Sök

Kyligt i värmen

2006-08-07

I sommarhettan är det skönt med en bra kylväska för kalla drycker och fräscha smörgåsar. Smartson testar tio kylväskor i olika prisklasser och utföranden.

Modell Betyg Pris Kommentar
Sagaform 15 20/25 130 Strandväska
Sagaform m. klamp 14/25 110 Handväska
Lunch lugger 15/25 390 Lunchlåda
Top Collection 23/25 370 Bästa köp
Rubbermaid 18/25 150 Prisvärd
Kylväska 34-5962 10/25 50 Sämst
Trolley 26-283 17/25 150 Smidig
Cykelkylväska 10/25 100 För cyklisten
Jestrade 13/25 210 Vanlig
Coolroller 15/25 950 Bäst kyla

Sammanfattning

I detta test har vi både med kylväskor av hårdplast samt mjuka modeller i olika storlekar och utföranden. Den slutsats man kan dra är att hårda kylboxar håller kylan bättre och längre än mjuka modeller. Å andra sidan är den mjuka väskan smidigare att ta med sig än en fyrkantig box. Genom att använda kylklossar kan man öka väskans kapacitet ytterligare, oavsett modell. Den i särklass bästa kylfunktionen har Marin Coolroller från Igloo som höll kylan betydligt längre än övriga kylväskor, samt att den rymmer stora mängder. Dock är den stor och tung att bära. Inte långt efter kommer Rubbermaid från Clas Ohlson som är både bra och prisvärd.

Inledning

En så kallad trolley eller väska med vagn är smidig för den som ska gå långt och Top Collections trolley med kombinerad ryggsäcksfunktion är både bra och praktisk och bedöms som bästa köp. Sagaforms kylväskor är lätta och smidiga att förvara mat och dryck i och passar utmärkt att ta med sig till stranden. Thermos Lunch lugger med ståltermos passar bäst till matlådor och kaffe på jobbet. I Clas Ohlsons mjuka kylväska samt Biltemas cykelväska smälte isen redan efter ett par timmar och dessutom läckte båda ordentligt. Däremot är de smidiga till kortare utflykter.

Så gjorde vi

Kylväskorna fylldes till 1/3 med is och fick stå i 29 graders värme under sex timmar. Betygskriterierna är design, kvalitet, kapacitet, funktioner samt värde för pengarna. Maxbetyg 25.

Sagaform 15
Betyg: 20/25
Kommentar: Strandväska
En mjuk kylväska från Sagaform som rymmer 15 liter. Väskan är lättviktig och det finns två bärhandtag samt en axelrem som gör att den går lätt att lyfta. På sidan finns även ett litet förvaringsfack och modellen tillsluts enkelt med ett blixtlås. Väskan är ganska rymlig och man får utan problem plats med pet-flaskor på höjden. Den är smidig och lätt att frakta med sig och man får ner både matlådor och termosar. Passar bra till två personer att ta med sig picknicken till stranden eller på utflykten.
Cirkapris: 130 kronor

Sagaform m. klamp
Betyg: 14/25
Kommentar: Handväska
En liten mjuk kylväska som kommer med kylklamp från Sagaform. Väskan är mycket liten och lätt och det går bra att ta den direkt i handen. Det finns ett bärhandtag på väskan samt axelrem och blixtlås. Ett litet ytterfack i nät samt ytterligare en ficka på utsidan. Inuti finns även en liten förvaringspåse med blixtlås. Väskans storlek är precis så att det går ner ett sexpack öl eller läsk. Perfekt för att hålla drickan väl kyld i solen på stranden eller till grillningen på kvällen.
Cirkapris: 110 kronor

Lunch lugger
Betyg: 15/25
Kommentar: Lunchlåda
En traditionell lunchlåda på 8 liter med termos från Thermos. En ganska liten och hård kylväska med bärhantag. Väskan öppnas och tillsluts genom att handtaget förs uppåt och fixerar locket. Termosen kilas fast mellan locket och handtaget, vilket gör att termosen sitter lite instabilt. Lådan är tung och osmidig att bära med sig då den måste bäras i handen samtidigt som termosen ska balansera på locket. Passar som namnet antyder främst som lunchlåda till utomhusjobb där sämre värme- och kylmöjligheter erbjuds.
Cirkapris: 390 kronor

Top Collection
Betyg: 23/25
Kommentar: Bästa köp
En kombinerad trolley och ryggsäck på 16 liter med kylfunktion från Top Collection. Väskan har flera praktiska ytterfack med bland annat mobilficka och nyckelrem. Det finns vidare ett litet bärhandtag samt ett teleskophandtag. Hjulen är ganska små och vagnen är därför lite svårrullad på ojämnt underlag. Ett praktiskt hjulskydd finns så att man inte blir smutsig när man brukar den som ryggsäck. Passar utmärkt till en stor familj då väskan är mycket rymlig samt att man omväxlande kan dra och bära den. En flexibel och användbar kylväska, både rymlig och praktisk.
Cirkapris: 370 kronor

Rubbermaid
Betyg: 18/25
Kommentar: Prisvärd
En klassisk kylväska om 20 liter från Clas Ohlson i hårdplast som är mycket rymlig. Man får utan problem plats med mycket mat och det går att ha pet-flaskorna stående. Handtaget är greppvänligt med mjukt rundade kanter. Den är lätt att öppna och tillsluts genom att locket fixeras när handtaget är uppfällt. Denna väska håller kylan mycket bra men är tung och klumpig att ta med sig, även om den går lätt att packa in i bilen eller båten. Passar bra till barnfamiljen på utflykt.
Cirkapris: 150 kronor

Kylväska 34-5962
Betyg: 10/25
Kommentar: Sämst
En mjuk liten väska från Clas Ohlson som rymmer 12 liter. Väskan är liten och lätt med bärhandtag samt medföljande axelrem. Det finns även ett ytterfack. Eftersom väskan inte är så hög får man inte plats med några pet-flaskor, däremot mat och mindre flaskor eller burkar. Väskan håller inte kylan under någon längre tid samt läcker friskt. Modellen är smidig att ta med sig men se till att vätskan är väl försluten och ät upp glassen innan den börjar smälta... 
Cirkapris: 50 kronor

Trolley 26-283
Betyg: 17/25
Kommentar: Smidig
En trolleyväska från Biltema på 18 liter. Liten och smidig med vadderat handtag, teleskophandtag och axelrem. Den är lätt att bära men teleskophandtaget är aningen kort och hjulen små. Det finns ett stort ytterfack för förvaring av småsaker. Väskan är ganska rymlig och man kan gärna förvara pet-flaskor i den. Modellen håller mat och dryck väl kylda och läcker inte. Passar bättre på släta underlag än i naturen.
Cirkapris: 150 kronor

Cykelkylväska
Betyg: 10/25
Kommentar: För cyklisten
En mycket liten cykelväska på 5 liter med kylfunktion från Biltema. En annorlunda modell som går att montera på cykelstyret. Man får dock inte plats med mer än några smörgåsar och en burkläsk. En förvaringsficka på framsidan av väskan finns, samt en plastficka på ovansidan där man kan lägga en karta. Denna väska håller kylan en kort stund och läcker igenom. En annorlunda men användbar liten extra kylväska för cyklisten.
Cirkapris: 100 kronor

Jestrade
Betyg: 13/25
Kommentar: Vanlig
En ordinär kylväska om 26 liter från Jestrade av hårdplast som är mycket rymlig. Det finns ett stort handtag som är ganska greppvänligt. Väskan rymmer stående pet-flaskor och det finns plats för en hel del mat. Den är lätt att öppna och försluta, genom att handtaget fälls upp och ned. Mat och dryck hålls väl kyld men väskan kan vara klumpig att bära. Går däremot utmärkt att ställa i bilen eller båten. Passar bra till en familj eftersom den rymmer mycket mat och dryck.
Cirkapris: 210 kronor

Coolroller
Betyg: 15/25
Kommentar: Bäst kyla
En mycket stor och tung kylväska från Igloo som rymmer 33 liter. Det finns små bärhandtag på sidorna som man kan lyfta väskan i, samt två hjul och ett större draghandtag. Hjulen är stora men handtaget är kort och därför inte så praktiskt. Inuti finns en extra matlåda och en smart dräneringskran undertill. Denna kylväska passar den som har höga krav på kapacitet och volym. Den har testets i särklass bästa kylfunktion men är också otymplig samt tämligen dyr.
Cirkapris: 950 kronor