Sök

Köpguide Köksmaskin

2009-05-20

En köksmaskin är ett hjälpmedel som ska kunna utföra tyngre köksarbeten som att knåda, vispa och blanda. Smartson utreder vad man bör tänka på vid köp.

Förenkla baket
Vad ska man tänka på

Hur stabilt maskinen står och hur pålitliga knappar och vreden känns är aspekter man bör ha i åtanke när man ska köpa en ny köksmaskin. Värt att tänka på är även vad maskinen ska användas till och vem som ska använda den. Det kan vara värt att kolla runt och jämföra olika modeller för att urskilja skillnader i funktionalitet och utföranden. Även om man får räkna med att en köksmaskin ger ifrån sig lite oljud så bör ljudnivån inte vara för hög. Prova gärna i butiken om det är möjligt. Generellt ska maskinen vara lättanvänd så att den inte blir stående i köksskåpet. Det är viktigt att maskinen är lätt att göra i ordning för användning, det vill säga att tillbehören inte är krångliga att få på eller av. Den ska även vara lätt att göra ren, gärna att tillbehören går att diska i diskmaskin.

Utförande
Till köksmaskiner medföljer oftast en skål i antingen rostfritt stål eller plast. Hur mycket skålen rymmer varierar. En rostfri skål är inte lika känslig om man händelsevis tappar skålen i golvet. En skål i plast kan spricka vid en sådan händelse. Det rostfria stålet har en stark motståndskraft mot rost men är inte helt resistent för rostangrepp vilket en skål i plast är. De flesta köksmaskiner har någon typ av intervall när det gäller hastighet. Ofta finns en låg hastighet vilket är bra för många typer av degar som blir bättre av att knådas i stället för att bara röras runt i skålen. På somliga modeller finns funktioner som digital display och stänkskydd.

Förenkla baket
Tillbehör och användningsområden

Köksmaskinen är skrymmande och kan därför vara svårplacerad i ett litet kök så det är bra att ta mått på köksskåpet där den är tänkt att stå i. Köksmaskinen är en stor avlastning för den som ofta bakar stora satser bröd eller lagar mycket mat. Det kan vara en fördel att slippa göra allt grovgöra själv och istället lägga tid på annat som ingår i bak och matlagning. Köksmaskinen passar alldeles utmärkt för bakning men man kan även göra sin egen korv eller köttfärs. Med vissa köksmaskiner kan man till och med göra olika typer av pasta eller äppelmos. Den är perfekt när man vill laga stora mängder mat som man sedan fryser in för att äta vid senare tillfällen. Många köksmaskiner har en rad tillbehör som går att köpa till. Några exempel är degkrok, köttkvarn, sädeskvarn, kaffekvarn, kaksprits, grönsaksskärare, glassmaskin, passertillsats och blender. En matberedartillsats är ett tillbehör som finns att tillgå vissa modeller. Vilka tillbehör som ingår eller inte beror på tillverkaren och det är värt att kolla upp hur stor variation en köksmaskin har och vilka tillbehör som ingår innan man bestämmer vilken maskin man ska köpa. Viktigt att tänka på är att köksmaskinen ska klara av tunga belastningar och watteffekten bör därför vara hög.

Alltid redo i köket
Kom ihåg

Innan du använder din nyinköpta köksmaskin så är det viktigt att du läser igenom bruksanvisningen. När du ska placera eller plocka bort ett tillbehör bör du alltid vara noggrann med att dra ut kontakten. Detsamma gäller när du gör rent maskinen.


Relaterad läsning

 
Förenkla baket
Med en köksmaskin i köket klarar man baket utan besvär. Smartson testar åtta modeller från 1800 till 7425 kronor. Krups KA9070 är bäst i test.
  2008 01 16
 
Alltid redo i köket!
En köksmaskin är kökets mångsidiga allt-i-allo. Smartson testar åtta modeller mellan 1300 och 5500 kronor, alla med sina för- och nackdelar.
  2004 12 29