Sök

Kaffe hela dagen

2008-02-08

Smartson testar tio tv-kannor som hjälper dig hålla kaffet varmt och fräscht hela dagen, eller åtminstone i några timmar.

Modell Betyg Pris Kommentar
ID 17/25 200 Ordinär
Eva Solo 16/25 780 Karafftermos
Alfie Amici 19/25 700 Bullig form
Anders Petter Vegby 16/25 450 Klassisk silverkanna
Thermos Pinguin (34-7350) 17/25 400 Pingvin
Buffé Rubinröd (683193) 19/25 150 Prisvärd
Stelton Erik Magnussen 14/25 680 Designkanna
In Vite Living 13/25 500 Budgetmässig
Thermos pump (689539) 18/25 100 Till fikarummet
Buffé pump 20/25 300 Bäst värmehållning

Sammanfattning

I Sverige har vi druckit kaffe sedan 1600-talet. Idag är vi tillsammans med Finland och några andra länder världsledande på att konsumera den svarta drycken och det går åt cirka nio kilo kaffe per person och år. Kaffet är därmed näst efter vatten den populäraste drycken vi har enligt kaffeinformation.se. Trots alla nya espressobarer är det bryggkaffe som är vanligast och vill man inte ständigt brygga nytt kan en kaffetermos komma väl till hands. Den håller drycken varm under flera timmar och passar lika bra på frukostbordet som i lunchrummet, framför tv:n eller ute i trädgården.

Inledning

Saker att tänka på förutom en bra värmebehållning är att kannan rymmer tillräckligt mycket, är lätt att fylla på och rengöra samt är lättserverad. Är kannan däremot alltför stor blir värmehållningen sämre, eftersom en termos bör vara helt fylld för att isolera bra. Generellt behåller drycken 90% av värmen inom två timmar och 80% inom 6 timmar i helt fylld kanna. Serveringsknapp i locket finns på flera modeller, en smidig lösning som bidrar till bättre isolering. Nackdelen är att den försvårar rengöring. Detta gäller även pumptermosar och kannor med liten öppning där man inte får in en diskborste. Överlag är alla testade modeller godkända men ingen får toppbetyg. Bäst värmebehållning har Buffé pump som är mycket rymlig, lättpumpad och enkel att hantera. Vill man inte ha en pumptermos är Alfie Amici bra, snygg men dyr. Buffé Rubinröd anses prisvärd och har god kapacitet. Söker du något mer elegant är Eva Solos karaffliknande termos mycket passande på middagsbordet.

Så gjorde vi

Kannorna fylldes med kokande vatten och temperaturen mättes efter 2, 4 och 6 timmar. Därefter bedömdes design, kvalitet, kapacitet och funktioner samt värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

ID - Ordinär

Volym: 1,5 liter
Material: Rostfritt stål, svart plast
Funktioner: Serveringsknapp
2 timmar: 89,5
4 timmar: 84
6 timmar: 79,5
Konstruktion: Termoskanna i rostfritt stål och med skruvlock och handtag i svart plast.

Omdöme: Rymlig kanna trots ett litet format. Tack vare serveringsknappen behövs endast en hand vid upphällning. Skruvlocket sitter hårt och är både svårgreppat och trögt att lossa. Eftersom öppningen är stor fyller man smidigt på kannan och rengör insidan utan problem. Det går dock inte att plocka isär locket för rengöring. Handtaget är lite väl smalt men skönt rundat där stora händer får plats att greppa. Kvalitetsintrycket är godkänt men kannan känns inte helt gedigen.
Cirkapris: 200 kronor

Eva Solo - Karafftermos

Volym: 1,1 liter
Material: Rostfritt stål, svart plast
Funktioner: Löstagbart munstycke
2 timmar: 89
4 timmar: 83,5
6 timmar: 80
/uploadedimages/articles/Smartson_Test/1-coop--id.jpgKonstruktion: Termoskanna i rostfritt stål och skruvkork och handtag i svart plast med löstagbar hälltratt.

Omdöme: Elegant kanna som med skruvkorken reglerar dryckesflödet. Korken är tättslutande och är enkel att skruva åt. Öppningen är smal men tack vare de höga, sluttande kanterna är den ändå lätt att fylla på utan att det stänker. Rengöring av tratten är smidig och hygienisk, medan innanmätet är svårt att rengöra. Handtaget är skönt att greppa men både kort och lite trångt. Ett stilfullt men dyrt alternativ.
Cirkapris: 780 kronor

Alfie Amici – Bullig form

Volym: 1 liter
Material: Borstat, rostfritt stål, svart plast
Funktioner: -
2 timmar: 90,5
4 timmar: 85,5
6 timmar: 81
/uploadedimages/articles/Smartson_Test/1-coop--id.jpgKonstruktion: Termoskanna i borstat, rostfritt stål med handtag och pip i svart plast.

Omdöme: Bullig och rejäl termoskanna med tättslutande skruvlock. Kannan är tung med ett platt och hårt handtag som ger ett rejält grepp. Genom att enkelt lossa locket reglerar man mängden dryck och pipen droppar inte. Påfyllnad går bra med djupa kanter. Det är enkelt att rengöra med diskborste. Ett tilltaget pris, men även en gedigen produkt.
Cirkapris: 700 kronor

Anders Petter Vegby – Klassisk silverkanna

Volym: 1 liter
Material: Borstat rostfritt stål
Funktioner: Serveringsknapp
2 timmar: 89
4 timmar: 83
6 timmar: 78
/uploadedimages/articles/Smartson_Test/1-coop--id.jpgKonstruktion: Termoskanna helt i borstat stål med skruvlock samt serveringsknapp.

Omdöme: Klassisk kanna med stort handtag som ger ett rejält och rymligt grepp. Modellen är tung men bra att servera med. Med serveringsknappen häller man enkelt med en hand utan att lossa locket. En nackdel är att man inte kan skruva isär locket för rengöring. Det går smidigt att fylla på med skyddande kanter. Lock och pip är i spegelblänkande stål vilket kan vara besvärligt att hålla fritt från fingeravtryck. Bra kvalitetsintryck.
Cirkapris: 450 kronor

Thermos Pinguin (34-7350) - Pingvin

Volym: 1,5 liter
Material: Borstat rostfritt stål, svart plast
Funktioner: Pump
2 timmar: 89
4 timmar: 83
6 timmar: 79
/uploadedimages/articles/Smartson_Test/1-coop--id.jpgKonstruktion: Termoskanna med pump i borstat rostfritt stål med pip och handtag i svart plast.

Omdöme: Rymlig termos med en design som gör skäl för namnet. Med en stor och lättryckt knapp pumpar man enkelt drycken ur kannan. Handtaget är hårt och platt och inte det skönaste att hålla i. Med ett stort påfyllnadshål med kanter är den lätt att fylla på och diska. Det är enkelt att öppna upp locket med två knappar på vardera sidan om pipen. Pumpkonstruktionen fungerar mycket väl och man fyller en hel kopp med ett tryck. Den är löstagbar men det kan vara svårt att rengöra röret eftersom det inte går att plocka isär.
Cirkapris: 400 kronor

Buffé Rubinröd (683193) - Prisvärd

Volym: 1,3 liter
Material: Rostfritt stål, svart plast
Funktioner: Serveringsknapp, okrossbar
2 timmar: 88
4 timmar: 82
6 timmar: 77
/uploadedimages/articles/Smartson_Test/1-coop--id.jpgKonstruktion: Termoskanna i rostfritt stål med skruvlock och handtag i svart plast.

Omdöme: Liten och smidig termoskanna som ska vara okrossbar. Ett rejält och rymligt handtag med rundade kanter gör den greppvänlig även för stora händer. Stor öppning gör den smidig att fylla på samt att diska ur. Locket är svårt att skruva till och går inte att skruva isär. Det kan därför vara svårt att rengöra men man serverar enkelt med en hand. Rejäl och funktionell kanna till ett lågt pris.
Cirkapris: 150 kronor

Stelton Erik Magnussen - Designkanna

Volym: 1 liter
Material: Abs-plast
Funktioner: Vipplock
2 timmar: 88
4 timmar: 82,5
6 timmar: 78
/uploadedimages/articles/Smartson_Test/1-coop--id.jpgKonstruktion: Termoskanna i midnattsblå plast med skruvkork och vipplock.

Omdöme: Hög och smal termoskanna med litet handtag med hårda kanter, vilket gör kannan mindre greppvänlig. Öppningen är smal och det försvårar påfyllning samt rengöring. Vipplocket fungerar bra och man serverar enkelt med en hand. Skruvlocket är däremot litet och trögt vilket kan vara svårt att hantera för stora eller svaga fingrar. Kannan är en snygg men ganska dyr bordsdekoration.
Cirkapris: 680 kronor

In Vite Living - Budgetmässig

Volym: 1 liter
Material: Stål
Funktioner: Serveringsknapp, tesil
2 timmar: 87,5
4 timmar: 81
6 timmar: 76,5
/uploadedimages/articles/Smartson_Test/1-coop--id.jpgKonstruktion: Termoskanna i stål med skruvlock och serveringsknapp.

Omdöme: Stor termoskanna som man enkelt serverar med. Locket skruvas enkelt upp eller åt. Handtaget ger ett förvånansvärt stadigt grepp även om det upplevs lite halt. Öppningen är smal med låga kanter. Man får ta det försiktigt vid påfyllning så det inte stänker utanför. Serveringsknappen är lättanvänd och man serverar smidigt med endast en hand. Synd att locket inte går att skruva isär för rengöring. Utförandet känns lite budgetmässigt och priset bedöms som lite väl högt i förhållande till vad man får för pengarna.
Cirkapris: 500 kronor

Thermos pump (689539) – Till fikarummet

Volym: 1,9 liter
Material: Svart plåt, plast
Funktioner:
2 timmar: 91
4 timmar: 85
6 timmar: 79
/uploadedimages/articles/Smartson_Test/1-coop--id.jpgKonstruktion: Termoskanna på 1,9 liter med pump i svart plåt. Lock, pip och handtag i plast.

Omdöme: Traditionell pumptermos som rymmer stor mängd. Handtaget känns lite bräckligt i både fäste och kvalitet samt är hårt att greppa. Locket fälls enkelt upp men hålet för påfyllnad är ganska smalt. Genom att vrida på pumpknappen öppnar och försluter man enkelt pumpfunktionen. Pumpen är löstagbar men är svårt att rengöra på insidan. Den stora knappen är lättryckt och man fyller en kopp med kaffe i endast ett tryck. Modellen är ordinär till utförandet men väl värd sitt pris.
Cirkapris: 100 kronor

Buffé pump – Bäst värmehållning

Volym: 2,2 liter
Material: Rostfritt stål, plast
Funktioner: Pump, okrossbar
2 timmar: 91,5
4 timmar: 86,5
6 timmar: 82
/uploadedimages/articles/Smartson_Test/1-coop--id.jpgKonstruktion: Termoskanna med pump i borstat stål. Pip och handtag är i svart plast.

Omdöme: Rymlig pumptermos till den som har många gäster. Locket är lätt att öppna och med ett stort hål är den enkel att fylla upp. Handtaget är rejält och rymligt och pumpknappen är stor och lättryckt. Det är tryck i pumpen och man fyller upp en stor kopp i ett enda tryck. Med en knapp stängs och öppnas pipen. Denna kanna är väldigt tung när den är fylld. Kvalitetsintrycket är bra och modellen är väl värd sitt pris.
Cirkapris: 300 kronor