Sök

Korkskruvar för alla plånböcker

2003-04-07

ICA-Kuriren testar elva typer av korkskruvar för olika pengar och påpekar att valet av modell är stängt personligt.

Modell Pris Kommentar
Clas Ohlsson Multiverktyg 39 "Enkel konstruktion"
Traditionell, Åhléns 35 "Lätt att centrera"
Fackelmann, Clas Ohlson 79 "Bra hävarmar"
Exquist Monopol, Vinkällarbutiken 130 "Kräver bruksanvisning"
Puigpull, Vinkällarbutiken 215 "Obekvämt grepp"
Screwpull, Systembolaget 250 "Bekväm"
Cork Lift Leopold, Vinkällarbutiken 325 "Behagligt grepp"
Pulltap's, Lagamati 345 "Fickvänlig"
Cork Up, Nordica 645 "Kan vara handikappvänlig"
Screwpull, Lagamati 1495 "Mycket bekväm"
Vägghängd, Lagamati 1995 "Snabb"

Sammanfattning

En korkskruv skall enkelt kunna skruvas både ner och upp utan större ansträngning. De korkskruvar som testas hör hemma i varierande prisklasser och vilken man föredrar är en personlig fråga. Handstorlek är en faktor som i hög grad påverkar valet av korkskruv. Systembolagets Screwpull får överlag bäst omdömen i testet från ICA-Kuriren.

Inledning

Det finns ingen korkskruv som är bäst för alla utan valet är i högsta grad personligt. Det menar ICA-Kuriren som testat elva olika modeller. Förutom att vara enkel att använda får korkskruven gärna vara snygg eftersom den ska visas upp på middagar. De modeller som testas varierar och passar olika användare vilket betyder att dyrast inte behöver betyda bäst.

Traditionell korkskruv från Åhléns är enkel att skruva i men mycket trög när man skall skruva ur flaskan. Det är även lätt att skruva snett. Multiverktygetfrån Clas Ohlson är trög att skruva ur flaskan men har en enkel konstruktion. Avståndet mellan skruven och korken är kort. Fackelmann är lätt både att skruva i och ur, dock tung och klumpig att använda och ger ett dåligt grepp vid iskruvning.

Exquist är den sämsta korkskruven i testet, den är svår att skruva både ned och upp och den kräver övning för att alls kunna användas. Puigpull är enkel att centrera och att få upp och ned. Dock behövs bruksanvisning och den som följer med är något otydlig. Screwpull från Systembolaget är bäst i test. Den är enkel att skruva ned och upp samtidigt som den är bekväm att använda.

Cork Lift Leopold har ett behagligt grepp men är riskabel att använda. En kraftig smäll uppstår när korken åker ur och vin kan skvätta på omgivningen. Pulltap's från Lagamati är fickvänlig och enkel att använda. Dock är greppet inte så skönt. Batteridrivna Cork Up är enkel att använda och relativt bekväm. Dock är det lätt att skruva snett.

Lagamatis Screwpull med hävarm och motgrepp är enkel att använda och mycket bekväm. Lagamatis väggfasta modell är trög att skruva i men enklare att skruva ur. Den är snabb men onödigt komplicerad.

Senast uppdaterad: 2018-11-12
Av: