Sök

Knepiga knäppare

2006-12-14

Att knäcka en nöt kan vara lättare sagt än gjort. Smartson testar tio nötknäppare med olika konstruktion och pris. Bäst i test men också dyrast är Drosselmeyer.

Modell Betyg Pris Kommentar
Sveico 2334 17/25 50 Nätt
Sveico 2333 8/25 60 Ineffektiv
Manego 15/25 170 Stum
Pure 16/25 185 Effektiv
Drosselmeyer 24/25 300 Bäst
Zink Alloy 12/25 80 Korköppnare
Rosti Classic 18/25 120 Klassisk
Bodum 18/25 125 Verktygskänsla
Hardanger 23/25 100 Spänstig
Duka 23/25 80 Prisvärd

Sammanfattning

I juletid knäcks mycket nötter, både stora och små. För att lyckas med konststycket att knäcka nöten utan att mosa den och förhindra att skal sprätter över golvet krävs en funktionell nötknäppare som klarar allt från valnötter och pecannötter till krakmandlar och hasselnötter. Grundtanken är att man inte ska behöva flera olika knäppare till olika sorters nötter.

Inledning

Bäst i årets nötknäppartest är Drosselmeyer, som är enkel att använda på alla sorters nötter och där skalet samlas i nötknäpparen utan att skräpa. Det är också testets dyraste modell. Duka och Hardanger är nästan identiska modeller, båda är sköna i handen och utgör två prisvärda alternativ. Manego och Pure är två rejäla och snygga knäppare som är mycket effektiva på hårda och stora nötter, men inte på mindre. Bodum har en verktygsliknande känsla och en tung konstruktion med trähandtag, vilket är trevligt som omväxling. Ett litet och lätthanterligt alternativ är Sveico 2334 som även har ett lågt pris. Sveico 2333 är däremot ingen bra investering, eftersom den varken tar hårda eller stora nötter. Konstruktionen är lik Drosselmeyer men betydligt klenare. Zink Alloy från Jestrade är en mångsidig konstruktion, som inte bara knäcker nötter utan även öppnar korkar. Dock är den bättre på detta än att knäcka nötter.

Så gjorde vi

Nötknäpparna testades av en testpanel på olika nötter där vi har bedömt design, kvalitet, kapacitet, funktion samt värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Sveico 2334
Betyg: 17/25
Kommentar: Nätt
Sveico 2334 är en liten och lätt nötknäppare anpassad för både stora och små nötter. Modellen har smala och hårda handtag och bedöms inte som greppvänlig. Däremot är den mycket effektiv och tar både valnöt och krakmandel utan problem. Dock sprätter skalet vida omkring och nöten krossas lätt under skalet. Designen påminner om en klo och förmodligen fungerar den även bra till skaldjur. En liten och lättanvänd nötknäppare helt i stål.
Cirkapris: 50 kronor

Sveico 2333
Betyg: 8/25
Kommentar: Ineffektiv
Svecio 2333 är en greppvänlig nötknäppare i plast. Modellen är lätt och konformad och påminner om Drosselmeyer i både form och funktion. Testlaget upplevde det som omöjligt att knäcka de hårda krakmandlarna med denna öppnare. Det är även problem att knäcka stora valnötter och nöten hoppar lätt ur när man trycker till. Kvalitetsintrycket är inte gediget. En ineffektiv produkt som inte är värd pengarna.
Cirkapris: 60 kronor

Manego
Betyg: 15/25
Kommentar: Stum
Manego är en påkostad modell från Zack med breda handtag och rundade kanter. Det är ingen spänst i konstruktionen, vilket gör att modellen känns stum. Knäpparen är konstruerad för både stora och små nötter. Dock bör nöten inte vara för liten för att inte ramla ur. Däremot är det lätt att knäcka hårda valnötter och krakmandlar, men det sprätter en del och mandeln splittras lätt. En rejäl och tung nötknäppare som passar bäst till stora nötter.
Cirkapris: 170 kronor

Pure
Betyg: 16/25
Kommentar: Effektiv
Zack Pure är en verktygsliknande modell, som inte är så greppvänlig på grund av de kantiga handtagen. Modellen har ingen spänst och känns stum. Den är utformad för både små och stora nötter, den är tung och mycket effektiv men det behövs en del handkraft för att knäcka hårdare nötter. Förstör inte nötterna innanför skalet. Kvalitetsintrycket är rejält och den känns hållbar. En effektiv men kantig nötknäppare främst för hårda skal.
Cirkapris: 185 kronor

Drosselmeyer
Betyg: 24/25
Kommentar: Bäst
Drosselmeyer är en mycket användbar nötknäppare som finns i flera färger. Det är en rejäl och tung modell som ger ett högt kvalitetsintryck. Den är både greppvänlig och enkel att använda. Det går utmärkt att knäcka både hårda och mjuka nötter i den utan att skalet sprätter, men det krävs en del handkraft för att knäcka krakmandeln. Kvalitetsintrycket är gediget och designen tilltalande. Går att plocka isär och rengöra. En effektiv, användarvänlig och dyr modell.
Cirkapris: 300 kronor

Zink Alloy
Betyg: 12/25
Kommentar: Korköppnare
Zink Alloy är en stor och tung variant som även är konstruerad för att öppna skruv- och champagnekorkar. Stora, hårda valnötter går bra men mindre nötter är svårare. Var försiktig och håll inte handen under för att fånga upp skalsplitter, då det är lätt att klämma sig. Handtagen är greppvänliga men fjädringen är ganska hård så man får använda handkraft. Kvalitetsintrycket är gediget. En mångsidig modell som inte är så effektiv på att knäcka nötter.
Cirkapris: 80 kronor

Rosti Classic
Betyg: 18/25
Kommentar: Klassisk
Rosti Classic är en traditionell modell med lite gnisslig och stum konstruktion. Stålhandtagen är mjukt rundade men är inte direkt sköna att greppa. Modellen är utformad att knäcka både små och stora nötter, vilket den också gör. Det krävs dock en del handkraft för att knäcka den hårda krakmandeln, men det går betydligt lättare med valnötter. Kvalitetsintrycket är gediget. En klassiker som gör sitt jobb och ser fin ut bland nötterna i skålen.
Cirkapris: 120 kronor

Bodum
Betyg: 18/25
Kommentar: Verktygskänsla
Nötknäpparen från Bodum är stor och har trähandtag. Modellen bedöms dock inte som greppvänlig på grund av att greppet öppnar brett. Trähandtagen upplevs som en trevlig detalj bland allt stål. Den klarar många olika nötter, stora som små. Det är dock lätt att mosa hela nöten och det är inte den mest lätthanterliga modellen. Man kan även behöva ta i lite för att knäcka den hårdaste nöten. Intrycket är rejält och hållbart. En tung och rejäl nötknäppare som knäcker det mesta.
Cirkapris: 125 kronor

Hardanger
Betyg: 23/25
Kommentar: Spänstig
Nöt- och skaldjursknäckaren från Hardanger Bestikk är en mångsidig konstruktion som ska passa lika bra till skaldjur som till julnötter. Utseendemässigt är det en vanlig modell i stål som känns greppvänlig. Konstruktionen är fjädrande och är enkel att hantera för både stora och små nötter. Det går lätt att knäcka nötter och skalet krossas försiktigt. Dock är det svårare med krakmandel, som lätt mosas. Modellen ger ett högt kvalitetsintryck. En spänstig nötknäppare med bra känsla och precision.
Cirkapris: 100 kronor

Duka
Betyg: 23/25
Kommentar: Prisvärd
Nötknäppare från Duka i en klassisk modell med lätt rundade handtag som är ganska grepp- och användarvänlig. Nötknäpparen känns spänstig och fjädrar mot handen. Modellen är utformad att knäcka både stora och små nötter. Däremot är den hårda krakmandeln svår att bemästra och man får använda mycket handkraft, vilket resulterar i att mandeln mosas. Det går betydligt bättre med pecannöten. Kvalitetsintrycket är bra. En spänstig nötknäckare med skön fjädring.
Cirkapris: 80 kronor