Sök

Köpguide Borrmaskin och skruvdragare

2008-04-11

För den som ska köpa en borrmaskin gäller det att fråga sig hur man mest kommer att använda den. Ska man borra mycket i sten och betong är en borrhammare bästa valet. Om man mest skruvar och borrar i trä är en sladdlös skruvdragare smidigast.

För den som ska köpa en borrmaskin gäller det att fråga sig hur man mest kommer att använda den. Ska man borra mycket i sten och betong är en borrhammare bästa valet. Om man mest skruvar och borrar i trä är en sladdlös skruvdragare smidigast. 

Borrhammaren 
Denna typ av borrmaskin arbetar med tryckluft som gör att borren hackar sig fram i materialet. Den är effektiv för att borra i betong och sten. Däremot är den klumpig när det gäller att borra i metall, trä och plast. Även om borrhammaren är tyngre och dyrare än slagborrmaskinen kräver den mindre handkraft och bullrar mindre. De flesta borrhammare är försedda med SDS-chuck som kräver speciella borrar med urfrästa spår. Räkna med 2000 kronor och uppåt för en bra borrhammare. SDS-borrar är också dyra i inköp.

Slagborrmaskinen 
Den utför samma rörelse som en borrhammaren, men inte lika effektivt. Förutom slagborrfunktion för hårda material finns vanlig borrfunktion för trä och metall. Många borrmaskiner går även att använda som skruvdragare, men alla har inte momentbroms som gör att man undviker att dra sönder skruven eller materialet. En maskin för hemmabruk kostar mellan 500 och 1000 kronor. 

Skruvdragaren
Den sladdlösa skruvdragaren har laddningsbart batteri. Att slippa sladden är skönt, nackdelen är att skruvdragaren inte är lika kraftfull som en borrmaskin med sladd. Ett extra batteri finns som tillval på många maskiner. Även med batteridrivna maskiner går det att borra i metall samt kakel, betong och tegel men slagborrfunktion saknas allt som oftast. Prismässigt behöver man inte betala mer än 500 kronor för en lågprisvariant.

Slagskruvdragare
Den ser ut som en vanlig skruvdragare i storleken och känns likadan i greppet. Först när skruven får tufft motstånd märks slagskruvdragarens flera fördelar. En lätt vibration känns i handen medan den slår runt skruven. Du slipper hålla emot vridmomentet som på en vanlig skruvdragare. Några få skruvar kan man klara utan hörselkåpor, men det smattrande ljuden av slagen mot skruven är intensivt och skydd för öronen är att rekommendera. Dessa modeller är dyrare och börjar från cirka 2000 kronor.

Användning
Förutom att det primära användningsområdet är olika för de fyra kategorierna av maskiner bör man vara medveten om att man oftast får vad man betalar för. En sladdlös skruvdragare av hög kvalitet kan exempelvis klara dubbelt så mycket arbete på en laddning jämfört med en billigare, och håller också längre. Marknaden är uppdelad i yrkes- och konsumentmaskiner. 

Det material som är mest kritiskt att borra i är nästan alltid granit, betong och annan sten. Det är bara ett fåtal slagborrmaskiner och långt ifrån alla borrhammare som är bra på det. En maskin som klarar sten klarar också andra material väl. Utformningen av maskinerna skiljer sig åt, så prova ut en modell som känns bra i handen, och där man kan ställa om från framåt till bakåt utan att byta grepp. När man jobbar ensam måste man kunna hantera maskinen med en hand medan man håller materialet med den andra. Av betydelse är också att övergången till dragläge sker mjukt så att momentet inte blir ryckigt, samt att kabeln är tillräckligt lång för att komma åt. En bra borrsats med trä-, betong- och metallborrar 3-10 mm kostar runt en hundralapp. Se dock upp med alltför billiga borrar (och borrmaskiner).