Sök

Jospressar

2005-03-18

Smartson testar tio jospressar. Alla ger ungefär en deciliter dryck per apelsin om man pressar på rätt sätt. Dryckens smak och mängd varierar, liksom designen hos produkterna.

Modell Betyg Pris Kommentar
David 2 650 Söt men dålig
Fruitjuicer 1 680 Bara skådebröd
Magimix Duo 4 2800 Som en sågklinga
Hamilton Beach 5 2300 Bäst i test
Siemens Porsche 4 1350 Stark och smart
Philips Essence 4 550 Bekväm och tyst
Philips Cucina 3 300 Lite för klen
West End 2 1400 Svår att hantera
Saga 3 300 Tystast
Severin 3 200 Skriker högst

Sammanfattning

En jospress (citruspress) kan se ut och fungera på många olika sätt. Den ska vara bra på att pressa apelsiner men bör också fungera till citron, lime och andra citrusfrukter. De modeller vi har testat svarar mot olika behov och olika plånböcker. Alla pressar josen ur apelsiner, men mängden jos varierar och vissa lämnar mycket frukt i skalet hur hårt man än pressar. Vilken modell man väljer beror på huruvida man prioriterar design eller effektivitet, eller båda.

Inledning

En elektrisk jospress är enklast att hantera och är också bekväm, tack vare motorn som snurrar pressen medan du håller frukten mot presskullen. Den är betydligt snabbare än en manuell press och du behöver inte arbeta lika hårt för att nå ett bra resultat. Den elektriska modellen lämpar sig bäst till alla typer av citrusfrukter då den oftast är utrustad med presskulle i olika storlekar. Med den manuella får man göra en del av arbetet själv, men en fördel är att du slipper beläggningen i handflatan som ofta sitter på apelsinskalet, och som kan vara svår att få bort. Denna kräver heller ingen ström för att fungera och går knappast sönder om man inte är vårdslös. Det är förresten bara modellerna med hävarm som faktiskt pressar ut saften ur frukten. När det sedan gäller hur mycket jos man får ut av frukterna är skillnaden stor mellan modellerna. Det står tydligt att hävarmsmodellerna inte pressar allt kött lika effektivt som de elektriska med undantag för Hamilton Beach. Alla modeller, såväl manuella som elektriska, är relativt lätta att rengöra. Vi utnämner Hamilton Beach till bäst i test. Siemens och Magimix Duo är bra men något dyra. Saga är en billigare variant av Philips Essence, men inte lika väldesignad. De tre hävstångsmodellerna David, Westend och Habitat vill vi inte rekommendera annat än till kökspynt, om man är mån om att få en bra start på dagen.

Så gjorde vi

Så gjorde vi
Testet är främst inriktat på hantering och rengöring. 5 apelsiner ur samma korg har pressats med varje maskin, varvid kvalitet och mängd har bedömts liksom prisvärdheten. Maxbetyget är 5 poäng.

mini-SiemensPorscheSiemens Porsche
Denna elektriska press med motor på 100 w ger medelstor mängd jos (6 dl på 5 apelsiner). Drycken är neutral och god med relativt liten mängd fruktkött. Maskinen är byggd i plast med skal av aluminium och känns robust. En unik funktion är att man kan centrifugera fruktköttet genom att lägga på locket och trycka på en knapp på sidan. Maskinen skulle säkert fungera bra även i en bar och är kanske lite väl dyr för de flesta konsumenter. Svensk manual bifogas.

mini-HamiltonBeachHamilton Beach
Detta är en manuell proffspress för främst restauranger och barer och utgör ett utmärkt exempel på design och funktion i samklang. En oerhört välbyggd och tung konstruktion gör att pressen står stadigt på bänken, men den pryder även sin plats på köksbänken. Dryckesbehållare medföljer inte, vilket innebär att man pressar direkt i glaset, som dock inte får vara för högt. Ger 6 dl jos på 5 apelsiner och pressar därmed josen ur fruktköttet lika väl som en elektrisk press. En fröjd att använda. Ingen svensk manual.

mini-PhilipsEssencePhilips Essence
Denna maskin är effektiv och tyst. Den har en stark motor (85 W) med presskulle i plast och filter samt ställbar hällpip i rostfritt stål. Övriga delar är i plast och någon dryckbehållare medföljer inte. Däremot manual på svenska. Lock medföljer också, men centrifug-funktion saknas. Neutral smak på den pressade josen. Fem apelsiner ger hela 7 deciliter dryck. En prisvärd maskin för större familjer och andra storkonsumenter.

mini-PhilipsCucinaPhilips Cucina
En liten och smidig elektrisk press helt i plast, med praktisk behållare som rymmer närmare en liter. Ger 6 dl jos på fem apelsiner vilket är bra, men motorn är i klenaste laget med sina 25 watt och sviktar om du pressar för hårt. Spillkoppen har ett extra ställbart filter för fruktkött som kan tas bort om man vill. Neutral smak på den pressade josen. En relativt billig maskin som hade varit utmärkt med en något starkare motor. Manual på svenska.

mini-Leopold-WestEndWest End
Manuell press som är snygg på köksbänken, men då design och funktion inte går hand i hand får den låga betyg. Det är trångt mellan presshatt och presskulle, vilket gör det svårt att sätta apelsinhalvan på plats. Konstruktionen känns inte gedigen och andra frukter än apelsiner pressas inte så bra. Knappt fyra dl jos på fem apelsiner är ett dåligt resultat eftersom en stor del av apelsinen inte blir pressad. Då skalet spricker hamnar rester från apelsinskalet i drycken. En undermålig modell som är alldeles för dyr.

mini-Leopold-DavidDavid
Det här är en liten, behändig manuell press som lätt får plats på köksbänken och som dessutom ser bra ut i rostfritt stål, men där tar de positiva omdömena slut. Det trånga utrymmet mellan presshatten och kullen gör det svårt att sätta apelsinhalvan på plats. Då man för hävarmen nedåt vill hela pressen dessutom tippa framåt. 4 dl jos från 5 apelsiner. Drycken är klar och smakar gott, men skalet går sönder under pressens gång och en stor del av apelsinen blir inte pressad.

mini-FruitjuicerHabitatFruitjuicer
Den här manuella pressen tillhör kollektionen Habitat och har likt West End och David en enkel design som är vacker att beskåda, men ack så dålig den är på att pressa apelsiner. Josen rinner inte ned med en gång utan stiger upp över skalet och läcker även ut från den övre delen av presshatten. Presskullen är helt och hållet anpassad för apelsiner. 5 apelsiner ger knappt 4 dl jos. Drycken blir något bitter på grund av att josen kommer i kontakt med skalet. En stor del av apelsinen blir inte pressad.

mini-MagiMix DuoMagimix Duo
Testets tung-gung maskin på 250 W pressar verkligen allt ur apelsinhalvorna och ger testets mustigaste jos. Maskinen ska helst stå framme eftersom den är tung att flytta, men den står också väldigt stadigt. Pressen är effektiv och ger 6 dl jos från 5 apelsiner, men bullrar högt. Utrustad med liten och stor presskulle lämpar den sig för alla typer av citrusfrukter. Kan även användas som råsaftcentrifug med tillsats. Minus för högt pris, men plus för effektivt presslock som gör att man slipper hålla i apelsinhalvan.

mini-SeverinSeverin
Testets billigaste och mest högljudda press. På grund av presskullens design får man jobba länge med varje apelsinhalva och man blir trött på oljudet. Severin får dock väl godkänt vad gäller mängd och smak på drycken. Den rymliga tillbringaren visar med en måttabell på sidan hur mycket jos som pressats. Presskulle finns i två storlekar och maskinen snurrar varannan gång åt vänster, varannan gång åt höger. 6 dl jos från 5 apelsiner. Effekt 30 W. Svensk manual bifogas.

mini-SagaSaga
Det hörs nästan inte alls att denna press är igång. I vit plast och med filter i rostfritt stål och ställbar hällpip får den godkänt för design, men kvaliteten kunde varit bättre. De olika delarna känns löst fastsatta när pressen är igång och vi hade velat se en mer gedigen hällpip. Maskinen är effektiv (85 W) och har presskulle i två storlekar för alla citrusfrukter. Fem apelsiner ger 5 dl dryck. Godkänd maskin som inte avslöjar att man tänker bjuda på frukost i sängen. Manual på svenska.