Sök

Köpguide Mikrovågsugn

2009-05-14

Med en mikrovågsugn går det snabbt att värma och laga mat. Det är enkelt att tina nästan alla slags livsmedel då det går fortare än att värma i kastrull eller ugn. Ett enkelt sett att spara energi.

Välj efter behov
En mikro ska vara smidig men ändå värma och tina mat på ett bra sätt. Väljer du en mikro med mer avancerade funktioner gäller det att den inte är för svår att förstå sig på. De enklaste mikrougnarna är oftast begränsade till att tina och värma mat, och det är kanske det som de flesta använder mikron till. Ska man däremot tillaga mat så uppskattar man att ugnen har gott om funktioner och hög effekt. De billigaste varianterna har en effekt på mellan 600 och 800 watt men det finns även dyrare alternativ som kan ha en effekt på över 1500 watt. Många modeller mäter tiden efter vikt och temperatur på det som skall tillagas med automatik.

 

Tekniken
Maten värms med elektromagnetisk strålning i form av mikrovågor som försätter vattenmolekyler i rörelse. Därigenom uppstår värme, men det är bara vätskan som blir varm. Koppar, fat och skålar värms bara indirekt av innehållet. Såväl porslin och glas som plast går bra att använda. Kärl av metall däremot stoppar mikrovågorna. En del avancerade mikrovågsugnar klarar att tillaga mat med grillad yta och somliga har crisp-funktion som är bra när pizza värms. Det finns även kombinationer av mikro och vanliga ugnar med mer avancerade tillagningsprogram.

Att tänka på
De invändiga väggarna i en mikro smutsas lätt ned av matstänk, smulor från bröd med mera. Det är enklare att hålla rent om ytorna är släta i ugnen. Så lite som 10-15 sekunder för mycket kan räcka för att övervärma maten, fördelen är att den inte blir vidbränd som i en vanlig ugn. Digitalt tidur, olika program och andra funktioner är bekvämt men kan också göra att apparaten blir mer svåranvänd. En enkel men bra mikro kan man hitta från cirka 700 konor medan en mer avancerad modell kan kosta mellan 3000-4000 kronor. En kombinerad mikro och vanlig ugn kostar mer.

Användning
Starta aldrig en mikro tom då det skadar den del som alstrar mikrovågorna. Om du ställer in metallföremål så kan det uppstå gnistor. Att värma ägg är ett misstag du bara gör en gång då ägget exploderar och stänker ned hela mikron. Den förstörs inte men det tar tid att få den ren igen.