Sök

Köpguide Tvättmaskin

2009-05-20

För alla som inte bor i hyreshus är tvättmaskinen ett viktigt inslag i vardagslivet. Vi tipsar före köpet.

De flesta tvättmaskiner är frontmatade med lucka på framsidan. En sådan maskin har högre kapacitet än de gamla toppmatade och du kan ställa en torktumlare på tvättmaskinen. Kombinerade tvättmaskiner och torktumlare blir billigare att köpa och dessutom spar man plats, men du kan inte tvätta och tumla på samma gång och tumlaren brukar inte vara så effektiv.

Husqvarna QR18800Placeringen
De flesta har tvättmaskin i badrummet eller i särskild tvättstuga. Det går också bra att placera maskinen i köket. Tvättmaskiner ansluts till kallvatten och 220 volt. I ett våtutrymme krävs i regel fast elinstallation med separat avstängning. Anlita helst en elektriker till installationen. I ett våtutrymme har man oftast en golvbrunn där vattnet kan rinna ut, vilket är att föredra framför handfatet, där avloppet är smalare. Tänk också på att tvättmaskinen låter mer än diskmaskinen.

Kapacitet och program
En bra tvättmaskin ska ha rostfri trumma och programval för vittvätt, kulör, syntet och ull. En del maskiner har manuella vred för temperatur. De flesta har sparprogram som förbrukar mindre vatten samt snabbprogram. En normal tvättmaskin rymmer max 5 kg tvätt. Hög centrifugeringshastighet är viktigt. Denna bör vara minst 1000 varv per minut för att slippa våt tvätt som tar tid att torka. Den vanligaste torktumlaren blåser ut fukt genom en ventilationsanslutning. Frånluftstumlare är effektivare och kostar mindre än kondenstumlare, som släpper ut överskottsvatten genom en slang. Torktumlare som är inbyggd i tvättmaskinen brukar vara anpassade till kondenstekniken.

Whirlpool AWT 5110Priser och utföranden
Tvättmaskiner för konsumentbruk finns från 3000 kr upp till 10000 kr. Torktumlare med rostfri trumma ca 3000 kr. Kombinerad tvätt/tork ca 10000 kr. Utöver detta finns maskiner anpassade till flerbostadshus, som tål fler tvättar och har högre kapacitet. Enligt Konsumentverket förbrukar tvätt och tork cirka 20 procent av hushållets årliga elförbrukning.