Sök

Kortklippt på tomten!

2004-07-09

Med en bra gräsklippare håller du (o)gräset i schack. Välj en modell som passar dig och din tomt så blir jobbet roligare och bättre utfört. Översikt av tio klippare från ledande tillverkare.

Modell Pris Kommentar
Klippo Comet 6300 Gedigen, snålt utrustad
Electrolux Automower 18500 Avancerad och dyr
Partner 5553 SD 4500 Välutrustad och stark
Bosch Rotak 40 2600 Tyst och stark
Klippo Next 6550 Liten jubileumsmodell
Stiga Multiclip PRO 51S 9200 Dyr etanolklippare
Partner 12-107H 18000 Stark, stor och dyr
Stiga Freeclip 1100 Klart miljövänligast
Bosch ALM 28 1000 Luftkuddeklippare
Flymo Roller 400 1700 Lätt och smart

Sammanfattning

Alla gräsmattor är olika och det är en av anledningarna till att det finns så många gräsklippare att välja bland. Valet av modell styrs framför allt av tomtstorlek och bekvämlighet. Priset är också avgörande eftersom en gräsklippare för privatbruk kan kosta allt från 1,000 kronor upp till 20,000 kronor. Smartson har sammanställt fakta om tio gräsklippare från några av de största tillverkarna i en marknadsöversikt.

Inledning

Den absolut billigaste gräsklipparen är fortfarande handklipparen som drivs av muskelkraft. Den ser ut som den alltid har gjort, även om moderna handklippare är betydligt mer lättdrivna. I samma prisklass återfinns mindre elklippare på hjul eller luftkudde. Något dyrare (men betydligt vanligare) är motorklipparen som finns i en uppsjö av modeller till ett pris på mellan 3,000 och 9,000 kronor, med eller utan uppsamlare, drivande hjul, autostart eller bioklipp som finfördelar gräsklippet (även kallat multiklipp eller mulcher).

Så gjorde vi

Den som har en riktigt stor tomt föredrar kanske en åkgräsklippare (trädgårdstraktor) och för den som är riktigt bekväm finns en helautomatisk robotklippare. Båda kostar ca 20,000 kronor. Till en hand- eller elklippare bör tomten inte vara större än cirka 500 kvm. En större självgående motorklippare klarar en tomtstorlek på upp till 3,000 kvm. Tidigare betraktades motorklipparen som en riktig miljöbov, men renare bränsle (akrylatbensin, etanol) och motorer med bättre förbränning har sänkt utsläppen. Däremot är ljudnivån fortfarande hög hos många modeller, så hörselskydd är ingen dålig idé.

Bosch-ALM28
Bosch ALM 28
Detta är en elektrisk sladdbunden klippare men till skillnad från de flesta går den inte på hjul utan bärs upp av en luftkudde. Ungefär som en svävare med andra ord. Smart och smidigt, särskilt på kuperade avsnitt och där man behöver manövrera med små rörelser runt buskar och träd. Den låga vikten på 4,6 kg bidrar till den enkla hanteringen. Men denna modell är inget för större gräsytor och rekommenderas för en tomt om maximalt 300 kvm. 20-30 mm klipphöjd och 28 cm klippbredd. Motorn ger 1000 watt och klippkniven är i plast vilket ger både för- och nackdelar. Förlängningskabel medföljer inte.

Stiga-Freeclip
Stiga Freeclip
Handklipparen är fortfarande den billigaste och mest miljövänliga gräsklipparkategorin. Den klipper skonsamt tack vare cylinderknivarna, och motion får man på köpet. Däremot får gräset inte växa sig för högt, då blir det snabbt jobbigt att klippa. Med nålrullager är Stiga Freeclip annars lätt att hantera. Klippbredden är 38 cm och vikten 13,5 kg. Klipphöjden går att ställa steglöst 15-45 mm. Kåpa och hjulnav i gul aluminium, handtag i stål. Uppsamlare om 28 liter är tillbehör. Passar till tomt på 300-500 kvm.

Flymo-Roller-Compact-400
Flymo Roller 400
Roller Compact är en elklippare med stålkniv och motor på 1600 watt, som även ska klara lite längre gräs. Klippbredd 40 cm i fem höjdlägen (20-75 mm) med smart uppsamlare på 36 liter med skvallerfönster och komprimering. Klipparen har en mönsterrulle som böjer gräset i klippriktningen så att du kan få mönster i gräsmattan á la fotbollsplan. Någon förlängningskabel medföljer dock inte. Kniven stannar omedelbart då handtaget släpps och bakhjulen är större än framhjulen. Vikt 15,3 kg. Klipparen är avsedd för en tomtstorlek om max 800 kvm.

Bosch-Rotak-40
Bosch Rotak 40
Rotak 40 är den mest kraftfulla i Bosch serie av elektriska klippare, med motor på 1500 watt och uppsamlare som rymmer 50 liter. Klippbredd 40 cm och höjd 20-70 mm. Vikten är 13,5 kg. Liksom med andra sladdbundna elklippare måste man köpa förlängningskabeln separat, då en sådan inte ingår. Kabellängden begränsar räckvidden och det finns en viss risk att köra över kabeln med maskinen. Men samtidigt är elklipparen tyst och miljövänlig. Rekommenderas till en tomt om maximalt 500 kvm.

Partner-5553-SD
Partner 5553 SD
Partner tillverkar både trädgårdstraktorer och vanliga motorklippare. Med inspiration från den rådande SUV- trenden lanserar man ett nytt koncept där du kan välja mellan tre lackfärger, tre motorer (5,0/5,5/6,5 hk) och tre klippfunktioner. 5553 SD är en självgående motorklippare med 5,5 hk Honda bensinmotor, 53 cm klippbredd och både bioklipp samt en extra stor uppsamlare på 75 liter. Extra stora bakhjul och 7 olika höjdinställningar i 35-100 mm. Färgen är röd, gul eller svart metallic, välj själv!

Klippo-Comet
Klippo Comet
Klippo har en lång tradition som tillverkare av motorgräsklippare till både proffs och konsumenter. Comet är en traditionell motorklippare i rött och gult, som driver på framhjulen och som är utrustad med en Briggs & Stratton bensinmotor på 5 hk. Klippbredd 53 cm, höjd 30-60 mm. Vikt 31 kg. Elstart finns som tillval. Så kallat Eko-klipp är standard. Passar även lite större tomtytor upp till 3000 kvm.

Klippo-Next
Klippo Next
Next är en jubileumsmodell som liknar Comet och har en Briggs & Stratton motor på 5 hk, framhjulsdrivning och löstagbar mulcherinsats. Dessutom har den mekanisk autostart vilket innebär att motorn startar då reglaget förs framåt. Klippbredden på 48 cm är inte lika generös som hos Klippo Comet, men den ställbara klipphöjden och vikten på 31 kg är densamma. Röd aluminiumkåpa och kromat handtag.

Stiga-Multiclip-Pro-51-S
Stiga Multiclip PRO 51S
Multiclip PRO 51S är en påkostad självgående motorgräsklippare med etanoldrift, som driver på framhjulen. Etanol är ett förnyelsebart bränsle som ger betydligt mindre utsläpp av farliga avgaser än bensin. Men det kostar att vara miljömedveten och etanol säljs inte på alla bensinmackar. Multiclip PRO 51S har motor på 6 hk och klipphöjden är ställbar i fem steg, 30-65 mm. Klippbredd 51 cm, vikt 36 kg. Design i grått och gult med extramjukt handtag. Med bensinmotor kostar maskinen ca 2000 kr mindre.

Partner-12-107
Partner 12-107H
För den som har en riktigt stor och kuperad tomt är en åkgräsklippare ett tänkbart alternativ. Och visst är det bekvämare att köra klipparen än att springa bakom den, plus att klippbredden är den dubbla jämfört med en vanlig motorklippare. Nackdelen är främst att åkklipparen tar stor plats och är svår att "finlira" med runt träd och buskar. Partner 12-107H är en trädgårdstraktor med bensinmotor på 12 hk och steglös hydrostatväxling. Förutom uppsamlare och bioklipp finns snöblad, plog och andra mer eller mindre nyttiga redskap att köpa. Elstart, lyse och 107 cm klippbredd, vikt 190 kg. Klarar mycket stora gräsytor.

Elexctrolux-Automover
Electrolux Automower
"Robotklipparen" Automower har nu kommit i sin andra version. Automower är en batteridriven programmerbar elklippare som kan ladda batteriet på egen hand och även klippa i regnväder. Mycket smidigt för den som är lat men inget för den som är främmande för teknik. Grafisk display med valfritt språk, tid och datum samt 19 funktionsknappar och timerfunktion. Tre knivar med livslängd på 2 månader klipper i en höjd av 20-60 mm. Vikten är 8,6 kg. Rekommenderad tomtstorlek max 1800 kvm.