Sök

Låt flitens lampa lysa

2007-02-05

Bra belysning på skrivbordet är viktigt för våra ögon och förenklar arbetet vid mörka förhållanden. Smartson testar tio skrivbordslampor i olika prisklasser och utföranden.

Modell Betyg Pris Kommentar
Saturn 13/25 130 Enkel
Cotech 14/25 60 Liten och billig
Massive 15/25 90 Godkänd
Markslöjd Albin 16/25 490 Kromad ram
Discus 17/25 590 Borstat stål
Tertial 14/25 80 Prisvärd budget
Arketto 19/25 1450 Formbar design
Hampton 16/25 950 Speglande
Calypso 20/25 2330 Välbyggd
Kelvin T 18/25 2400 Exklusiv

Sammanfattning

Skrivbordslampan har historiskt sett varit arbetsplatsens obestridda accessoar som saluförts med intressanta former och varierade typer av sken under årens lopp. Här testar vi tio olika modeller i segmenten budget, mellanklass och exklusiv. Förutom ett bra och ordentligt ljus ska lampan vara enkel att justera efter olika behov. Modeller med fot är enklare att flytta runt i hemmet eller på arbetsplatsen, men kostar generellt mer än modeller med skruvfäste, i alla fall om foten måste köpas som tillbehör. I testet har vi även tagit med några modeller som kan klassas som bordslampor. Vilken typ av lampa man ska välja beror förstås på vilken typ av ljusbild som eftersträvas. Vissa vill ha starkt och fokuserat ljus, andra vill mer ha stödbelysning. Flertalet går att använda med olika styrka och ton för att skapa olika grader av belysning.

Inledning

Förutsatt att du hittar en passande lampa till skrivbordet är driftsekonomi och miljöpåverkan två viktiga aspekter. En lågenergilampa av typen kompaktlysrör drar lite energi och håller längre än en vanlig glödlampa, men ger ett kallare ljus och kostar mer att köpa. De testade modellerna använder kompaktlysrör, halogenlampa eller vanliga glödlampor. Den funktionella designen är också viktig i valet av belysning. Lampan ska vara lätthanterlig, ha bra sladdlängd och stå stadigt. Det är alltid trevligt om man dessutom lyckas kombinera lampans stil med övrig inredning på kontoret. I testet finns exempel på allt från färgglad retro till modern och stram industriell design. 

Så gjorde vi

Lamporna är testade i kontorsmiljö i både dags- och kvällsljus. Betygskriterierna är design, kvalitet, funktioner, kapacitet och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

Saturn
Betyg: 13/25
Kommentar: Enkel
Cotech Saturn är en svart halogenlampa med en orange ring runt lamphuvudet. Via ställringen kan man reglera lampans ljusriktning med god variation utan att bränna handen. Lampans sladd är försedd med strömbrytare och mäter 170 cm. Foten är inte så stabil och åker gärna omkring på underlaget eftersom filtfötterna undertill inte ger någon friktion. Totalhöjden är 40 cm och man ska endast använda halogenlampa G9/25 W. Ljuskällan är godkänd med medelbred ljusbild. 
Cirkapris: 130 kronor

Cotech
Betyg: 14/25
Kommentar: Liten och billig
Detta är en liten modell med retrobetonat designspråk från Cotech. Strömbrytaren sitter på den rundade foten och den ledade armen ger en maximal höjd på 38 cm. Sladden mäter 190 cm. Armen låter en del när den regleras. En annan nackdel är att fotens skruvar i botten inte är ordentligt nedsänkta på testexemplaret vilket kan repa bordsytan. Ljuset når inga högre höjder på grund av formatet, men lampan är sammantaget ändå en rätt trevlig bekantskap med tanke på priset.
Cirkapris: 60 kronor

Massive
Betyg: 15/25
Kommentar: Godkänd
Massive är en skrivbords- eller sänglampa med armar som liknar radioantenner. Den är justerbar i höjd- och sidled via en praktisk stång under lamphuvudet. Halogenlampans huvud tenderar att falla tillbaka i standardläget efter justering, men har i alla fall en bra strömbrytare. Kvalitetskänslan är inte så bra, men priset är å andra sidan lågt. Maxhöjd 44 cm och 170 cm sladd. Ger ett starkt och vitt ljus med godkänd bredd. Halogenlampa 20 W G4 ingår vid köp.
Cirkapris: 90 kronor

Markslöjd Albin
Betyg: 16/25
Kommentar: Kromad ram
Albin från Markslöjd har en kromad konstruktion med en lång arm som erbjuder god flexibilitet. Lamphuset är litet till formen och är baserad på en halogenlampa, i testet användes en lampa med effekten 35 W. Den är enkel att flytta, men handtaget känns lite bräckligt för att vara i denna prisklass. Foten väger lite lätt om lampan fälls fullt ut framåt. Ljusbilden är stark och ger ett stort sken. Stilfull är den nätta vippknappen. Totalhöjden är 60 cm och sladdlängden är hela 180 cm.     
Cirkapris: 490 kronor

Discus
Betyg: 17/25
Kommentar: Borstat stål
Massive Discus ger ett varmt sken med 60 W halogenlampa. Konstruktionen känns stabil och lampan står aningen framåtlutad. Spaken som reglerar lamphuset känns tunn och man får ta i lite för att vinkla det gnisslande huvudet. Strömbrytaren sitter väl tillgängligt och ger snabb respons men är vass mot handen. Modellen är ändå prisvärd men vissa detaljer kan helt klart bli bättre. Det är inte heller en lampa man gärna flyttar på alltför ofta. Maxhöjd 150 cm, sladd 150 cm.  
Cirkapris: 590 kronor

Tertial
Betyg: 14/25
Kommentar: Prisvärd budget
Ikea Tertial är testets billigaste fullstora lampa med klassisk design. Höljet är silverfärgat och stativet är fjädrat enligt klassiskt snitt. Lampan är enkel att montera och justera riktning med. Maxhöjden är 70 cm och sladdlängden 160 cm. I testet använde vi en matt 60 W E27 lampa men lägre styrkor fungerar också bra. Ljusbilden är vad man kan förvänta sig och bordsmonteringen kan bytas mot fristående fot för 70 kronor extra. Ett billigt och bra alternativ som håller måttet.   
Cirkapris: 80 kronor

Arketto
Betyg: 19/25
Kommentar: Formbar design
Luxo Arketto erbjuder en flexibel men stabil arm som går att vrida och vinkla helt efter behov men som också håller sig kvar i inställt läge. Själva lamphuset är litet, men modellen lyser upp arbetsplatsen bra ändå med medföljande halogenlampa på 40 W. Handtaget för reglering av ljusriktningen är hårt men har bra längd. Sammantaget en välgjord och designmässigt intressant modell. En nackdel är dock strömbrytarens placering som gör att man lätt bränner sig.  
Cirkapris: 1450 kronor

Hampton
Betyg: 16/25
Kommentar: Speglande
Hamptons bordslampa utstrålar mer dåtid än framtid och ger ett ganska massivt intryck. Foten är rejäl vilket gör att lampan står stadigt på bordet. Mindre bra är att lampan kräver en hel del handkraft för att låsas i valt läge. Om vreden ställs för löst ramlar lamphuset nedåt och ser ut som en vissen blomma. Vinklas lampan rakt upp är höjden 72 cm och den strömbrytarförsedda sladden är 180 cm lång. Med en matt 40 W E27 lampa lyser den upp bordet bra. Ett dyrt och lite omständligt alternativ.
Cirkapris: 950 kronor

Calypso
Betyg: 20/25
Kommentar: Välbyggd
Luxo Calypso är en välbyggd arbetslampa utrustad med 13 W kompaktlysrör. Regleringen av den 60 cm långa armen är enkel och funktionell. Lysröret ger en bra, tydlig ljusbild som passar bra vid läsning. Ett bra skruvfäste ingår och lös fot går att köpa som tillbehör. Designen kanske inte är den mest sprakande, men lampan är följsam och ger ett högt kvalitetsintryck. Dessutom har den längst sladd om hela 250 cm.
Cirkapris: 2330 kronor

Kelvin T
Betyg: 18/25
Kommentar: Exklusiv
Flos Kelvin T har en gedigen fot med filtklädd underdel. Fjädrarna är inbyggda i den långa armen och lampan har ordentlig räckvidd på arbetsbordet. Lamphuset i stål har ett ytterhölje av plast för att man inte ska bränna sig på handen. Ett gediget alternativ med bra design men med detaljer som kan bli bättre. Testades med matt 60 W E27 lampa. Sladdlängd 160 cm.
Cirkapris: 2400 kronor