Sök
Köpguide Spis

Köpguide Spis

Köpguide Spis

2010-01-20

El, gas eller induktion? Varmluft eller dubbelugn? Vår köpguide ger dig råd på vägen.

Fristående eller inbyggd
Electrolux EKD60750XValet mellan fristående spis och separat häll med inbyggnadsugn är en fråga både om smak och funktion. Idag är det inte säkert att man vill ha ugnen på samma ställe som hällen. Fördelen med att köpa häll separat är att man själv kan välja arbetshöjd. En häll kan antingen ha plattor i gjutjärn eller keramikhäll med flexibla värmezoner. En inbyggnadsugn med rätt avstånd från golvet ger bättre arbetsmiljö i köket. Du slipper kröka ryggen för att se om maten är färdig och undviker tunga lyft. Kökets utformning inverkar även på arbetsmiljön. Viktigt att komma ihåg är att om ugnen placeras alldeles för högt finns det risk att bränna underarmarna på insidan av luckan varje gång något tas ut.

Cylinda SK644Varmluft för dig som bakar mycket
En varmluftsugn förbrukar mindre energi och lämpar sig därför bra för den som bakar och lagar mycket mat. Du kan ha flera plåtar i ugnen samtidigt och du behöver inte byta plats på dem under tillagning då en fläkt gör att luften cirkulerar. En varmluftsugn gör att maten tillagas jämnare. Även till att torka svamp, frukt och skorpor är en varmluftsugn överlägsen och kräver inte lika hög temperatur. Nästan alla moderna ugnar har över- och undervärme samt grill. En del har även mikrofunktion och det finns ugnar som använder het ånga för att tillaga maten. Spisar med dubbla ugnar är ett annat alternativ om man lagar mycket mat. Den mindre av de dubbla ugnarna är snabbare och mer ekonomisk att värma. Bredden varierar från 40 cm och uppåt, vanligaste bredden är 60 och 70 cm.

Hällar
KöpguideGolvspisen med kombinationen elplattor i gjutjärn och enkel elvärmd ugn finns fortfarande i många svenskars kök. Men planerar du ett nytt kök finns det anledning att fundera över om plattorna måste vara eldrivna i gjutjärn då alternativen numera är många och bra. Gjutjärnsplattor är det billigaste alternativet medan induktionshällen som har den snabbaste uppvärmningen är dyrast.

G-2Många spisar har glas/keramikhällar som är snygga och lätta att hålla rena, en glashäll kan dock repas och spricka om man har otur. En speciell variant är induktionshällen som ger betydligt effektivare värmedistribution. Värmen regleras lika fort som på en gasspis och när kastrullen lyfts av alstras ingen värme, även om zonen fortfarande är påslagen. Elektromagnetisk värme levereras till kastrullens botten och fungerar inte på aluminiumkärl. Induktionshällens snabba uppvärmning gör den till det mest energisnåla alternativet. De flesta spisar går att få i både 230 och 400 volt. Alla spisar är klassificerade efter energieffektivitet mellan A-G där A är energisnålast.

Gashällen är nästan lika snabb som induktionshällen men billigare i inköp. Gasolbehållare eller stadsgas används. En bra kombination är gasbrännare i kombination med en eller flera elplattor. Driftskostnaden är ganska likvärdig mellan el- och gashällar. Storleksmässigt är det vanligast med 60 centimeters bredd men det finns spisinsatser från 30 upp till 90 cm i bredd. Smala insatser brukar ha två plattor/brännare mot normalt fyra vilket ger möjlighet att kombinera som man vill och ändå få plats. Reglagepanelens vrede och knappar kan skilja sig åt. Vissa har touchpanel och andra har reglage på en fristående panel. På de kompletta spisarna finns ett vred för varje platta.

Säkerhet
I Sverige ställs krav på barnsäkra spisar. Det innebär att alla ugnar ska ha en spärr för luckan och spishällen ska gå att få med avskärmande skydd så att barn inte kommer åt varma plattor. Det är bra om spisen är utrustad med ett barnlås som förhindrar att barn kan slå på spisen om de knappar på vreden. Ytterligare är det viktigt att ta reda på är hur varm spisen blir utvändigt. Idag finns det krav på att spisen inte ska kunna tippa.

Tänk på att avståndet mellan spishäll och fläkt måste vara större med gasspis. Tillverkarna rekommenderar oftast 80 cm mellan häll och fläkt, mot 60 med elektrisk häll. För gasolspisar gäller också att behållaren inte får stå för nära värmekällan, men numera är det fullt lagligt att förvara gasolflaskan i ett ventilerat skåp i köket. Ventilationen behövs för att eventuell läckande gas ska kunna ta sig ut i rummet, så att det inte bildas fickor av gas i skåpet som kan antändas.