Sök

Kaffe med pump

2004-11-25

En pumptermos är praktisk på kalaset, till både varm och kall dryck. Eftersom locket inte behöver öppnas håller sig drycken varm (eller kall) länge. Vi testar åtta modeller.

Modell Betyg Pris Kommentar
Jestrade Funktion 18/25 160 Enkel och bra
Emsa President 20/25 600 Dyrgrip med pondus
Clas Ohlson 19/25 290 Rymmer tre liter
Buffé 20/25 450 Bästa köpet
Thermos Pump Pot 21/25 200 Lång hällpip
Thermos Metropolis 16/25 130 Billig basmodell
Emsa Pronto 18/25 250 Smart droppskål
Hammarplast Servia 19/25 500 Bra men dyr

Sammanfattning

Smartson testar åtta pumptermosar. Samtliga lyckades hålla kaffet tillräckligt hett i minst tio timmar. Den näst billigaste termosen Funktion höll kaffet lika varmt efter tio timmar som de dyraste modellerna i testet. Termosens pumpfunktion bör vara så enkel som möjligt, eftersom de flesta av oss bara använder den på kalas och inte dagligen. Alla testprodukter utom Emsa Pronto och Funktion är föredömligt enkla att hantera.

Inledning

Helt fylld kan en pumptermos vara ganska tung att bära. Handtagets form är viktig och en snurrfunktion undertill, så att termosen kan stå på samma ställe och bara vridas istället för att lyftas, är därför en bra idé. Alla utom Clas Ohlson och Emsa President har den funktionen. Det är också bra om det är långt från termoskroppen till hällpipen. Då slipper man ta koppen från fatet vid påfyllning. Thermos Pump Pot har särskilt lång pip. För övrigt är detaljer som ren design, möjlighet att ta loss locket samt ett stort påfyllningshål sådant som underlättar.

Så gjorde vi

Så gjorde vi:
Vi fyllde termosarna med hett kaffe respektive vatten och bedömde temperaturen efter fyra, sex, åtta, tio och tolv timmar. Vidare har funktioner, design, kvalitet samt värde för pengarna betygsatts.

mini-ClasOhlssonClas Ohlson
Clas Ohlsons termos är testets största och rymmer hela tre liter. Den har en bra stängningsanordning och känns stadig. Dessutom håller den kaffet hett i minst tolv timmar. Handtaget är rundat och känns bra i handen. Pumphuvudet kan tas av helt. Plus för extra stort påfyllningshål, vilket underlättar påfyllning och rengörning. Både in- och utsida består av rostfritt stål.


mini-ThermosMetropolisThermos Metropolis
Denna lågprisvariant har ett lock som inte tas loss helt, ett påfyllningshål som inte är särskilt stort och ett handtag som är kantigt, vasst och plastigt. Därmed är den svår att göra rent. Dessutom kan stängningsanordningen kommas åt då man bär kannan. Isoleringen är något sämre än genomsnittet men helt OK, då termosen håller kaffet hett i minst tio timmar. Termosens innerdel är i glas och den rymmer 1,9 liter.

mini-ThermosThermos Pump Pot
Pump Pot är strömlinjeformad och lätt att torka av, utan onödiga hörn och kanter. En annan smart detalj är att hällpipen sitter extra långt från termoskroppen, så att det går lätt att hälla i kaffe även om koppen står på fat. Men handtaget är vasst och kunde gärna fått vara större. Dessutom kan stängningsanordningen kommas åt när man ska flytta på termosen. Pumptermosens isolering är god och kaffet håller sig hett i minst tolv timmar. Termosen har glasinsida och rymmer 1,9 liter. Stort plus för bra prissättning.

mini-BuffE9Buffé
Med rena, mjuka linjer är Buffés pumptermos testets klart snyggaste vid sidan av Hammarplast Servia, som den liknar starkt. Den är lätt att rengöra och pumphuvudet kan tas bort helt. Den går också mycket enkelt att öppna och stänga. Stängningsanordningen är bra och termosen håller drycken het i minst tolv timmar. En högpresterande ståltermos som rymmer 2,2 liter.

mini-HammarplastServiaHammarplast Servia
Servia har en enkel, snygg design och ett väl tilltaget handtag. Utseendemässigt och prestandamässigt är den väldigt lik Buffé, men priset är mer än det dubbla. Locket går lätt att få upp men är trögt att stänga. Dessutom finns risk att man kommer åt stängningsanordningen när termosen flyttas. Servia är dyr men har bra isoleringsförmåga. Kaffet är tillräckligt hett i minst tolv timmar efter påfyllning. Termosens inre är i stål och den rymmer 2,2 liter.

mini-EmsaProntoPronto
Emsa Pronto har ett handtag med en särskild funktion. Då kan en liten kopphållare och droppskål monteras, som också är enkel att rengöra. Handtaget är dock inte så skönt att bära med. Pumphuvudet är enkelt att fälla upp och stänga och kan tas av helt vid rengöring. Funktionen för att hälla upp känns onödigt krånglig. Pumptermosen håller kaffet hett i minst tolv timmar. Innermaterialet är glas och termosen rymmer 1,9 liter.

mini-EmsaPresidentPresident
Emsa President är kort, satt och rejäl. Huvuddelen går enkelt att öppna och stänga och är helt avtagbar om man till exempel vill göra rent den. President är en välisolerad termos av stål där kaffet håller sig mycket hett i minst tio timmar. Ett stort plus för den bastanta stängningsanordningen, som inte går upp i första taget. En kvalitetstermos till högt pris. Rymmer 2 liter.

mini-JestradeFunktion
Rak, plastig och lite kantig är denna billiga pumptermos. Inget för designintresserade. Men isoleringsfunktionen är över förväntan och kaffet håller sig hett i minst tio timmar.
Pumpanordningen är mycket lik den hos Emsa Pronto och därmed onödigt krånglig. För personer som använder termosen sällan är det bara irriterande. Termosens insida är av glas och den rymmer 1,9 liter.