Sök

Knivskarpt i köket

2003-11-07

Kockkniven är populärare än någonsin och alla vill ha en. Många ser likadana ut, men det är större skillnad än man kan tro mellan märkena. Här testar vi tio modeller i olika prisklasser.

Modell Betyg Pris Kommentar
Satake No Vac 20/25 335 Smart och lätt
Fiskars Avanti 17/25 400 Liten och smidig
WMF Spitsenklasse 20/25 670 Gedigen och tung
Arcos Omega 17/25 475 En medelmåtta
Satake Handsmidd 22/25 3000 I en klass för sig
Chroma 301 Porsche 19/25 850 Slö designerdröm
Global G2 21/25 900 Bästa köp under 1000 kr
Victorinox Classic 16/25 575 Lite för stor
Duka Sarek 19/25 400 Prisvärd och stadig
Duka Vestfjord 16/25 150 Prisvärd köttkniv

Sammanfattning

Testets enda handsmidda kniv från Satake har en skärpa som saknar motsvarighet bland de övriga, maskinellt tillverkade testknivarna. Bästa köp i budgetklassen är Satake No Vac och Duka Sarek beroende på om du vill ha en smidig eller tung kniv. I klassen strax under 1000 kr är Global G2 bästa köpet. Satakes handsmidda kniv är ett bra köp för den som har råd. Men ingen av de testade knivarna var direkt dålig och valet handlar mest om design och känsla.

Inledning

En kockkniv är bra till mycket. Du kan skära grönsaker och frukt, kött och fisk, till och med bröd om kniven är vass. Har man en riktigt bra kockkniv behövs inte så många andra knivar. Alla testknivar är 30-36 cm långa men väger olika mycket. Handtagets form varierar också, det viktiga är att verkligen hålla i kniven innan du köper den eftersom den ska ligga bra i handen.

Bladen är i olika stållegeringar med krom, molybden och vanadium. Vissa tillverkare hävdar att bladen är rostfria medan andra menar att bladet bara är rosttåligt. Oavsett vilket ska man aldrig köra kniven i diskmaskinen, eftersom maskindiskmedel fräter på blad och handtag. Knivar bör diskas separat och förvaras i knivblock eller på magnetlist. Japanska knivblad har brantare slipvinkel än europeiska och slipas med brynsten, medan europeiska tillverkare rekommenderar brynstål. Alla knivar blir slöa med tiden och bör slipas ofta, men det kan vara bra att lämna kniven till ett sliperi då och då eftersom eggen blir böjd och hackig. Gör tomatprovet! Låt eggen vila mot en tomat och skär med knivens egen tyngd. Går bladet inte genom skalet är kniven slö.

Knivarna fick bekänna färg genom att skära i grönsaker (tomater, morötter, vitkål) kött och mandel. Både resultat och känsla bedömdes. Fiskars, Arcos och WMF är bra på grönsaker men mindre bra på kött och mandel. De knivar som skar bäst var de japanska Satake (handsmidd), Global och Satake No Vac. I betyget har vi tagit hänsyn till priset vilket jämnar ut poängen mellan dyra och billiga knivar. Maxbetyg är 5.

Global-G2
Global G2
En tunn och lätt kniv med smart och modern design. Tunt handtag i stål med små gropar som dessvärre skapar ett sugande ljud i våt handflata. Bra stöd för pekfingret. Skärpan är högst bland de maskintillverkade knivarna. Viss dokumentation medföljer. Ett bra köp för den som prioriterar smidighet och lyxigt utseende hos en kniv, men personer med stora händer kan tycka att handtaget är för smalt.

Fiskars-Avanti
Fiskars Avanti
Handtag i svart syntet och relativt låg bladhöjd. En lätt kniv som känns enkel men som är fullt funktionsduglig. Skärpan motsvarar den hos Arcos Omega och kniven är i likhet med Arcos bättre på grönsaker än på kött. Låg vikt och bra balans, en bra brukskniv men kanske inget för den statusmedvetne.

Arcos-Omega
Arcos Omega
Omega är något robustare med högre och bredare blad än Fiskars Avanti. Handtaget är i samma svarta syntetmaterial som Fiskars och WMF. Traditionell design på kniven som känns hållbar och säker, men den utmärker sig inte när det gäller att skära. En kort och lätt kniv som är bra till grönsaker.

WMF-Spitzenklasse
WMF Spitzenklasse
Liksom Fiskars och Arcos har även denna kniv ett handtag i syntet. Bladet är brett och långt, kniven känns på det hela taget mer gedigen än de flesta. Skärpan är god och kniven fungerar utmärkt till grönsaker och lite mindre bra till kött och mandel. Prisvärd, rejäl kniv för vegetarianer och andra grönsaksälskare som inte vill ha en liten och lätt kniv.

Duka-Vestfjord
Duka Vestfjord
Vestfjord är Dukas budgetmodell. En stor kniv, tung och stadig. Träskaftet känns dock inte äkta och täcker inte riktigt knivens bakstycke vilket drar ner helhetsintrycket något. Stålet är av enklare slag än hos dyrare knivar, men Vestfjord fungerar trots allt bra till det mesta och är särskilt bra på att skära kött.

Duka-Sarek
Duka Sarek
Sarek var en positiv överraskning i testet. Runt, tjockt handtag i syntetmaterial som känns hållbart och gediget. Testets tyngsta kniv på 225 gram med bra skärresultat, något sämre på tomat. Mycket kniv för pengarna och ett bra köp för den med stora händer som inte har något emot tyngden.

Satake-No-Vac
Satake No Vac
No Vac har ett tunt och vasst blad och är extremt lätt med sitt tunna, spinkiga trähandtag. Rundad spets och vasst bakstycke. Bladets borrade hål ska göra att skivade grönsaker lättare släpper. No Vac känns inte så gedigen men är klart prisvärd med tanke på hur bra den skär. Ett bra val för små händer men andra kan tycka att handtaget är tunt.

Chroma-103-Porsche
Chroma 301 Porsche Design
Nya 301 lovar mycket med tysk Porsche-design, japanskt kvalitetsstål och amerikanskt varumärke. Lång, kantig och utmanande design. Testkniven var dock slö och klarade inte tomatprovet. Importören har enligt uppgift haft en del problem med "måndagsexemplar" och detta kan ha varit ett sådant. Handtaget har knoppar på sidan för bättre grepp men eggen hamnar gärna uppåt i vasken på grund av den kantiga designen. Hög kvalitetskänsla.

Satake-Handsmidd-
Satake "handsmidd"
Testets enda handsmidda kniv med utmärkt balans och skärpa, ett nöje att skära med. Alla andra knivar bleknar vid en jämförelse, vilket är naturligt med tanke på prisskillnaden. En nit glipade lite på trähandtaget, som kunde varit lite tjockare för att passa svenska händer. Kniven klarade alla livsmedel utan problem och hackade mandel utan att en enda flisa hamnade utanför skärbrädan. En drömkniv för entusiaster som har obegränsad budget.

Victorinox-Classic
Victorinox Classic
Denna kniv har ett handtag i rosenträ men finns också med syntethandtag och kostar då ca 439 kr. Överdimensionerat format på både blad och handtag, som verkar vara anpassat till farfars händer. Men Classic är en mycket duglig kniv som skär bra, men format och känsla drar ner helhetsintrycket en aning. Mycket bra skriftlig dokumentation medföljer.