Sök

Korkarna i taket!

2004-03-03

Det ska gå lätt att öppna en flaska vin. Man vill ju inte spoliera feststämningen med trasiga korkar och klämda fingrar. Här testar vi tio modeller i olika prisklasser.

Modell Betyg Pris Kommentar
Screwpull PM200 3/5 300 Onödigt dyr
Leifheit Pro Line 2/5 240 Klumpig och konstig
Puigpull 4/5 250 Öppnarnas MacGyver
Brabantia Classic 3/5 150 Effektiv men obekväm
Screwpull LM300 4/5 1500 Vardagslyx för bartendern
Leifheit Porsche 4/5 560 Dyr pansarvagn
A Petter Brunnsnäs 4/5 500 Billigare, inte bättre
Brabantia Quickpull 2/5 100 Trendig men tungjobbad
Sveico 2336 3/5 45 För glada amatörer
Metropol 2/5 650 Glättigt kromparty

Sammanfattning

Det brukar heta don efter person. Och när det gäller vinöppnare stämmer det ganska bra. Här är det inga problem att hitta både avancerade och enkla modeller, vinöppnare som kräver stor styrka och sådana som är betydligt mer lättarbetade. I testet har vi utelämnat de allra billigaste varianterna, men annars kan Smartsons test sägas representera ett tvärsnitt av de olika vinöppnare som finns på marknaden. De bästa modellerna använder man gärna om och om igen. Och visst är dyrare modeller bättre än de billigaste.

Inledning

Välj vinöppnare efter hur ofta den ska användas och hur mycket du har råd med. Att öppna en flaska vin ska gå snabbt samt vara enkelt och njutbart. Det är inte så bra om skruven går genom korken och skräpar ner i vinet, särskilt om det är ett årgångsvin du ska bjuda på. Längden på korkar i årgångsviner är ofta 54 mm och vill du vara säker på att slippa korkrester i vinet ska du välja en öppnare med kort spiral. Beläggning av teflon eller liknande på metallen gör att korkresterna minimeras, tack vare att friktionen blir mindre. Vi har i detta test utprovat alla öppnare på ett rödvin i 65-kronorsklassen, med en kork på 46 mm.

Så gjorde vi

Bedömningspunkterna är kvalitet, design, funktioner, prestanda (hur snabbt och smidigt det går att öppna) samt värde för pengarna. Maxbetyget är 5 poäng. Samma typ av kork har använts till alla korköppnare.

Brabantia-Classic
Brabantia Classic
Modell i svart plast (även i vitt) med vingmutterfunktion och inbyggd folieskärare. Fjädrande insats som fixerar korken. Man skruvar åt andra hållet för att få loss korken. Tack vare att skruven är fixerad i mitten kan den inte hamna snett. Vingen är dock inte ergonomiskt utformad och man blir trött i armen redan efter en flaska. Foliekniven fungerar bra och själva öppnaren är prisvärd, men den är inte tillräckligt väldesignad för kontinuerlig användning.

Brabantia-Quickpull
Brabantia Quickpull
Enklare modell i modern design med vingmutterfunktion och lös skruv, finns i flera olika färger. Skruven sitter löst i hållaren och kan därför hamna snett i korken. Skruva åt motsatt håll för att lossa korken. Svårt att få grepp om flaskan och plasthylsan med en hand. Att få ner spiralen i korken går snabbt, men det är tungt att skruva upp den. Öppnaren står stadigt på bordet, ser trevlig ut och har ett bra pris men är alltför trögjobbad för att duga till daglig användning.

Sveico
Sveico 2336
Klassisk korkskruv i kromstål med två hävarmar på sidorna samt kapsylöppnare i toppen. Skruven är dåligt fixerad och det är stor risk att den hamnar fel i korken. Dessutom är formen och materialet i skruven av sådant slag att korken gärna går sönder. I testet fick vi skruva ner spiralen i två omgångar för att få upp korken. Konstruktionen är rasslig men fungerar. Tyvärr saknas folieskärare, men en kapsylöppnare är inte fel. Tämligen prisvärd modell för den som inte är vinsnobb.

Screwpull-PM200
Screwpull PM200
Denna öppnare har samma funktion som Brabantia Quickpull, skillnaden är att "vingen" består av en utfällbar 15 cm lång arm som ger mer kraft till att skruva. Dock påverkas stabiliteten negativt av den långa skruvarmen och det blir svårt att centrera skruven i korken. Ett plus för den bifogade, ställbara plastpluppen som ska hindra skruven att gå genom längre korkar. Det är lätt att dra upp korken men svårt att hålla flaskan och plasthylsan med en hand. Lätthanterlig men dyr.

Screwpull-LM300
Screwpull LM300
Skön konstruktion med kuggstångsprincip som medger snabb och bekväm öppning. Det undre handtaget fixeras kring flaskhalsen. Hävarmen förs nedåt och spiralen penetrerar korken i en enda rörelse. När hävarmen förs tillbaka skruvas korken ur. Spiralen är 53 mm lång. Separat folieskärare med fyra skärhuvuden och hög funktionalitet medföljer och allt är förpackat i en snygg trälåda. Perfekt för proffset som öppnar många flaskor åt gången, men priset är högt.

Leifheit-Pro-Line
Leifheit Pro Line
Tung vingmutteröppnare i kromstål och svart plast. Smart funktion för att fixera flaskhalsen och samtidigt skära av toppen på folien. Dessvärre är klämrisken stor, både då folien ska skäras av och när skruven ska ner i korken. Det tar ett tag att skruva upp korken och i början vet man inte riktigt hur man ska hålla handen för att flaskan inte ska snurra. Vingen är inte ergonomisk och på grund av tyngden samt klämrisken är öppnaren inte direkt rolig att jobba med.

Leifheit-Porsche
Leifheit Porsche Design
Gedigen modell i gjuten aluminium och lång, ledad hävarm med inbyggd folieskärare. Stabil centrering av spiralen och smart placering av skärverktyget. Vevarmen har ett hål som passar även större fingrar vilket underlättar skruvandet. Hylsan är tvådelad och griper bra om flaskan. Att skruva upp korken är en barnlek men tyvärr går skruven hela vägen genom korken. Öppnaren står stadigt på bordet och är snygg att se på. Men smakar det, så kostar det.

Puigpull
Puigpull
Fickmodell av kypartyp med säregen funktionalitet. Kapsylöppnare samt inbyggd folieskärare som fälls ut genom ett enkelt handgrepp. Konstruktionen är svårbegriplig och det tar ett tag innan man fattar hur öppnaren ska användas. Hävstångsprincipen fungerar bra men spiralen måste fixeras och skruvas ner utan stöd, vilket gör att den gärna hamnar snett. En stor fördel är att spiralen är kort (43 mm) och går inte genom korken. Får plats i varje ficka. Bra köp för alla som är lite tekniskt lagda.

Metropol
Metropol bordsöppnare
Stor bordsmodell i kromstål med trähandtag och skruvfästen. Pråligt och lyxigt utseende, men passformen på delarna är inte helt klockren och det mesta andas billig kopia. Spiralen vill gärna hamna snett i korken och det är svårt att få upp den ur flaskan. Men spiralen är kort och går inte genom korken, vilket är en fördel. Konstruktionen är beprövad och smart, men inte direkt enkel att hantera. Inte värd pengarna, tycker vi.

Anders-Petter
Anders Petter Brunnsnäs
Denna modell liknar Screwpull LM300 till utseende och konstruktion, men levereras i en enkel papplåda tillsammans med en extra spiral samt bordsställ och greppvänlig folieskärare med fyra skärhuvuden. Att skära toppen av folien med det lilla runda, gummiklädda verktyget är ett rent nöje och att dra upp korken är nästan lika roligt. Även om detta känns som en rassligare kopia så gör den jobbet nästan lika bra som Screwpull LM300, men till en tredjedel av priset.