Sök

Köpguide Diskmaskin

2009-04-26

Det blir roligare att bjuda på middag när man har en diskmaskin till hjälp efteråt. Här är några saker att tänka på inför köpet.

En diskmaskin kan placeras under eller uppe på diskbänken/arbetsbänken. Golvdiskmaskiner är vanligast och rymmer mest disk. De är också tystast och går att gömma undan snyggt med en front av samma slag som skåpdörrarna. Finns att få i två bredder, 40 eller 60 cm där den bredare är vanligast och rymmer ca 12 ”kuvert” med tallrikar, glas och bestick. 40 cm bredd innebär ca 8 kuverts kapacitet. Bänkdiskmaskinen rymmer knappt hälften av en normal golvdiskmaskin. Eftersom diskmaskinen måste ha fast installation av vatten och avlopp kan den inte flyttas omkring hur som helst, men har man ett litet kök kan en bänkdiskmaskin ändå vara ett vettigt köp, även om den bullrar mer och rymmer mindre.

Prisklasser
De flesta diskmaskiner idag har en ljudnivå på mellan 50 och 60 decibel. Skillnaden är större än man kan tro mellan den mest tystgående och den mest bullriga maskinen. En riktigt tystgående maskin brukar dessutom ha en mängd funktioner som fler program och mer automatik. Priset för en tyst och bra golvdisk av känt märke ligger i intervallet 5000-7000 kr. En relativt bra bänkdiskmaskin ligger i prisnivån 3000-4000 kr.

Installation
Ur försäkringssynpunkt bör maskinen installeras fackmannamässigt vad gäller vatten och el. Avloppsanslutning kan man klara själv om man har ett köksavlopp som är förberett för diskmaskin, men slangen måste först gå ner under diskbänkskåpet för att undvika bakfall. Elkabeln ansluts till ett vägguttag på fuktskyddad plats. Jordfelsbrytare är ett plus. Är man osäker på elen bör man tala med en elektriker eller installatör. Diskmaskiner bör vara försedda med inbyggt översvämningsskydd och ofta kräver hemförsäkringen att golvdiskmaskinen placeras på en plastsläde med uppdragna kanter där eventuellt läckande vatten först rinner ut framför maskinen. Vidare ska vattentillförseln kunna stängas av då man inte är hemma vilket sker med avstängning på köksblandaren eller separat vred.

Vattenkvalitet
Graden av hårdhet i dricksvattnet varierar beroende på var man bor. Hårdare vatten innehåller mer kalk och kräver mer diskmedel. Ytterligare ett sätt att minska kalkets påverkan är inbyggd avhärdare med salt.

Energimärkning
Märkningen av maskinerna skall informera om energiförbrukningen. Bokstäver beskriver energieffektivitet och A är mest energisnål och G är mest energikrävande. Utöver detta anges också energiförbrukningen per diskomgång i kilowatt-timmar (kWh).

Diskprogram
Förutom normalprogram kan maskinerna vara utrustade med olika val av disktemperatur över 55 grader. De kan också ha specialprogram för grytdisk och skondisk.

Inredningen
Korgar och galler kan vara designade olika mellan maskiner. Har du större tallrikar bör du mäta innan köp så att de passar.

Relaterad läsning

 
Diskmaskinen tar tid
Råd & Rön har testat sex diskmaskiner. Rent blir det, men bara om man har tid att vänta.
 2005 06 22
 
Effektivt med diskmaskin
Råd & Rön testar åtta diskmaskiner, både bänk- och golvdiskmaskiner. Bra rakt igenom är diskkapaciteten och torkareffekten. Hanterbarheten varierar stort.
 2004 03 02