Sök

Köp rätt bryggare

2002-11-29

Att ha en kaffebryggare är bekvämt även om kaffet inte alltid blir perfekt. Råd & Rön testar tio maskiner ur skilda prisklasser varav fem håller godtagbar kvalitet.

Modell Pris Kommentar
Hugin Coffee Finess 300 "Svår att rengöra"
Melitta Look Aromatic 500 "Lätt att rengöra"
Krups Aroma Control F 175 540 "Kanna bra att hälla ur"
Bosch TKA 3030 725 "Lätt fylla på vatten och kaffe"
Moccamaster KB 741 1495 "Dålig kontrollampa"
Elram CM 1400 190 "Svårt placera kannan rätt"
Moulinex Crystalys AEG 144 480 "Mycket svårt fylla på vatten"
Philips HD 7624 Essence 530 "Svårt fylla på vatten"
Braun KF 147 590 "Lätt att rengöra"
Nordica King of Coffee 1395 "Dålig kontrollampa"

Sammanfattning

Av de tio testade kaffebryggarna får Braun och Bosch de bästa betygen. Elrams bryggare är billigast men inget för den som ställer höga krav på kaffekvaliteten. Detsamma gäller flera andra bryggare och endast hälften av de testade maskinerna möter upp till kraven.

Inledning

En kaffebryggare skall framförallt vara tydlig och lättanvänd, något som med skiftande resultat uppvisas hos de bryggare som testas. Flera av bryggarna har en för låg temperatur på kaffet vilket gör att kvaliteten på drycken inte blir bra. Den dyraste bryggaren, Moccamaster, brygger däremot för varmt kaffe. Bäst resultat får Braun och Bosch maskiner som ligger i mitten prismässigt sett.

Elram CM 1400 har en tydlig och bra placerad kontrollampa. Den tar dock lång tid på sig och brygger kaffe som ligger flera grader under optimal temperatur. Det är svårt att placera kannan rätt, vattennivåmätaren är inget vidare och vattenbehållaren är besvärlig att rengöra. Hugin Coffee Finess har en tydlig markering av vattennivån men är svår att rengöra. Den brygger kaffe som inte når upp till önskad temperatur och brygger långsamt. Moulinex Crystalys AEG 144 tar lång tid på sig att brygga och kaffet blir för kallt. Den är svår att rengöra men kannan har bra handtag och strömbrytaren är bra placerad.

Melitta Look Aromatic har en bra filterhållare och är lätt att rengöra. Vattennivåmätaren är dålig och kontrollampan är svag. Sladdvindan på undersidan är krånglig att använda. Philips HD 7624 Essence har en kanna som är enkel att placera i bryggaren. Det är dock svårt att fylla på vatten och behållaren är omöjlig att rengöra. Vattennivåmätaren är dålig. Krups Aroma Control F 175 brygger för kallt kaffe. Kannan är bra att hälla ur och det är enkelt att placera den i bryggaren. Kontrollampan är svag, sladden är kort och bryggaren står ostadigt.

Braun KF 147 anses vara en bra bryggare. Vattennivån markeras tydligt och det är enkelt att placera kannan i bryggaren. Filterhållaren är bra och det är lätt att fylla på såväl vatten som kaffe. Går att rengöra med lätthet. Bosch TKA 3030 är ytterligare en bra bryggare. Det är okomplicerat att fylla på vatten och kaffe. Vattenbehållaren är löstagbar och enkel att rengöra. Den kan maskindiskas och det finns en funktion för automatisk avstängning efter två timmar.

Nordica King of Coffee får betyget godkänd, har en bra filterhållare och står stadigt. Det är enkelt att placera kannan i bryggaren. Sladdvinda saknas. Mycket restvatten lämnas kvar efter bryggningen och måste hällas ut. Kontrollampan är dålig. Moccamaster KB 741 brygger för varmt kaffe. Den är dock lättanvänd och står stadigt samt har en bra bruksanvisning. Dock lämnas mycket restvatten. Sladdvinda saknas och det manuella droppstoppet kan orsaka översvämning. Kontrollampan är svag och handtaget är dåligt.

Senast uppdaterad: 2018-11-12
Av: