Sök

Kompostera mera!

2004-11-18

Alla som har träd och buskar på tomten har nytta av en bra kompostkvarn. Här testar vi tio maskiner i prisklassen 1500 till 7000 kronor. En är bensindriven, övriga eldrivna.

Modell Betyg Pris Kommentar
B&D GS2200 14/25 3300 För trång
ALKO Jubilee 18/25 1500 Prisvärd
Stiga Silent 21/25 2900 Bästa köpet
Viking GE103 15,5/25 2000 Ostadig
ALKO Silent 15,5/25 3500 Medelmåtta
Klippo K310 18/25 7000 Flexibel och dyr
B&D GA2100 16,5/25 2000 Högt ljud
Stiga 2000 14/25 1800 Rasslig
Viking GE35L 17/25 4700 Dyr
Jula LEO 16,5/25 1500 Bra och dålig

Sammanfattning

Smartson testar tio kompostkvarnar. Hälften har roterande knivar och hälften har skärvals. Bästa köpet överlag är Stiga Silent med skärvals för cirka 2900 kronor. En stadig, tyst och stark maskin. Vill du komma billigare undan finns ALKO Jubilee för cirka 1500 kronor. Den har roterande knivar och väsnas mycket, men presterar bra. Det gör även Jula LEO för samma pris, även om den inte är lika väldesignad. Bensindrivna Klippo K310 är kraftig och välbyggd, men prestandamässigt når den inte våra förväntningar.

Inledning

Kompostkvarnen förvandlar enkelt grenar och kvistar till komposterbart flis, som även kan användas till marktäckning runt buskar, träd och rabatter. Det finns både bensindrivna och eldrivna kompostkvarnar på marknaden. Bensindrift kostar mer, men du slipper sladdar och kan använda maskinen var du vill, även då det regnar. De mindre maskinerna arbetar med hjälp av roterande knivar på en skiva, som finfördelar avfallet till flis. Större maskiner har en skärvals som krossar grenarna. Valsen gör inte lika snyggt flis som knivarna, men låter betydligt mindre. Med knivskiva måste man också mata kvarnen för hand, medan skärvalsen tuggar i sig materialet själv. Avfallet från valskvarnen komposteras snabbare än fliset från knivskivan, men lämpar sig inte lika bra för marktäckning. Roterande knivar blir slöa med tiden och måste bytas efter en tid. Valskvarnen tillåter kontinuerlig drift, medan knivskivan måste vila lite mellan varven.
Ljudnivån är annars det största problemet med kompostkvarnen. De minsta maskinerna med roterande knivar avger ett ljud som enligt tillverkaren ligger mellan 103 och 108 decibel, att jämföra med skärvalsteknikens 94-98 db. Det är större skillnad i ljudnivå än man tror. Ta därför hänsyn till grannarna och använd alltid hörselskydd.

mini-vikingGE103Viking GE103
GE103 är en liten, lätt maskin med knivskiva som klarar 30 mm grenar. Den är lätt att flytta men står inte särskilt stadigt och känns obalanserad vid drift. Lågt motorljud men mycket högt skärljud. Knivarna åstadkommer mycket vibrationer i grenarna som ska matas ner. Löv fastnar gärna i inmatningen och måste plockas bort uppifrån. Ett särskilt matardon saknas och skulle verkligen behövas. Fliset blir finfördelat, dock inte i lika hög grad som med övriga knivförsedda kvarnar. Modellen är väldesignad men samtidigt i lättaste och klenaste laget. Däremot är bruksanvisningen föredömligt utförlig och välskriven.

mini-vikingGE35LViking GE35L
En större kvarn med malverk som klarar 36 mm grenar. Även denna modell har relativt dålig balans men betydligt bättre kapacitet än lillebror GE103. Ganska lågt motorljud men relativt högt ljud från valsen gör att hörselkåpor blir nödvändiga vid drift. Mal ganska grovt, även med valsen ställd på finaste läget. Bra ställskruv till valsen i form av ett svart vred i plast på sidan. Väldesignad och trevlig maskin som tyvärr är lite för dyr i sammanhanget. Även denna Viking har en bra bruksanvisning.

mini-stiga2000Stiga 2000
Liten och lätt kvarn med roterande knivar som finfördelar bra. Blad och löv slinker gärna igenom utan att hackas. Ska klara 40 mm grenar och har ett lågt motorljud, men desto högre skärljud. Maskinen känns lite klen och rasslig och har svårt med mjuka eller böjda grenar. Den måste hela tiden matas med den medföljande plastmataren men även med en sådan känns förfarandet lite väl handgripligt och osäkert.
Tunn bruksanvisning.

mini-stigasilentStiga Silent
En bergstadig maskin med skärvals som mal grovt men effektivt. Ganska tyst även vid drift, kvarnen kan köras även utan hörselkåpor korta stunder. Tuggar i sig grenarna effektivt och klarar upp till 40 mm i tjocklek, men motorn stannade vid åtminstone ett tillfälle då vi försökte med lite grövre (ca 35 mm) grenar. Finhetsgraden kan ställas in manuellt, vilket kräver insexnyckel. Utseendemässigt är denna kvarn kanske inte någon höjdare, men den är oerhört stadig och rejäl att använda. Dessutom är priset ganska lågt. Bruksanvisningen är även här i tunnaste laget.

mini-ALKOJubileeALKO Jubilee
Testets billigaste maskin vid sidan av Jula LEO har roterande knivar som klarar upp till 35 mm grenar. Lätt och smidig att flytta med godkänd kapacitet, knivarna åstadkommer en viss självmatning även om ett inmatningsdon av plast eller liknande hade behövts. Grenarna vibrerar mycket i handen då de matas in. Hyfsat bra motorljud men högt skärljud. Bra bruksanvisning. Mycket prisvärd maskin för den som inte har så stora behov.

mini-ALKOSilentALKO Silent
Denna maskin med skärvals är inte dålig på något men inte heller speciellt bra. Den är medelsvår att flytta, med en märklig form på handtaget. Kapaciteten är 40 mm. Lågt motorljud, medelhögt malljud. Mal långsamt men effektivt och har ett fyrkantigt inmatningshål, av någon anledning. Vi kunde inte hitta någon ställskruv för valsen. Maskinen liknar Black & Decker 2200 men är kanske lite bättre designad på utsidan. Bra bruksanvisning.

mini-julaJula LEO
En budgetkvarn med knivskiva och kapacitet på 35 mm. Presterar bra men har ett högt skärljud, även om motorljudet är lågt. Men maskinen är dåligt designad och vill gärna välta då man drar den med sig. Matardonet i plast ser ut som en liten batong, fungerar inget vidare men behövs ändå för att få ner kvistar till knivskivan. Hjulen är enbart fästa med plast i underredet. Maskinen levereras omonterad och var tämligen svår att montera. Bra basmodell med en del missar i konstruktionen. Tunn bruksanvisning.
Cirkapris: 1500 kronor

mini-B&DB&D GA2100
Budgetmodell från Black & Decker med knivskiva som ska klara 40 mm grenar. Lätt att flytta, trots mindre bra design på handtaget. Mycket högt skärljud vid användning samt starka vibrationer i grenarna vid nedmatning. Matardonet fungerar inte helt tillfredsställande och det var svårt att få ner materialet i kvarnen. Men prestandan är bra, med godkänd finfördelning av materialet. Priset är något högt. Tunn bruksanvisning.

mini-B&DGS2200B&D GS2200
Denna maskin har skärvals och kapacitet för 40 mm grenar. Bra prestanda och välplacerad ställskruv på sidan av maskinen. Grövre grenar fastnade vid något tillfälle. Designmässigt är denna maskin något av ett misslyckande. Utkastet blir snabbt igensatt och måste ofta rensas för hand underifrån, varvid maskinen måste stängas av och kopplas ur för att undvika en olycka. Det smala handtaget tillåter inte tvåhandsfattning då maskinen ska flyttas, vilket blir väl tungt med en hand. Reglerpanelen har föredömlig nödstopp på sidan, men eluttaget sitter svåråtkomligt under maskinen. Godkänd prisnivå. Tunn manual.

mini-klippoKlippo K310
Testets enda bensindriva modell har en 4-taktsmotor från Honda på 4 hk. Tack vare att maskinen inte kräver el kan du använda den var du vill, även när det regnar. Den är lätt att flytta trots hög vikt och stora dimensioner. Plus för bra uppsamlare och rejäl inmatartratt utom räckhåll för barn. Prestandamässigt är kvarnen sämre än väntat och klarar inte lika grova grenar som de bästa eldrivna kvarnarna. Fliset blir dock finfördelat och snyggt. Mycket hög ljudnivå. Kräver manuell matning av grenarna vilket känns osäkert. Vi hade väntat oss mer av denna dyra och stora maskin. Bruksanvisning saknades vid leverans.