Sök

Köpguide Kyl och Frys

2009-05-11

Det finns många saker att tänka på vid köp av ny kyl eller frys. Smartson ger tips om vad som är värt att ta i beaktning.

Placering
När du skall byta ut en gammal kyl och frys är det enklast att köpa en ny med samma mått. Men fundera gärna på om det samtidigt är ett bra tillfälle att planera om i köket och kanske tänka helt nytt i mått och placering. Standard är 60 cm breda och lika djupt, höjden upp till 200 cm. Dörren till kyl och frys kan ibland hängas om eller att man väljer vid köptillfället vilket man föredrar mellan höger och vänsterhängd.

Placera helst inte kyl och frys intill spisen eller andra apparater som avger värme.

Kylfrys 1

Kombinationer och volymer
Kylfrys 2Kylskåp med köldfack är en lösning om man har det trångt hemma. Köldfacket har uppgiften att användas till redan fryst mat, ej tillräcklig kapacitet att frysa in. En separat kyl och frys innebär att de har separata dörrar och helst även separata kylsystem. Det finns kombinerade kyl/frysskåp med enbart en kompressor. Det innebär att kyl- respektive frysdel inte kan stängas av separat. För än bättre fryskapacitet och volym finns det frysboxar där luckan öppnas uppåt och där man stuvar frysvarorna på varandra.

Rengöring och avfrostning
Alla som någon gång städat ett kylskåp vet hur det kan bli med spilld mjölk och annat klet. Då är det skönt om man kan ta ur inredningen och diska hyllorna. Det är vanligast med automatisk avfrostning av frysen, men det finns även halvautomatisk och manuell. Med automatisk avfrostning sköter kylskåpet avfrostningen helt på egen hand. Vid halvautomatisk startas den med en knapptryckning och vid manuell måste man stänga av kylen/frysen helt.

Kylfrys 3

Extrafunktioner
Teknikutvecklingen går framåt på kylskåp, vilket tillåter spännande funktioner. I dörren kan finnas inbyggd vattendispenser och ismaskin så att du utan att öppna dörren kan förse dig med kolsyrat alternativt kallt vatten. Det finns även teknik för att övervaka kyltemperaturen baserat på innehållet i skåpet, kolfilter för att neutralisera dofter, barnlås etc.

Energiförbrukning och miljöhänsyn
Kyl_frys_2Ungefär en femtedel av hushållselen går till kyl och frys och det är stor skillnad i elförbrukning mellan olika skåp. Märkning A innebär lägst förbrukning, G högsta. De flesta skåp ligger på B eller C. Elförbrukningen hålls nere genom att då och då dammsuga elementet på baksidan, eftersom damm gör att kompressorn får arbeta hårdare. Den rekommenderade temperaturen i frysen är 18-20 minusgrader och i kylen ca 5 plusgrader. Svalen brukar hålla ca +10 grader och där ska man förvara grönsaker, drycker m.m. Det är en fördel att tina fryst mat i kylen då detta bidrar till att hålla ner temperaturen i skåpet. Dessutom mår maten bäst av att tinas långsamt.

Det är faktiskt din kommun som har ansvaret för att gamla kylar och frysar tas om hand på ett miljöriktigt sätt. Om du får hemleverans av dina nya skåp från butiken kan de säkert hjälpa dig med transporten av de gamla. Alternativt att du söker efter närmaste avfallsbolag eller vänder dig till din kommun.