Sök

Knäck en nöt!

2006-12-15

Att knäcka nötter är en trivsam och underhållande jultradition som blir roligare med en bra nötknäppare. Smartson testar här tio modeller från 50 till 300 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Goodgrips 16/25 150 Stilig men hal
Tiger 11/25 100 För svaga nypor
Jestrade Nøddeknækker 22/25 80 Klart prisvärd
Duka nötknäppare 20/25 100 Rejäl
Drosselmeyer 24/25 300 Nötknäpparnas Rolls-Royce
Sveico polyamid 12/25 50 Halvdan
Sveico kromstål 12/25 70 Lättviktare
Pure 21/25 250 Knäcker allt
Cricco 9/25 120 Omständlig
Åhléns nötknäppare 17/25 50 Billig

Sammanfattning

De riktigt bitna kan knäcka nötter i det oändliga. Andra blir allergiska vid blotta tanken på nötter. Oavsett vilken relation man har till nötknäckandet, förknippar nog de flesta denna jultradition med svårknäckta nötter, ett och annat klämt finger och nötskal som sprätter åt alla håll och kanter. Faktorer som till viss del står för charmen med att knäcka nötter men som vissa helst vill slippa.

Inledning

De riktigt bitna kan knäcka nötter i det oändliga. Andra blir allergiska vid blotta tanken på nötter. Oavsett vilken relation man har till nötknäckandet, förknippar nog de flesta denna jultradition med svårknäckta nötter, ett och annat klämt finger och nötskal som sprätter åt alla håll och kanter. Faktorer som till viss del står för charmen med att knäcka nötter men som vissa helst vill slippa.

En bra nötknäppare knäcker snabbt och enkelt olika sorters nötter utan risk för klämskador eller att nötter och skal smulas sönder. Få modeller klarar samtliga av dessa krav. I synnerhet är krakmandlarna en svår nöt att knäcka. Ofta kräver denna platta nöt flera försök för att knäckas eller att man tvingas balansera nöten på högkant. Något som ibland är lättare sagt än gjort. Störst är utbudet av de klassiskt utformade nötknäpparna med två tänger och räfflade knäckytor, men det finns även några modeller som skiljer sig från mängden. Drosselmeyer blir testets vinnare, tack vare höga stilpoäng och funktionell design. Generellt gäller regeln "smakar det så kostar det" men både Åhléns och Jestrade har bra nöknäppare till ett rimligt pris.

Att knäcka nötter är inte bara ett trevligt inslag i julfirandet. Nötterna sägs också ha flera positiva effekter på vår hälsa. Det kan med andra ord vara värt att stå ut med både trilskande nötter liksom nötskal i finsoffan.

Så gjorde vi

Vi har knäckt hasselnötter, krakmandlar och valnötter. Modellerna är betygsatta utifrån kriterierna design, kvalitet, kapacitet, funktion samt värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Goodgrips
En elegant utformad nötknäppare från Oxo som känns rejäl utan att vara klumpig. Material i kromstål samt greppvänliga detaljer i svart gummi. Dessvärre är skalet på både krakmandlar liksom hasselnötter svårt att knäcka utan att själva nöten går sönder. Dessutom är klämrisken svår att komma ifrån då man måste hålla nöten på plats för att den inte ska halka iväg och för att stoppa nötskal från att sprätta iväg. Kanske bättre lämpad som kloknäckare?

Tiger
Verner & Verners nötknäppare har två tänger och en skålformad behållare som påminner om en tobakspipa. Små nötter är ibland omöjliga att knäcka och trillar gärna igenom hålet i "pipan". Fjädringen ger ifrån sig ett gnisslande läte och nötskalen sprätter hej vilt. Tiger har alltså sina brister men är man främst förtjust i valnötter eller svag i nyporna, kan denna nötknäppare vara värd pengarna. Modellen fungerar också som hjälpmedel för trögöppnade skruvkorkar.   

Jestrade Nøddeknækker
Jestrades nötknäppare påminner mycket om Tiger men är av betydligt högre kvalitet. Trots snarlik konstruktion är denna modell bättre än sin konkurrent på att hantera hasselnötter. Material i Zink gör också knäpparen något stiligare än Tiger. Andra fördelar är den tysta fjädringen liksom att tängerna är beklädda i greppvänlig svart gummi. Dessvärre har denna modell, precis som många andra, svårt för att lyckas med krakmandlarna.

Duka nötknäppare
Nötknäppare från Duka helt i kromstål. Designen är tilltalande och knäpparen är välgjord. De fiffigt konstruerade knäckytorna har kanter som håller hala hasselnötter på plats. Klarar även valnötter galant. Det går dock inte lika bra med krakmandeln, då får man välja mellan att mosa nöten eller att balansera den på högkant. Bra med fjädringen som gör att nötknäpparen blir enkel att hantera med en hand. Klart prisvärd modell.

Drosselmeyer
En funktionell och smakfullt designad nötknäppare från Sector 7G. Med denna modell klarar små som stora händer enkelt av att knäcka olika typer av nötter, utan någon som helst klämrisk. Krakmandeln kan ibland vara lurig men går att knäcka. Den smarta behållaren håller skalen på plats och gör att man helt slipper sprättande nötskal. De olika delarna går att ta isär för rengöring. En dyr men mycket tilltalande nötknäppare. Finns i färgerna vitt, rött och svart.

Sveico polyamid
Denna plastiga modell från Sveico påminner i designen om Drosselmeyer men saknar dess kvalitet och kapacitet. Hasselnötter går lätt och smärtfritt att knäcka och skalsprätt undviks enkelt genom att handen läggs över behållaren. Större valnötter är svåra att få ner ordentligt i behållaren och vill gärna halka ur då man försöker att knäcka nöten. Krakmandlarna kräver åtskilliga försök och går ibland inte alls att knäcka. Billig men bristfällig modell för den som vill slippa städa.

Sveico kromstål
Rostfri nötknäppare från Sveico med tre olika typer av knäckytor, varav en är särskilt lämpad för att ställa krakmandlar på högkant. Oavsett nötsort eller val av knäckyta tenderar det att bli en halkig och ibland smärtsam historia. Små hasselnötter är så gott som omöjliga att knäcka. Billig konstruktion med smala tänger som är obekväma att använda när man måste ta i. Priset är dock förhållandevis lågt och en del skalsprätt och grimaser hör väl nötknäckandet till?

Pure
En kraftfull tungviktare från Zack med rena linjer i mattborstat rostfritt stål. De breda knäckytorna är försedda med effektiva räfflor som håller nötterna på plats och som knäcker utan att smula sönder själva nöten. Bra med ett mindre gap för hasselnötter och krakmandlar och ett större för valnötter. Långa tänger gör jobbet enklare, även om de kantiga formerna är mer snygga än bekväma.

Cricco
Nötknäppare från Dafra som även ska klara hummerskal och tröga skruvkorkar. Designen gör att Cricco ser ut att höra hemma i verktygslådan snarare än i kökslådan och konstruktionen gör knäckandet till ett omständligt projekt. Genom att klämma ihop tängerna hoppar "klorna" stegvis ihop och låses runt nöten. För att öppna greppet om nöten måsta man sedan trycka in två knappar samtidigt. Enerverande när nöten hamnar snett eftersom man då måste börja om från början.

Åhléns nötknäppare
Mattborstad nötknäppare från Åhléns med tänger beklädda i svart hårdplast. Modellen är utrustad med två räfflade knäckytor i olika storlekar, där den större lämpar sig för valnötter och den mindre för övriga nötter. Konstruktionen känns billig då det gnisslar och glappar en del men på det hela taget är detta en prisvärd nötknäppare. Samtliga nötter går att knäcka även om viss kläm- och sprättrisk ingår.