Sök

Köpguide Matberedare

2009-05-14

Med en matberedare kan förberedelser som att skiva potatis eller riva ost göras på ett snabbt och smidigt sätt. Du kan effektivisera matlagningen och spara en hel del tid i köket.

Varför en matberedare?
Det finns allt ifrån standardmodeller med de vanligaste funktionerna som att riva och skära till mer avancerade system med massor av delar. Vilken modell som passar är en fråga om det egna behovet samt hur apparaten kommer att används. Även priset kan vara en avgörande faktor då det kan skilja flera tusenlappar mellan olika modeller. Tänk på att ett högt pris inte per automatik innebär högre prestanda. För den som lagar mycket mat där moment som att hacka, mixa, blanda, knåda och riva ingår kan en matberedare generera i tidsbesparing.

Tillbehör
Vilka tillbehör som medföljer varierar mellan de olika tillverkarna. Till enklare modeller medföljer ofta några få delar som till exempel vändbara skärblad. Till mer avancerade modeller kan tillbehör som råsaftscentrifug och mixer även medfölja och ett större antal skärblad. Exempel på ytterligare tillbehör är citruspress, extra skål, degkrok och visp. Ta reda på vilka tillbehör som medföljer så att du inte behöver komplettera med massa kostsamma delar vilket i slutändan kan göra maskinen riktigt dyr.
Praktisk förvaring av delarna är även ett plus.

Skålstorlek
En källa till förvirring kan vara tillverkarnas uppgifter om skålens maxvolym. Generellt kan de bli bättre på att informera och ha tydligare måttangivelser. Kontrollera att storleken överensstämmer med dina behov innan köp då det finns modeller med begränsad kapacitet när det gäller vätska trots att skålen är relativt stor.

Effekt och kapacitet
Effekt mäts i watt och ju högre wattantal en matberedare har desto tyngre jobb klarar den av. En matberedare bör dock inte ha lägre än 400 watt för att utföra sitt arbete på ett bra sätt. De flesta matberedarna har några olika hastigheter och ofta en pulsfunktion som gör att du exempelvis kan hacka is.

Skötsel och skydd
De flesta modellerna har delar som tål maskindisk vilket underlättar vid rengöring. Men själva huvudenheten måste torkas av för hand och det är därför viktigt att det enkelt går att komma åt i alla hörn och kanter. Materialval i vitt blir lättare fläckigt om exempelvis morötter eller rödbetor rivs. Dessa fläckar kan vara svåra att få bort vilket gör att maskinen snabbt blir ful. De flesta matberedarna är utrustade med säkerhetsfunktioner som ska förhindra olyckor.

Högt arbetsljud
Ljudnivån kan variera mellan olika märken och generellt låter alla högt om hårdare livsmedels som exempelvis nötter hackas. Detta är bra att tänka på om det finns barn eller andra med känsliga öron i närheten.

Tips
Priser kan skilja sig åt beroende på återförsäljarens individuella prissättning. Ett tips är att använda prisjämförelsetjänster på nätet för att hitta ditt val till lägsta pris.