Sök

Konsten att kompostera

2007-06-08

Att kompostera är ett miljövänligt sätt att ta vara på köksavfall och trädgårdsavfall. Det ger även ett bra och näringsrikt tillskott av jord till trädgården. Här presenterar vi komposteringstips och åtta av marknadens kompostbehållare. Modellerna kostar från 400 till 4300 kronor.

Modell Pris Kommentar
Gröna Johanna 1800 Svanenmärkt
JK125 2600 Tombola
Roslagskomposten 4300 Stor volym
Cipax 3850 Varmkompost
Greenline Master 1500 Skadedjurstät
Greenline Mully 1400 Isolerad
AL-KO Jumbo 600 400 Öppen historia
AL-KO K390 500 På höjden

Sammanfattning

Har du en kompost eller är du på väg att skaffa en? Det finns gott om färdiga lösningar som förenklar hanteringen och komposteringen, allt för att du ska kunna hitta en som passar dig och din trädgård. Vilka typer av material och hur mycket som ska komposteras är viktiga frågor. Är man flera i hushållet är det lätt att fylla upp några hundra liter ganska snabbt. Därför kan det vara bra med stor volym för att få komposten att fungera. I översikten visar vi varmkomposter, kallkomposter och slutna så kallade latrinkomposter.

Inledning

Luft och värme
På det biodynamiska centret i Skillebyholm arbetar Thomas Lüthi. Där är kompostering en viktig del av verksamheten. Han berättar att en kompost ska ha bra syretillförsel, balanserad värme, blandat material och viss fuktighet. Den ska även placeras i en skuggig miljö, gärna under ett träd. Står komposten nära trädgårdslandet är det enkelt att forsla jorden tillbaka till odlingen.

– Luftningen är A och O när det gäller kompostering. Luften ska komma underifrån och det är viktigt att blandningen inte blir för kompakt. Det fungerar inta bara att kasta ner resterna från frukostgröten. Blanda istället upp hushållsavfallet med strukturmaterial som löv, gammalt gräs och själkar från döda blommor. Sågspån fungerar också, men tar längre tid att bryta ner, berättar Thomas Lüthi.

Det är alltså viktigt att få en bra mix av material i kompostbehållaren. Blir det för torrt avtar värmen och nedbrytningsprocessen gör halt. Värmen är betydelsefull för att materialet ska brytas ned. Därför går förmultningen snabbare i en varmkompost än en kallkompost och fungerar även under vintern om isoleringen är tillräcklig. De olika modellerna i översikten har olika typer av isolering, till exempel har modellen Gröna Johanna en ”överrock” som hängs på när temperaturen blir för låg.

– Komposten bör hålla en temperatur på runt 55 grader för att fungera bäst. Ett tips är att blötlägga materialet innan det läggs i behållaren. Här gäller det dock att det blir lagom fuktigt. Rinner fukten igenom massan har man använt för mycket vatten och komposten blir för kall. Blanda gärna i lite trädgårdskalk som binder lukt effektivt, menar Thomas Lüthi.

Minska sopberget
Förutom att göra en insats för trädgården sparar man även pengar på att ta hand om sitt hushållsavfall. Soptunnan behövs inte tömmas lika ofta och du kan tillföra energirik jord från komposten istället för att köpa dyr jord på säck. Men tänk på att alla livsmedel inte passar så bra i komposten, till exempel besprutad och industriellt framställd mat. Så naturligt som möjligt, är ledordet. För att undvika dålig lukt och problem med råttor, kråkor och andra skadedjur bör man inte lägga rester av animaliska livsmedel som kött eller fisk i komposten. Alternativet är en helt sluten kompostbehållare som effektivt stänger ute skadedjuren. Lycka till med komposteringen!

Karl Händel, Smartson

Vad är en kompost?
En kompost är en del av ett kretsloppssystem där avfallet bryts ner av mikroorganismer (svampar och bakterier) och större organismer (som till exempel maskar). Avfallet förmultnar till jord och kan därefter återföras till naturen.

Bra material för komposten
• Kaffesump
• Löv, gräs och stjälkar
• Matrester
• Sågspån

Dåliga material för komposten
• Besprutad frukt
• Papper
• Kattsand
• Fimpar

Så gjorde vi

Så fungerar en kompost
Källa: www.skillebyholm.org

Gröna Johanna
Kommentar: Svanenmärkt

Material: Polyeten
Volym: 300 liter
Mått: Ø80x94 cm
Vikt: 10 kg

Konstruktion: Rund varmkompost för kompostering året runt med isolering och ventilation. När temperaturen understiger 5 grader placeras den medföljande vinterkappan runt komposten.
Modellen är anpassad för hushållsavfall blandat med trädgårdsavfall. Kompostmassan töms via skjutluckor på fram- och baksidan.
Cirkapris: 1800 kronor

JK125
Kommentar: Tombola

Material: Galvaniserad stålplåt
Volym: 125 liter
Mått: 96x84 cm
Vikt: 29 kg

Konstruktion: Roterande varmkompost indelad i två fack. Komposten roteras för blandning och luftning. Modellen är isolerad för året runt bruk och har ventilation på gavlarna. Den placeras på mark eller på vägg med medföljande stativ. Finns även i en större modell med volymen 270 liter.
Cirkapris: 2600 kronor

Roslagskomposten
Kommentar: Stor volym

Material: Polyeten och plåt
Volym: 2x500 liter
Mått: 92,5x82,5x84 cm
Vikt: 40 kg

Konstruktion: Två separata behållare för hushållsavfall och latrin. Behållarna används växelvis och är tillverkade i plast medan, locken är konstruerade i galvaniserad stålplåt. Botten är tät och locket är skjutbart. Vid kompostering av hushållsavfall ska modellen räcka för max fem personer.
Cirkapris: 4300 kronor

Cipax
Kommentar: Varmkompost

Material: Polyeten
Volym: 250 liter
Mått: Ø 74x100 cm
Vikt: 30 kg

Konstruktion: Isolerad varmkompost för hushållsavfall med dubbel botten för syretillförsel och lakvattenuppsamling. Separat innerlock för minskade värmeförluster vintertid. Isoleringen består av 7 cm expanderad polyeten. Komposten töms genom urgrävning via borttagbar front.
Cirkapris: 3850 kronor

Greenline Master
Kommentar: Skadedjurstät

Material: Termoplast
Volym: 375 liter
Mått: 89x89x97 cm
Vikt: 20 kg

Konstruktion: En tät, isolerad kompost med ventilerad botten där luften leds in. UV-stabil behållare som monteras utan verktyg. Vid tömning av komposterad jord tas sidorna bort. Avluftning via luftspalt mellan sidor och lock, utrustat med bajonettlås.
Cirkapris: 1500 kronor

Greenline Mully
Kommentar:  Isolerad

Material: Polypropylenplast
Volym: 360 liter
Mått: 85x85x90 cm
Vikt: 13 kg

Konstruktion: En koniskt formad modell anpassad för hushållsavfall och användning året om. Tömning via sidorna. Isolering består av 2,5 cm styroguard. Den större modellen Polar har en dubbelt så tjock isolering för kallare klimat. Bottenplatta ingår.
Cirkapris: 1400 kronor

AL-KO Jumbo 600
Kommentar: Öppen historia

Material: Plast
Volym: 600 liter 
Mått: 125x110x75 cm
Vikt: 12 kg

Konstruktion: En enkel och helt öppen kallkompost utan botten, där man blandar och lägger i materialet uppifrån. Luftgenomströmning sker från sidor och uppifrån. Det går att bygga ihop två komposter vilket ger dubbla volymen 1200 liter.
Cirkapris: 400 kronor

AL-KO K390
Kommentar: På höjden

Material: Plast
Volym: 390 liter
Mått: 110x66x66 cm
Vikt: 13 kg

Konstruktion: En kompost med 30 luftkanaler och 2 stycken uttagsöppningar. Materialet fylls på uppifrån via en lucka. Modellen har ingen botten. Finns även i ett mindre format med volymen 290 liter och vikten 9 kg.
Cirkapris: 500 kronor