Sök

Kärror för stort & smått

2004-10-15

Med en portabel transportkärra fraktar du drickabacken, bildäcken och TV-apparaten utan ansträngning. Vi testar tio modeller, både små och stora.

Modell Betyg Pris Kommentar
Expresso Piccolino 13/25 1560 Lite för dyr
Expresso 201121 20/25 4240 För flyttproffset
Magliner Hand Truck 22,5/25 3240 Bäst i test
Trönningekärran 20,5/25 800 Bredaxlad klassiker
Brauke Business 14,5/25 1500 Lite för kort
Clas Ohlson 30-8358 12/25 600 Tveksam kvalitet
Clas Ohlson 30-7152 14,5/25 300 Klart billigast
Brauke XL 14,5/25 1700 Bra format
Hörby Handy L 13,5/25 820 Smal men stadig
Hörby Handy Flex 16/25 700 Smart och smidig

Sammanfattning

Det är inte bara åkerier som har nytta av en bra "pirra". Den är bra till mycket, men det är stor skillnad i kapacitet och storlek mellan olika modeller. Smartson testar tre stora kärror och sju minikärror. Bäst betyg får de större modellerna från Magliner, Expresso och Trönningekärran, men Magliner och framför allt Expresso är också ganska dyra. Minikärrorna från Brauke, Hörby Bruk och Clas Ohlsson får godkänt betyg men inte mer. Övriga hamnar i mitten av fältet.

Inledning

Transportkärran är ingen ny uppfinning. Den används sedan länge av åkerier, industrier och andra företag med mycket godshantering. Många av oss andra har nog tyckt att ”pirran” varit lite för skrymmande att ha med sig, men på senare tid har det dykt upp små hopfällbara varianter som väger runt fem kilo och som nästan inte tar någon plats alls, varken i bilen eller i lägenheten. De större klarar 225-300 kg medan de små bara tar 75-125 kg last. De billigare modellerna har smala hjul helfyllda med gummi. De större har luftgummihjul med snabbventil. Till alla hopfällbara kärror utom två medföljer elastiska bagagestroppar.

Så gjorde vi

Vi körde kärrorna med olika belastning på asfalt, gårdsgrus, gräsmatta samt i trappor. Bedömningspunkterna är design, kvalitet, prestanda, funktioner och värde för pengarna.

Brauke Business
brauke
En hopfällbar minikärra i aluminium som tar maximalt 125 kilo. Bredd 49 cm, höjd 102 cm. Lastplattan mäter 49x25 cm och fälls ut tillsammans med de smala, helfyllda hjulen. Handtaget viks sedan ut framåt genom att lossa de lite omständliga spärrarna på vardera sidan. Kärran är lite i kortaste laget för längre personer men den är samtidigt väldigt smidig att bära med sig. Nackdelen är att hjulen och lastplattan saknar spärr och kan fälla ihop sig om lasten inte är så tung. Rullar bra på ojämnt underlag. Jämfört med konkurrenterna känns modellen lite väl dyr.

Brauke Business XL
brauke-XL
Business XL har samma konstruktion som systermodellen men är tio cm högre och har en större lastplatta om 49x40 cm. Det gör att kärran tar större gods och långa personer får bättre balans än med den kortare kärran. Den är dock lika smidig att bära med sig och konstruktionen i aluminium och blå plast liksom vikten på ca 5 kg är samma som Businesskärran. Även denna modell är dyr att köpa, men den är en bra hopfällbar kärra för lite längre personer.

Trönningekärran
tronninge
Detta är en traditionell magasinskärra tillverkad i Sverige, helt i grönlackerat stål med rejäl nedfällbar lastplatta på 35x47 cm. Kärrans bredd är 53 cm, höjd 112 cm. Lastkapaciteten är hela 300 kg och kärran väger 11 kg. Lufthjul på stålfälg med bred spårvidd gör kärran stadig och lättkörd på ojämnt underlag. Stödbågarna medger att kärran kan stå horisontellt med last. Däremot saknar den trappmedar. En av testfavoriterna till ett mycket bra pris.

Hörby Bruk Handy L
handy-L
En liten hopfällbar kärra i gulmålat stål med små lufthjul som mäter 42x105 cm. Den nerfällbara lastplattan mäter 26x30 cm och klarar maximalt 75 kg. Handtaget har en enkel men effektiv spärr som medger att du kan bära den hopfälld i handtaget. Bagagestroppar medföljer inte. Kärran väger 5,5 kg och är smidig att ha med sig. Samtidigt är den stadigare än den ser ut att vara, men den är dyr med tanke på den klena konstruktionen vilket drar ner betyget.

Hörby Bruk Handy Flex
handy-flex
Den andra kärran från Hörby Bruk är utförd i aluminium och svart/gul plast, med ett smart system där man trycker ner en spärrknapp som frigör handtag och lastplatta. Utfälld är både handtag och hjul samt lastplatta spärrade, vilket ökar säkerheten. Med en vikt på 4,7 kg är Handy Flex bland de lättaste i testet och mäter 49 cm i bredd samt 108 cm i höjd. Kapaciteten är bara 75 kg. Handtaget är klätt med mjuk och bekväm neopren. Lastplattan är väl tilltagen och mäter 27x49 cm. Bästa köp bland hopfällbara transportkärror.

Expresso Piccolino
piccolino
Liten hopfällbar kärra i aluminium och blå plast med helfyllda hjul och knapp som spärrar handtaget, dock finns ingen spärr för lastplatta och hjul. Vikt 5 kg, lastplattan klarar 80 kg och mäter 49x32 cm. Kärran har ett smalt handtag som knappast rymmer två händer men som är bekvämt att bära med. Piccolino mäter 48x109 cm och fungerar bra till lätta saker men hjulen viker sig gärna inåt om man är oförsiktig. Priset känns inte motiverat.

Expresso 201121
expresso
Testets dyraste transportkärra men också en av de bästa, framtagen för de som yrkesmässigt fraktar skrymmande saker. Kärran ingår i ett modulsystem med olika lastplattor och handtag. Denna modell har en välgjord konstruktion i aluminium och blå plast. Rejäla, luftfyllda hjul med plastfälgar och smal spårvidd. Skyddade handtag. Bra i stan men mindre bra på en grusad gårdsplan. Trappmedarna är föredömligt utformade och den smala, höga kärran (47x131 cm) erbjuder utmärkt balans. Kapacitet 300 kg, vikt 10,5 kg med lastplatta på 28x25 cm.

Magliner Hand Truck
magliner
Amerikanska Magliner är världens största tillverkare av transportkärror med brett urval. Detta är en påkostad proffskärra helt i aluminium med bekväma, svarta gummihandtag och plastskodda trappmedar. Kort lastplatta på 45x19 cm som kompletteras av en fällbar extra lång platta på 30x60 cm. Breda luftfyllda däck på metallfälgar med väl tilltagen spårvidd gör det enkelt att dra tung last även på löst underlag. Kärran mäter 52x122 cm och väger 12 kg vilket innebär att den tar stor plats. Kapacitet 225 kg. Stadig kvalitetskärra som är dyr men prisvärd!

Clas Ohlson 30-7152
clas-ohlsson-30-7152
Denna lilla gula kärra helt i metall ser ut som Hörby Bruks motsvarighet, men är mindre och betydligt billigare. Konstruktionen är densamma men hjulen är små och hårda. Handtaget kan inte spärras i hopfällt läge vilket gör kärran svår att bära med sig. Dessutom är den så liten (38x97 cm) att den bara är bekväm för personer under cirka 175 cm. Lastplattan är 25x32 cm och har en smart klack undertill som gör att lasten slipper komma i kontakt med snöslask och liknande. Tack vare det oslagbara priset är betyget godkänt, men ska du köra mycket med kärran finns bättre köp.

clas-ohlsson-30-8358Även den andra modellen från Clas Ohlsson ser ut som konkurrenten från Hörby Bruk i aluminium och svart/gul plast. Men denna kärra är inte alls lika välgjord, trots att den kostar ungefär lika mycket att köpa. Spärren låser dåligt i hopfällt utförande och förstärkningen av neopren på handtaget sitter löst. Båda detaljerna försvårar hanteringen. Bagagestropparna är billiga och dåliga. Dessutom är kärran i kortaste laget (47x98 cm) även om lastplattan är bra tilltagen med måtten 48x27 cm.