Sök

Ladda upp inför vintern!

2005-12-29

Smartson testar tio batteriladdare i prisklassen 80 till 900 kronor. Powerbank U-smart laddar kraftfulla batterier på kort tid, men testet innehåller även andra bra alternativ.

Modell Betyg Pris Kommentar
U-smart 4/5 650 Bäst i test
Sprint LCD 3/5 900 Dyr
Charge and go 3/5 400 Högljudd
Slim charger 3/5 250 Standardmodell
Powerbank 2/5 180 Långsammast
TC Compact 3/5 80 Minst
The intelligent charger 3/5 500 Avancerad
Varta Cube charger 3/5 500 Annorlunda
Powerbank Travel 4/5 400 Snyggast
X-Press 300 3/5 300 Otymplig

Sammanfattning

Laddningsbara batterier ses ofta som ett miljömässigt bättre val, om de klarar de höga kraven på livslängd vill säga. De enda laddningsbara batterier som är miljömärkta med svanen kommer från GP. De flesta nya batterier är av nickel-metallhydrid med högre kapacitet än nickel-kadmium batterier. Här testar vi tio batteriladdare i olika prisklasser.

Inledning

Användandet av batteridrivna digitalkameror, mp3-spelare och radiostyrda leksaker har ökat under de senaste åren, det märks också på marknaden för batteriladdare, som utvecklats snabbt för att möta den stigande efterfrågan. När det förr tog uppemot 20 timmar eller mer att ladda sina batterier, kan man idag klara det på bara 15 minuter med vissa laddare. Det är främst till produkter som kräver mycket energi på kort tid man bör använda uppladdningsbara batterier, en fjärrkontroll klarar sig i flera år på samma engångsbatterier. Det finns olika batteristorlekar, de vanligaste formaten är R6 och R3, eller AA och AAA i det internationella systemet. Laddarnas medföljande batterier ligger på mellan 1300 och 2300 mAh. Ju högre mAh-tal desto högre kapacitet. Det är stor skillnad på de snabbare laddarna som är klara på mindre än en timme och de som tar en hel natt. Med snabbladdarna slipper man planera en dag i förväg vilka bilder man vill ta imorgon. Men besparingen i tid kostar pengar, då de snabbaste laddarna också är dyrast.

Så gjorde vi

Varje laddare har bedömts utifrån prestanda, upplevd kvalitet, funktioner, design och prisvärde. Maxbetyget är 5 poäng.

Powerbank U-smart laddareU-smart
Powerbank U-smart är en råttfällelik laddare för 1-4 AA eller AAA NiMH-batterier. Den har fyra individuella laddkanaler med varsin Led-indikator i två färger, som gör det lätt att se när laddningen är fullbordad. Led-indikatorerna visar också om något fel uppstått, då de börjar blinka. Laddningen tar cirka 40 minuter för de fyra medföljande 2300 mAh AA-batterierna. Kort laddningstid och kraftfulla batterier, men laddaren kräver en adapter (som medföljer) för vägguttag. Går även att koppla till cigarrettändaruttaget i bilen, men någon sådan sladd medföljer inte.

Uniross Sprint LCD laddareUniross Sprint LCD
Sprint 15 min LCD är en cylindrisk laddare med Lcd-display som visar batteriernas individuella laddstatus. Fyra AA- eller AAA-batterier av NiMH-typ laddas på bara 15 minuter. Huruvida laddningen är fullständig efter denna tid kan man dock undra, eftersom man enligt instruktionen rekommenderas lämna batterierna ytterligare 15 minuter i laddaren innan man tar ut dem. Laddningstiden styrs av timer och inte genom att känna av när batteriet är färdigladdat. Ventilationsfläkten på ovansidan brummar som en gammal datorfläkt och konstruktionen känns plastig och klumpig. Inga batterier medföljer.

Varta charge and go laddareCharge and go
Vartas snabbladdare 15 minute charge and go använder sig av så kallad I-C3-teknik och laddar 1-2 av de medföljande I-C3 batterier på 2000 mAh i AA-storlek (eller två AAA) på bara 15 minuter vilket tar 15 timmar med vanliga NiMH-batterier. En grön Led-lampa lyser medan laddning pågår. Laddaren känns behändig då den inte har någon lös adapter. Eftersom den laddar med hög ström blir batterierna väldigt varma och en högljudd kylarfläkt används därför. Samma modell finns också med plats för fyra batterier.

Vanson slimcharger laddareVanson Slim charger
En enkel laddare som sätts i vägguttaget utan sladd. Den är avsedd för 1-4 AA- eller AAA-batterier av NiMH-typ och fyra 2300 mAh AA-batterier som laddas på 4 timmar och 40 minuter medföljer. Laddaren har säkerhetsfunktioner mot överladdning och överhettning. Endast en lysdiod används för samtliga fyra batterier och lyser rött under laddning och grönt när laddningen är färdig. Den ger ifrån sig ett småtickande ljud under laddning. Laddaren tillhör det billigare skiktet i testet och är en standardladdare utan extravaganser.                              

GPPowerbank
Den enklaste laddaren i testet med den längsta laddningstiden och svagaste AA-batterierna på bara 1300 mAh. Laddaren klarar 2-4 AA- eller AAA-batterier och det tar cirka 16 timmar att ladda de medföljande batterierna. De två LED-indikatorerna visar bara att laddaren är inkopplad och säger inget om laddstatus. Laddaren känns ganska klumpig och fyrkantig, men så kostar den inte heller så mycket.

Hähnel TC Compact laddareHähnel TC Compact
Som namnet antyder är TC Compact en väldigt liten och kompakt laddare för två eller fyra batterier, dock endast av AA-typ, men klarar både NiMH och NiCd. De medföljande fyra batterierna är på 2000 mAh och laddas på ca 14 timmar. En lampa används per två batterier och indikerar bara att laddaren är inkopplad, tiden får man hålla koll på själv. Laddaren lämpar sig bäst om man enbart vill ladda AA-batterier och har gott om tid. Inte särskilt mångsidig, men så gräver den inte heller några större hål i plånboken.

The intelligent charger La crosseThe intelligent charger
Testets mest avancerade laddare, The intelligent charger, klarar både att ladda, ladda ur, testa samt rekonditionera gamla batterier. Inställningarna kan göras individuellt för varje cell och olika funktioner kan köras parallellt. Strömstyrkan ställs in manuellt och visas på LCD-displayen. Laddaren klarar 1-4 stycken NiMH/NiCd-batterier av AA/AAA-typ. Fyra av varje sort (AA 2000 mAh och AAA 700 mAh) medföljer samt adaptrer för konvertering till C och D, allt förpackat i en väska med bärrem. De fyra AA-batterierna laddas på cirka 70 minuter. Det krävs att man läser instruktionsboken och för vardagsladdaren kan den här modellen kännas onödigt krånglig.

The cube charger VartaCube charger
Med en innovativ och annorlunda design och den enda laddaren i testet som utöver AA, AAA och 9V laddar batterier av typ C och D, NiMH såväl som NiCd. Det tar cirka 4 timmar att ladda fyra stycken 2100 mAh-batterier, men inga medföljer. Med ett enkelt knapptryck går det även att ladda ur batterier. De gröna lysdioderna blinkar under laddning och förblir tända när det är klart (en lampsektion används per två batterier). Möjligheten till laddning av större batterier gör också att laddaren sväller ut i storlek och känns klumpig.

PowerbankPowerbank Travel
En liten, nätt och smidig laddare för 1-4 AA-batterier eller två AAA av NiMH-typ i individuella laddkanaler. En LED-indikator lyser rött under laddning och sedan grönt. Marknadsförs som reseladdare och 12V-sladd för bilen samt fyra stycken 2100 mAh AA-batterier medföljer. Laddning av fyra AA-batterier tar cirka 5 timmar. Det gäller bara att inte glömma alla lösa sladdar hemma när man ger sig iväg.

X-pressX-Press 300
Laddaren pluggas in direkt i vägguttaget och klarar två eller fyra stycken AA-, AAA- eller ett 9V-batteri av NiMH- eller NiCd-typ. En indikatorlampa per två batterier lyser grönt under laddning och slocknar sedan när det är klart. Fyra stycken AA-batterier på 2300 mAh medföljer. Den rundade designen gör det svårt för laddaren att samsas med andra kontakter i ett vägguttag.