Sök

Köpguide – Kaffets olika bryggtekniker

2009-05-01

På senare tid har intresset för hur vi dricker kaffe samt hur vi tillbereder det ökat. I denna guide presenterar vi sju olika tekniker för att framställa den heta drycken.

 

Filterbryggare
 

 Foto: www.fotoakuten.se

Det vanligaste sättet att brygga kaffe i Sverige är fortfarande den traditionella filterbryggaren. Via ett värmeelement upphettas vattnet och rinner igenom ett filter ned i en kanna. Vattnet som rinner igenom filtret ska uppnå 92-96 grader, medan det färdigbryggda kaffet ska ligga mellan 80 och 85 grader. Är bryggtiden dessutom mellan 4 och 6 minuter kommer de rätta aromerna fram. Är temperaturen för låg blir resultatet smaklöst, medan alltför hög temperatur ger bitter ton. Det finns en uppsjö av rostningar och ett tips är att testa sig fram till vilken sort som passar bäst utifrån typ av vatten och smakpreferens. En bra bryggare ska vara enkel att fylla på vatten och kaffepulver, samt att kannan inte ska droppa när man serverar. Bra funktioner är droppstopp, kalkvarning och automatisk avstängning. En filterbryggare finns från 100 kronor upp till ett par tusen kronor för konsumentbruk.

Läs test på kaffebryggareEspressobryggare
Det italienska espressokaffet med sina olika varianter intas idag både hemma och på kaffebarer. En enkel espresso mäter cirka 3 centiliter och framställs genom att hett vatten pressas genom cirka 7 gram kaffe under 20-30 sekunder. Espresson ska hålla minst 65 grader. Har den ett tätt ljusbrunt skum på toppen (crema) har du lyckats bra. En bra maskin ger ett jämnt arbetstryck, som mäts i bar. Den som sköter espressomaskinen på ett café kallas för barista, det är ett statusfyllt arbete i Italien. Även om espressomaskiner för hemmet inte är lika avancerade, kan det ta tid att bli en duktig barista. De olika kategorierna espressobryggare är följande.

Läs test på espressobryggare (2006)i) Pistongbryggare är inspirationskällan till dagens modernare espressobryggare. Här handlar det om total kontroll över hela ledet, allt från att mala och dosera kaffet till att pumpa upp trycket till en lagom hög nivå via en mekanisk hävarm. En pistongbryggare är ofta snygg att se på, men har en hög inlärningströskel och är tidskrävande.

ii) Halvautomatiska maskiner förutsätter också en del hantering och kunskap men är lättare än en pistongbryggare. Här maler användaren bönerna själv, doserar och rengör själv. Den som kan hantverket får ofta fram ett väldigt bra resultat. Här kan fortfarande en separat kaffekvarn vara bra för att hitta rätt malningsgrad. De flesta maskiner kan dock även användas med färdigmalt kaffe alternativt portionsförpackade pods. Idag finns även kapselbryggare som brygger espresson med hjälp av färdigdoserade kapslar.

Läs test på espressobryggare (2007)iii) Helautomatiska maskiner maler bönorna, pressar filtret och brygger med en knapptryckning. De kostar generellt mer i inköp än en halvautomatisk maskin men erbjuder bekvämare hantering och används ofta på arbetsplatser. Ofta finns automatisk skumning av mjölk liksom dosering av kaffe- och vattenmängd, men helautomatiska maskiner kan också ha invecklade rengörningsprogram. Denna typ passar användaren som gillar espresso, men som inte vill dosera kaffe och vatten själv.

Läs test på mokabryggareMokabryggare
En bra mokabryggare ger kaffe med en arom och styrka som ligger någonstans mellan vanligt bryggkaffe och espresso. Den brygger genom att kokande vatten från den undre delen av kannan trycks upp genom kaffet till kannans överdel. Mokabryggaren finns i de flesta italienska hem, men är ett allt populärare inslag även i Sverige, i många fall som ett komplement till kaffebryggaren och/eller espressomaskinen. Designmässigt skiljer sig olika modeller inte så mycket åt, materialet är rostfritt eller aluminium med handtag i metall eller svart plast. Rostfritt stål är enklare att hålla snyggt och har längre livslängd än aluminium. Det finns mokabryggare för 2-10 koppar, men kom ihåg att detta avser små koppar. Välj bryggare efter spis, till induktionshäll fungerar inte aluminium men såväl rostfritt som aluminium fungerar utmärkt på gas- eller vanlig elspis.

Perkolatorbryggare
En perkolator bygger på en princip där hett vatten cirkulerar genom ett kaffefilter ungefär som i en mokabryggare, skillnaden är att perkolatorn drivs av elektricitet. Kannan som kaffet bryggs i tjänstgör även som termoskanna.

Kaffepress
Ett enkelt sätt att tillreda kaffe görs via en kaffepress. Den är konstruerad med en kanna i glas eller metall där varmt vatten tillsätts till malet kaffe. Efter att vattnet har arbetat en stund pressar man ned handtaget. Är pressen bra blir resultatet sumpfritt och påminner en hel del om kaffe tillberett i  en filterbryggare eller perkolatorbryggare. Vattnet ska tillsättas vid cirka 94 grader för att uppnå bäst resultat. Pressarna fungerar även bra för att tillreda te. 

Kokkaffe
Ett klassiskt sätt att tillbereda kaffe både ute i naturen och i hemmet är kokkaffe. Tekniken bygger på att grovmalet kaffe läggs i vatten och kokas upp i omgångar, i kastrull eller kaffepanna, över spis eller öppen eld. När sumpen sjunkit till botten kan drycken serveras.

Snabbkaffe
Snabbkaffe är frystorkat kaffepulver som löses upp i hett vatten. Pulvret kan enkelt portioneras efter personlig smak. Tillverkningsprocessen bygger på att kaffet bryggts och sedan torkas till små fragment. 

Av Karl Händel

Relaterade artiklar

 
Varmt, svart och aromrikt
Smartson testar 10 klassiska kaffebryggare i olika prisklasser. Bäst kapacitet har Moccamaster CD, Philips HD7686 och OBH Nordica King of Coffee.
  2008 01 22

 
Låt kaffet smaka!
God kvalitet och hög kapacitet är viktiga aspekter för en kaffebryggare. Smartson testar tio modeller i olika prisklasser och utförande.
  2006 09 25

 
Espressomaskiner: Intensiva aromer.
Smartson testar åtta espressomaskiner i olika prisklasser. Allt fler modeller erbjuder en enklare väg till en kopp gott kaffe.
  2007 10 18
 

Hemmets barista!
Smartson testar elva halvautomatiska och sex helautomatiska espressomaskiner i olika prisklasser och utförande.
 
2006 04 11

 

 
Locka fram aromerna
Mal kaffet så att det passar både din smak och din maskin. Smartson testar tio kaffekvarnar i olika prisklasser.
  2007 03 07

 
Moka med kraft
Den lilla mokabryggaren ger ett smakrikt kaffe för en liten peng jämfört med en espressomaskin. Smartson testar åtta modeller i olika storlekar.
  2007 11 27