4 m. Finns hos Comfort och Sveriges Bad & Värmebutiker.

BrixBrix
Den här torkställningen är vitlackerad och konstruerad helt i metall. Den har fem linor och monteras på vägg med två skruvar som medföljer. Passar i badrummet ovanför badkaret, men kan även sättas upp i tvättstugan. Brix går att fälla upp och ned mot vägg för att spara utrymme. Maxbelastning: 20 kg. Hängkapacitet: 7 m. Mått:115x50 cm. Finns hos Smarthem.