Sök

Kärcher SC1125: Ångande rent

2007-04-02

Ångtvätten är det senaste tillskottet till städutrustningen. Med den gör du rent alla hårda ytor och den är särskilt användbar till badrum och kök.

Modell Betyg Pris Kommentar
Kärcher SC1125 15/25 2500 Ångande rent

Sammanfattning

SC 1125 är en mobil ångtvätt i kompaktklassen som kan användas för miljövänlig rengöring i köket, badrummet, toaletten med mera. Vidare kan den användas till att göra rent fönster, speglar och släta möbelytor. Med medföljande strykjärn används den även som ångstation. Nu behöver man alltså inte längre ringa killarna i den gröna och vita ångtvättbilen för att få rent på svåra ytor hemma.

Inledning

Om produkten
Kärcher SC1125 är en portabel ångtvätt för hemmabruk som även fungerar som ångstation tillsammans med det medföljande strykjärnet. Effekten är 1400 watt och vattentanken rymmer 1,2 liter. Ångtrycket är maximalt 3 bar. Vikt 3,4 kg. Mått 360x190x290 cm. I utrustningen ingår 1 m rör, svart rundborste, frottéöverdrag, frottéduk, ångslang 2 m, precisionsmunstycke, handmunstycke, gummiraka, golvmunstycke, bioavkalkning RM 511, golvrengöringsset, ångstrykjärn med rostfri sula, barnlås och säkerhetsventil. Produkten finns även utan strykjärn för cirka 500 kronor mindre. Bland extra tillbehör finns ett brett urval av redskap. Sladdlängden är 5 meter.

Den är miljövänlig
Man ska dock inte förvänta sig några stordåd med denna lilla ångtvätt. Lättare smuts som solkiga väggpartier och dörrposter går utmärkt att få rent, liksom speglar, kakel och sanitetsporslin som inte anfrätts av kalk. I det senare fallet biter inte ångan alls, men det gör å andra sidan inget vanligt rengöringsmedel heller. Fördelen med den heta ångan är annars att man slipper använda skurmedel, fönsterputsmedel och såpa. Nackdelen är att maskinen drar el och att man är beroende av ett eluttag inom en fem meters radie. Att bära med sig maskinen vid städning är inte direkt tungt, men det innebär ändå ett extra moment under städprocessen.

Den är gul!
Påfyllning av vatten sker relativt enkelt, men det går inte att se hur mycket vatten som finns i maskinen och 1,2 liter tar slut rätt fort vid både strykning och mer omfattande ångtvättning. Det medföljande strykjärnet gör sitt jobb men är inte speciellt gediget, utan lite för lätt och lite för billigt i utförandet. Om ångan är påkopplad kommer het luft från strykjärnet hela tiden, även i stående viloläge. Därför måste man trycka på ångknappen i tid och otid vilket hade varit okej om denna varit mer ergonomiskt utformad och bättre placerad. Den kycklinggula Kärcher-designen passar inte heller jättebra bland strykrummets gardiner, handdukar och skjortor. Då är det bättre att satsa på den enklare varianten utan strykjärn och köpa till det mer påkostade strykjärnet av proffsmodell. Bruksanvisningen är tråkig och ganska enkelt utförd.

Bra köp?
Till envis smuts hjälper inte en liten ångtvätt. Den är däremot ett alternativ till kemiska rengöringsmedel för kök och badrum. Samtidigt kräver den tillgång till elektricitet och är betydligt svårare att bära med sig än en sprayflaska, samt att den är mycket dyrare i inköp. Bra för miljön, mindre bra för plånboken. Men har du ändå tänkt köpa en ångstation får du ett betydligt bredare användningsområde med Kärchers ångtvätt.

Marcus Bergh

Design

3/5

Praktisk men lite trist, ångstrykjärnet har dålig ergonomi.
Kvalitet

3/5

Känns hållbar men inte överdrivet gedigen.
Kapacitet

2/5

Relativt liten vattentank, användbar endast till lättare smuts.
Funktioner

4/5

Mångsidig maskin med lång tillbehörslista.
Prisvärde

3/5

Endast prisvärd om du ändå tänkt investera i en ångstation.
Summa

15/25

En mer flexibel form av ångstation, i övrigt ganska onödig.

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: