Sök
Köpguide - Vattenkokare

Köpguide - Vattenkokare

Köpguide - Vattenkokare

2010-03-31

En vattenkokare är ett snabbt och energisnålt sätt att få varmt vatten till te, potatis- eller pastakokning. En liter vatten tar ca 3-4 minuter att koka upp i en vattenkokare, det tar det dubbla att koka vatten på spisen. Ju högre effekt på vattenkokaren, desto snabbare går det.

Tydlig vattennivå
Det är viktigt med en tydlig och lättavläst vattennivåmarkering, för att veta hur mycket vatten som hällts i kannan - det är ju onödigt att koka mer vatten än vad som behövs. Dessutom är det viktigt att det finns en minimarkering så att man vet minsta mängd vatten som kan kokas i kannan - annars kan värmeelementen förstöras. 

Signallampan
Det är bra med signallampa eller att det på annat sätt är tydligt om kokaren är på eller inte. 
Exempel
Värmeelement
Värmeelementet är friliggande eller ligger dolt under kannans bottenplatta. Ett dolt system är bäst eftersom det då bara behöver fyllas på vatten så att själva botten täcks, och kalkavlagringar inte bildas på elementet. Dolda element är dessutom bra såtillvida att de inte kommer åt vattnet alls, och alltså inte kan fälla skadliga ämnen.

Löstagbar sladd/sockel med sladd
Modeller skiljer sig åt i hur strömkabeln är utformad. På portabla modeller är kabeln löstagbar och fästes direkt i ett uttag på vattenkokaren. En stationär modell för köksbänken har en separat bottenplatta som är kopplad till eluttag. Fördelen är att kannan är fri från sladd vid påfyllning och servering.

Servering utan spill
Vid servering är det bra om hällpipen inte ger för bred stråle, samt om kannan har bra balans och locket sitter stadigt. Kontrollera att kannans handtag ligger bra i handen.   
Servera
Undvik avlagringar
Det är viktigt att vattenkokaren är enkel att tömmas på restvatten för att så långt möjligt undvika kalkavlagringar, som alltid efter ett tag bildas på botten av kannan. Dessa kan tas bort med ättiksprit, citronsyra, eller enligt tillverkarens rekommendationer.