Sök

Kapa lätt och rätt

2005-12-22

Inte bara byggproffset utan även hemmasnickaren har nytta av en bra kapsåg. Smartson testar tio kap- och gersågar i olika prisklasser.

Modell Betyg Pris Kommentar
De Walt DW707 20/25 4000 Klassiker
Clas Ohlson 16/25 1200 Grovkantad
Makita LS0714L 21/25 7100 Smidigast
Makita LS1013 23/25 8100 Lyxigast
Metabo KGT300 21/25 6900 Två i en
Metabo KS210L 18/25 1600 Ultralätt
Best Tools SMS255DWL 15/25 1400 Stadig
Best Tools MS210CW 16/25 500 Superbillig
Bosch PCM8S 19/25 3000 Halvproffsig
Bosch GCM10S 22/25 5000 Robust

Sammanfattning

Kap- och gersågen är en användbar hjälpreda när det gäller att bygga regelstommar, sätta panel och läkt, såga lister eller foder och jobba med inredningssnickeri i största allmänhet. Samtidigt som kap- och gersågen ska vara stadig och flexibel, ska den också vara smidig att bära med sig.
Betygsmässigt utser vi Makita LS1013 till testvinnare, men den är också testets dyraste såg. Bosch GCM10S och De Walt DW707 är två bra modeller i mellanprisklassen. Den kombinerade kap- och klyvsågen Metabo KGT300 samt superbilliga Best Tools MS210CW är också bra köp.

Inledning

Smartson testar nio kapsågar, några är mestadels anpassade till hobbybruk och några är gjorda med byggproffset i åtanke. Det skiljer en hel del i pris mellan olika modeller, även om billigare kapsågar kan göra samma jobb som dyra så är det stor skillnad på ergonomi och kapacitet. Kapsågen klarar en geringsvinkel (snedsågning) på 45 grader eller mer, samtidigt som det går att luta sågen 45 grader åt vänster för så kallad dubbel geringssågning. Mer avancerade modeller kan lutas både åt vänster och höger så att du slipper vända arbetsstycket. Alla sågar i testet utom den billigaste har dragfunktion där klingan förs framåt och bakåt på så kallade gejdrar, vilket medger att du kan såga bredare arbetsstycken. Stabiliteten i utdraget läge är bättre på maskiner med dubbla gejdrar.

Laserlinjen som vissa maskiner är utrustade med är en bra funktion om man tydligare vill kunna se var klingan kommer att skära. Men det ska nog mest ses som en trevlig finess, på samma sätt som att vissa maskiner har inbyggd arbetsbelysning. Viktigare är att kunna gera mer än 45 grader för att finjustera inpassningen på socklar, foder eller taklister. Därför tillåter många maskiner uppemot 50 grader maximal geringsvinkel, i vissa fall hela 60 grader. Säkerheten är mycket viktig på en kapsåg. Säkerhetsspärren måste därför fungera smidigt för att inte störa.

Så gjorde vi

Samtliga kapsågar har provats med virke i olika dimensioner med både mjuka (gran) och hårda träslag (lönn). Betygsättningen baseras på funktioner, design, kvalitet, prestanda och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

De Walt DW707De Walt DW707
Medelstor kapsåg i kompakt modell med 216 mm grovtandad klinga som fungerar utmärkt till mindre arbetsstycken. Föredömligt spärrhandtag för inställning av geringsvinkel, max 48 grader v/h. Den utbytbara linjalen kunde dock vara tydligare märkt. Sågen är lätt och smidig att ha med sig, även om lyfthandtag saknas. Eggskyddet i gjutjärn frigörs mekaniskt med handen, vilket blir tungt i längden. Denna såg är inte så förlåtande om man skulle råka hålla arbetsstycket lite fel. Sammantaget en prisvärd såg för byggproffs som inte kräver så mycket funktioner. Vikt 15 kg. Max 60x270 mm vid rak kapning.

Clas Ohlson kapsågClas Ohlson
Kapsåg i budgetklassen som är rejäl och lite grovt tillyxad, med sämre finish och klumpigare detaljer än de dyrare maskinerna men den fintandade klingan ger godkänd kapförmåga. Sågen har en hög bullernivå vilket inte gör den till en favorit på arbetsplatsen. Konstruktionen känns säker men det är svårt att finlira, då sågen löper lite trögt på den enkla gejdern. Att spåra 5 mm går inte så bra då klingan bottnar för tidigt. Från motorn kommer en vass lukt av bränt stål som troligen avtar med tiden. Kan lutas åt vänster 45 grader. Max geringsvinkel 47 grader v/h. Klarar 90x305 mm vid rak kapning och 90x210 mm vid 45 grader.

Makita LS0714L sågMakita LS0714L
En relativt liten kapsåg med lasermätning, som bara väger 12,5 kg. Den har ett bra utformat handtag och är väldigt lätt att bära med sig. Kan vinklas åt vänster i 45 grader och 5 grader åt höger. Trots små yttermått är den mycket stadig och klarar ett sågdjup på 60x265 mm vid rak kapning respektive 60x185 mm i 45 graders vinkel. Maximal geringsvinkel är 47 grader vänster och 57 grader höger. Sågen arbetar mycket tyst och har hög finish på material och detaljer. Det går inte riktigt att spåra med litet djup (5 mm) hela vägen, men i övrigt är detta en bra såg för finlir. De tvådubbla (!) gejdrarna bidrar till kompakta yttermått.

Makita LS1013 kapsågMakita LS1013
Testets största och dyraste såg är en heltigenom professionell kapsåg som kan vinklas 45 grader åt båda hållen. Geringsvinkel 47 grader vänster, 52 grader höger. Extremt stadig och kraftfull med bra finish på material och detaljer. Välplacerat bärhandtag med centrerad tyngdpunkt. Dubbla gejdrar gör att maskinen är stadig även i fullt utdraget läge. Den fintandade klingan på 260 mm ger mycket fina snittytor och sågen är inte särskilt bullrig. Utbytbar markeringslinjal för geringsvinkel. Vikt 21 kg. Max kapdjup 91x310 mm rakt och 91x220 mm vid 45 grader. Bra manual. Förutom priset finns inte mycket att klaga på.

Metabo KGT300 kapsågMetabo KGT300
Metabo/Elektra Beckum KGT300 är en kombinerad bords- och kapsåg. Produkter av typen 2 i 1 brukar inte vara bra på något, men konstruktionen fungerar riktigt bra här, även om modellen blir klumpig som kapsåg. Stor och fintandad klinga på 315 mm som klarar 170x100 mm virke. Säkerhetsspärren i form av en stålkrok är lite väl enkel. Sågen har lågt ljud och hög kapacitet. Dock måste den sitta i rätt höjd för att vara bekväm. Gering max 50 grader v 60 grader h, lutning 45 grader v, 48 grader h. Fin snittyta och bra säkerhet. Sågbordet klarar 55 mm gods. Klumpig, dyr och mångsidig allt-i-ett såg för halvproffs.

Metabo KS210L kapsågMetabo KS210L
KS210 är en liten, kompakt kapsåg med laserlinje, men utan dragmöjlighet. Ordentlig, fintandad klinga på 210 mm som klarar 120x60 mm vid rak kapning och 80x60 mm i 45 grader. Sågen har bra kapacitet trots små yttermått och laserlinjen underlättar, särskilt vid dåligt ljus. Bullernivån ligger på en acceptabel nivå, men kunde vara lägre. Geringsvinkeln går att ställa upp till 47 grader åt båda håll, däremot går det inte att luta klingan mer än 45 grader åt vänster och inte alls åt höger. Maskinen har mycket sköna reglage och bra greppyta samt ett praktiskt bärhandtag. Ett bra komplement till en större såg, men den är tre gånger så dyr som motsvarande såg från Best Tools.

Best Tools SMS255DWL sågBest Tools SMS255DWL
Liknar Clas Ohlsons såg och har endast lutning åt vänster 45 grader, dock med dubbla gejdrar för dragfunktionen. Har även fungerande lasermarkering. Liten och nätt maskin på 20 kg. Kort manual helt utan illustrationer och med vissa stavfel. Sågar bra och effektivt med samma ljud och lukt som Clas Ohlsons modell. Dock finns ingen spärr till geringsfunktionen, bara ett vred som trots att det är åtdraget till max inte lyckas fixera maskinen i 0-läge tillräckligt bra. Att såga i vinkel fungerar bra, där är maskinen stadig, men att spåra 5 mm lyckas inte riktigt sista biten. Hög bullernivå. Max 75x290 mm rak kapning, 75x210 mm snedkapning 45 grader.

Best Tools MS210CW sågBest Tools MS210CW
Testets minsta och billigaste maskin saknar dragfunktion och kan bara geringssåga åt vänster. Den klarar maximalt 120x60 mm vid rak kapning och 80x60 mm i 45 graders vinkel. Maskinen är liten och lätt med sin vikt på 8 kg och ett praktiskt bärhandtag, som gör maskinen enkel att bära med sig. Perfekt till att sätta lister och panel inomhus, snarare än till att såga reglar och grövre fasadpanel. Att snedsåga två- och tretums reglar i 45 resp. 75 mm vid 45 graders vinkel går inte så bra eftersom sågbladet inte når igenom hela vägen. Upp till 35 mm tjockt virke går dock bra att snedsåga. Geringsvinkeln låses genom två vred som vibrerar loss efter en stunds arbete. Utmärkt som komplement till en större dragsåg. Sågklinga 210 mm.

Bosch PCM8S sågBosch PCM8S
Bosch har två avdelningar för elverktyg, en som riktar sig till byggproffs och en som riktar sig till hobbyanvändare. Denna såg lanseras under våren i hobbysegmentet och får betraktas som dyr men välutrustad, eftersom den har både belysning och laserlinje. En stor och robust såg med rejäla detaljer och dubbla gejdrar som löper fint. Klingan kan dock bara vinklas åt vänster. Maximal geringsvinkel är 45 grader åt vänster och hela 60 grader åt höger. Det mesta är väldigt rejält tilltaget på denna maskin, som har mycket bra reglage och som är enkel att hantera. Sågar effektivt och lätt, utan att väsnas alltför mycket. Laserlinjen och belysningen underlättar arbete i dåligt ljus. En bra men lite klumpig såg i klassen halvprofessionella maskiner.

Bosch GCM10S sågBosch GCM10S
Proffsmodell från Bosch i mycket gediget utförande med hög kapacitet och lågt arbetsljud. Tung och rejäl med maximal geringsvinkel på hela 52 grader v och 60 grader h. Sågen kan dock bara vinklas åt vänster 45 grader. Här finns en smart tving med snabblåsning och överlag är både reglage och andra detaljer på sågen av bra kvalitet. Klarar ett sågdjup av 87x305 mm eller 53x216 mm i vinkel. Mycket bra manual med tydliga illustrationer. Vikt 21,5 kg. Bosch lämnar tre års garanti på alla "blå" elverktyg.