Sök

Kakelugnen: En värmande investering

2007-11-22

Kakelugnen är en vacker och effektiv värmekälla, trots att konstruktionen har flera hundra år på nacken är det få moderna eldstäder som kan mäta sig med kakelugnens verkningsgrad på minst 80%.

Modell Pris Kommentar
Cronspisen Herrgård 201 41500 Ny tradition
Bjurtjärns kakelugn 55000 Äkta hantverk
Kakelugnspannan 650L 60000 Värmer vatten
Sv Kakelugnar Viktoria 50000 Gör det själv
Gabriel Studio 60000 Moderna former
Bodums Jasmin 42000 Tyngst
SKAB Haga 45000 Valfrihet
SKAB Sandugnen 47500 Enkel montering

Sammanfattning

Det är få moderna eldstäder som kan mäta sig med kakelugnens verkningsgrad på 80 % eller mer. Som jämförelse har en öppen spis sällan en verkningsgrad på mer än 10 %, vilket innebär att det mesta av veden som eldas verkligen går upp i rök. Effektmässigt anges allt från 2-10 kW, det viktiga är inte hög effekt utan att värmen avges kontrollerat och långsamt, annars kan resultatet bli alltför varmt under alltför kort tid vilket ofta är fallet med en vanlig kamin. Kakelugnens rökkanaler leder runt den varma förbränningsluften som magasineras i ugnens stenmagasin, traditionellt av tegel och lera. Nyare modeller kan använda tegel men också olivin, sand eller till och med vatten för värmelagring. Ju större och tyngre kakelugn, desto mer värme kan magasineras och avges i upp till ett dygn efter eldning. En nymurad gammal ugn är fortfarande ett gångbart alternativ.

Det finns gott om gamla nedplockade ugnar att köpa, men här tittar vi närmare på några spännande och nytillverkade modeller med olika konstruktion. Samtliga modeller kräver underliggande fundament av sten eller betong på grund av tyngden på omkring ett ton eller mer. I nya hus med mekanisk ventilation bör kakelugnen förses med anslutning för friskluft till eldstaden, denna anslutning bör i så fall förses med spjäll för att undvika nedkylning av ugnen efter eldning. 

Inledning

Kakelugnen, en lång historia
Kakelugnen har funnits sedan 1400-talet men konstruktionen att leda runt de varma rökgaserna och därigenom få en högre verkningsgrad uppkom som en följd av 1700-talets vedbrist till resultat av järnbrukens produktion. Arkitekt C J Cronstedt och general Fabian Wrede konstruerade 1767 ett kanalsystem till kakelugnen som minskade åtgången på ved genom att väsentligt öka ugnens förmåga att bevara värme. Från början var kakelugnar dyra installationer som främst återfanns på slott och herresäten. Det var först runt förra sekelskiftet som masstillverkning kom igång och nya kakelugnar sattes in i nästan alla nybyggda hus, särskilt i Stockholms innerstad. Både Rörstrand och Gustafsberg har sysslat med tillverkning av kakelugnar och många vackra gamla ugnar betingar idag ett ganska högt pris. En gammal, nedplockad ugn kan kosta allt mellan 5.000 och 100.000 kronor beroende på skick och utseende. Till detta kommer kostnaden för uppsättning på 20-30.000 kronor som tar cirka en vecka för en erfaren kakelugnsmakare.

Att elda i kakelugn
Använd väl torkad och finkluven ved, gärna björk men helst inte ek. Kakelugnen eldas varsamt en eller två gånger per dygn. Eldning sker med stängda innerluckor och öppna ytterluckor. Stapla veden luftigt och elda en eller två brasor. Ha dragluckorna och spjället helt öppna i början, då elden tagit sig stängs dragluckorna så att elden brinner jämnt och tyst. När elden falnat och inga blå lågor längre syns, kan spjället stängas nästan helt för att tillgodogöra sig den sista värmen.

Så gjorde vi

Översikten är baserad på ett urval av marknadens produkter, med aktuella fakta och cirkapriser inklusive moms. Produkterna är inte testade. Samtliga priser inkluderar uppsättning om inget annat anges.

Cronspisen Herrgård 201 - Ny tradition

Effekt: 1-4 kW
Totalvikt: 1400 kg
Mått: 234x98x61 cm
Material: Olivin, kakel

Övrigt: Modern konstruktion bestående av gjutna olivinelement som limmas i två skikt, samt kakelplattor som sätts på plats med kakelfix. Enklare att sätta upp än en traditionell kakelugn, men svårare att montera ner utan att kaklet spricker. Herrgård kan placeras i hörn eller på rak vägg. Tack vare värmeutsläpp vid sidan av eldstaden avger ugnen konvektionsvärme omgående vid eldning. Uteluft och konvektionsfläkt är tillval. 
Cirkapris: 41500 kronor

Bjurtjärns kakelugn - Äkta hantverk

Effekt: 1-10 kW
Totalvikt: 1200-1500 kg
Mått: Beroende på modell
Material: Tegel, kakel

Övrigt: Bjurtjärns tillverkar kakelugnar för hand, på traditionellt vis. Kakelugnarna tillverkas enligt kundens önskemål med avseende på höjd, dekor och utformning. Kakelugnen anpassas därmed till huset och rummet där den ska stå. Cirkapriset avser vit, rektangulär ugn med höjden 230 cm med material och uppsättning. Det går även att köpa enbart kakel med eller utan dekor och låta en lokal hantverkare sätta upp ugnen.
Cirkapris: 55000 kronor

Kakelugnspannan 650L -  Värmer vatten

Effekt: 19 kW
Totalvikt: 1050 kg
Mått: 233x74x74 cm
Material: Stål, eldfast sten

Övrigt: Kakelugnspannan är en kombination av kakelugn och ved- eller kökspanna, med anslutning till vattenburet radiator- eller golvvärmesystem. Pannan kompletteras med ackumulatortank i större hus. Pannan kräver fundament i golvet men placeras gärna mitt i huset. Det går att välja egna stenplattor eller bara låta ugnens stålhölje framträda. Elpatron och solfångare är andra tillval. Vattenvolym 650 liter, finns i varianter med 370 respektive 850 liter vatten.
Cirkapris: 60 000 kronor

Sv Kakelugnar Viktoria - Gör det själv

Effekt: 1-10 kW
Totalvikt: 1160 kg
Mått: 235x101x61 cm
Material: Olivin, leca, cement, kakel

Övrigt: En modern kolonnkakelugn med smalare ovandel. Konstruktionen består av en byggsats där du själv fyller höljet med gjutmassa av lecakulor, cement och olivinsand, samt klistrar kakel utanpå. Höjden kan ökas med 29 cm intervall. Viktoria har asklåda som förenklar rengöring och kan förses med uteluft samt fläkt som blåser ut varmluft i rummet. När ugnen väl är monterad kan den inte plockas ner i delar utan måste flyttas i sin helhet.
Cirkapris: 50000 kronor

Gabriel Studio - Moderna former

Effekt: 1-10 kW
Totalvikt: 1300 kg
Mått: 235x72 cm diam.
Material: Olivin, kakel

Övrigt: Gabriel Keramik tillverkar både kakel och innandöme av gjuten olivinsten till denna ugn, som monteras i ett modulsystem. Uppsättningen tar ungefär halva tiden jämfört med en traditionell kakelugn. Modellen Studio är ett bevis på att en kakelugn inte måste vara vit och traditionell, vill man ha en sådan ugn finns andra modeller i sortimentet att tillgå. Uppsättning tillkommer på priset, detta utförs lämpligen av företagets återförsäljare.
Cirkapris: 60000 kronor

Bodums Jasmin - Tyngst

Effekt: 2-5 kW
Totalvikt: 1800 kg
Mått: 235x86x60 cm
Material: Olivin, kakel

Övrigt: Jasmin har en konstruktion med byggelement i keramisk gjutmassa som bland annat innehåller olivin. Ugnen har en avsvalningstid på upp till 24 timmar och kan fås i valfri höjd 200-260 cm. Monteras av Bodums återförsäljare men kan även köpas som byggsats för egen uppsättning. Dubbla höljen med rörelsefog eliminerar sprickbildning i kaklet. Under eldstaden finns en asklåda som förenklar rengöring och kanalerna går under eldstaden och upp.
Cirkapris: 42000 kronor

SKAB Haga - Valfrihet

Effekt: 1-10 kW
Totalvikt: 700-1200 kg
Mått: Valfri höjd, bredd 80 eller 103 cm
Material: Tegel, kakel

Övrigt: Traditionell kakelugn som muras med gammeldags stortegel och lera. Både höjd och djup anpassas till takhöjden samt till placering i hörn eller på rak vägg. Därmed varierar också ugnens vikt, men i samtliga fall krävs fundament. Även färgen på kaklet kan fås efter önskemål. Priset är beroende av storlek och placering.
Cirkapris: 45000

SKAB Sandugnen - Enkel montering

Effekt: 7,4 kW
Totalvikt: 800 kg
Mått: 230x72 diam
Material: Aluminium, stål, sand

Övrigt: Även om denna ugn varken består av lera, tegel eller kakel fungerar den ändå enligt Cronstedts princip, med kanaler som avger värme till ugnens inre. Sandugnen har ett skal i aluminium som monteras utan verktyg, men som på grund av vikten kräver fundament i golvet. Den har rökkanaler i rostfritt stål och fylls med 760 kg sand. Finns med höjden 230 cm och uppåt.
Cirkapris: 47500 kronor