Sök

Köpguide Dammsugare

2009-05-13

För många av oss är städning inget nöje, men en väl genomtänkt dammsugare gör ett bättre jobb än en dålig. Hur bra dammsugaren är avgörs inte bara av sugeffekt utan också av hur den är att använda.

Golvdammsugare
Vanliga slangdammsugare har en effekt på mellan 1000-2500 watt. Generellt ger högre watt även högre sugkraft. Dock finns det modeller som genom utveckling av tekniken i motorn lyckas bibehålla hög sugkraft trots lägre watt. Fördelen är lägre energiförbrukning och i vissa fall även lägre ljudnivå.

Nya dammsugare har ofta hepa-filter i olika klasser. Hepa är en standard för att bättre filtrera bort damm och partiklar i utblåset från dammsugaren. Ju högre siffra, desto bättre filtreringsgrad. Ett Hepa 12 filter stoppar 99,5 procent av alla partiklar, men för att inga partiklar ska komma ut i inomhusluften krävs att chassit också är helt tätt. Är du extra känslig för damm i luften bör du titta på en maskin som är helt Hepa-certifierad och saknar glipor.

Centraldammsugare
Här monteras aggregat och uppsamlare i en fast installation i t ex källaren eller i en skrubb. Den utgående luften förs ut genom en ventilationskanal i väggen. Till en centraldammsugare har man normalt en slang på ca 10 meter, som ansluts till ett eller flera uttag i huset. Det finns fördelar med en centralt monterad dammsugare. Den blir tystare och så slipper du bära dammsugaren över trösklar och i trappor. Men kostnaden är minst den dubbla förutom själva installationen, som är enklast att utföra om man bygger nytt eller bygger om i huset. Kostnad mellan 5000 och 10000 kr.

Grovdammsugare
Denna kategori kännetecknas av de robusta apparater som klarar bygg och slipdamm samt i vissa fall vatten. En grovdammsugare kostar från 1500 kr.

Handdammsugare
Små batteridrivna minidammsugare kan hängas på väggen i köket eller på andra platser där det samlas smulor och damm i mindre mängder. Kapaciteten går inte att jämföra med den hos en riktig dammsugare men räcker för brödsmulor etc. Kostar från 500 kronor. 

Självgående dammsugare
Dessa modeller är oftast runda till formen och kan röra sig i alla riktningar. Du behöver bara trycka på en knapp så sköter den resten själv, från att ladda sig själv vid behov till att navigera mellan rummen. Genom sensorer som känner av rummets storlek och form beräknar den hur den effektivast skall röra sig.

Buller
Testa eller ta reda på hur mycket maskinen låter innan du slår till. Det kan vara stor skillnad mellan acceptabel och irriterande ljudnivå. Jämför munstycken på olika underlag som mattor och släta golv, hörn och trappor. Viktigt i designen av dammsugaren är att den är smidig att dra och bära. Vissa handtag och rör är utformade så att man ska slippa kröka ryggen.