Sök

Jakten på dammråttorna

2006-08-28

En handdammsugare är bra till hands när frukostsmulorna ska sugas upp. Smartson testar åtta modeller från 350 till 1500 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Electrolux ZB272 18/25 630 Plus och minus
Electrolux ZB271 19/25 1450 Golvdammsugare
Black & Decker CV1205NM 17/25 800 Hög kapacitet
Black & Decker CV7205NM 14/25 600 Smarta tillbehör
Black & Decker V4806NM 13/25 500 Blek design
Philips FC6094 21/25 1000 2 i 1
Philips FC6050 13/25 350 Billigast
Philips FC6053 14/25 500 Tre munstycken

Sammanfattning

Ibland är det skönt att slippa dra fram den stora dammsugaren för att fräscha upp i köket, bilen eller båten. Handdammsugarens fördelar är tillgängligheten och smidigheten i jämförelse med en större dammsugare. Men den ska i första hand ses som ett komplement i hushållet eftersom kapaciteten inte kan mäta sig med en vanlig dammsugare. Handmodellen arbetar med låg kapacitet under begränsad tid, sedan måste den laddas och tömmas på skräp. Men testet visar att den är praktisk på små ytor. För att den inte bara ska hamna i garderoben rekommenderas en bra och tillgänglig förvaringsplats med närhet till laddstationen.

Inledning

I testet deltar åtta modeller med olika effekt och funktionalitet. Generellt avtar sugkapaciteten på batteridammsugare efter 5-10 minuter. Alla modeller är konstruerade med dubbla filter. Det övre filtret tar bort större partiklar medan det inre filtret tar hand om mindre partiklar. Filtren är lätta och rengöra och bytas ut vid behov. Flertalet av modellerna har cykloniskt luftflöde för att filtret inte ska sättas igen, trots att dammbehållaren snabbt fylls under arbetets gång.  

Electrolux har satsat på design till det moderna köket. Men modellerna har nackdelar rent konstruktionsmässigt, Electrolux ZB271 är dock funktionell men dyr. Alla modeller får godkänt vad det gäller sugkapacitet och hanterbarhet, främst Philips FC6094 och Black & Decker AV1205.

Så gjorde vi

Handdammsugarna har bedömts utifrån design, kvalitet, funktioner, kapacitet och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

Electrolux ZB272
Betyg: 18/25
Kommentar: Plus och minus
Electrolux ZB272 sticker ut med snygga detaljer och nätt konstruktion, vilket är ett klart plus om man vill ha enheten framme. Dessvärre drar konstruktionen ner helhetsomdömet ur ett användarperspektiv. Utblåset hamnar rakt i ansiktet vilket inte är bra för dammkänsliga. Munstycket är för smalt vilket kräver att man måste suga längre tid. Behållaren är liten och filtret blir lätt igensatt trots cyklon-tekniken. Annars är rengöringen enkel och det utfällbara munstycket smart konstruerat. Startknappen måste tryckas in konstant vid drift. Godkänd kapacitet för pengarna med spänningen 9,6 V och uppmätt drifttid är cirka 13 minuter.
Cirkapris: 630 kronor

Electrolux ZB271
Betyg: 19/25
Kommentar: Golvdammsugare
Electrolux ZB271 är en handdammsugare och golvdammsugare i ett. Handenheten placeras enkelt i golvenheten och ger god funktionalitet. Samma modell som ZB272 i övrigt. 9,6 V spänning och uppmätt drifttid 13 minuter. Tyvärr hamnar utblåset i ansiktet och munstycket är lite för smalt. Som golvdammsugare har den god svängradie och man kommer lätt åt i skrymslen och vrår. Det roterande munstycket är en nackdel när större partiklar ska sugas upp, men bra på mattor. Modellen är annars praktisk, ergonomisk och utrustad med olika effektlägen.
Cirkapris: 1450 kronor

Black & Decker CV1205NM
Betyg: 17/25
Kommentar: Hög kapacitet
Black & Decker CV1205 har bra sugkraft och ett praktiskt hjul som manuellt kan rensa bort partiklar från filtret. Cykloniskt luftflöde. Spänningen är 12 V vilket ger stor skillnad i sugkapacitet jämfört med testets mindre modeller. Annars har den samma laddstation och munstycken som övriga modeller från Black & Decker. Angiven drifttid enligt tillverkaren är 13 minuter. En bra funktion är de två olika effektlägena. Utblåsningen är kraftig vilket gör att damm lätt virvlar omkring runt maskinen. Sammantaget en funktionell produkt med hög effekt och något kort drifttid.
Cirkapris: 800 kronor

Black & Decker CV7205NM 
Betyg: 14/25
Kommentar: Smarta tillbehör
Black & Decker CV7205NM är en 7,2 V handdammsugare. Laddstationen kan monteras på vägg eller placeras löst liggande, men känns inte gedigen. Handenhetens design är traditionell med bra ergonomi, även om den känns lite klumpig. Sugkapaciteten är bra och munstyckena är funktionellt utformade och smart placerade under maskinen. Tömning och rengörning är lätt men behållaren är svår att få av. Cykloniskt luftflöde. En bra detalj är tvåstegs filtrering medan arbetsljudet är lagom ilsket. En laddning räcker cirka 12 minuter enligt tillverkaren. Bra kapacitet.  
Cirkapris: 600 kronor

Black & Decker V4806NM
Betyg: 13/25
Kommentar: Blek design
Black & Decker V4806NM har en spänning på 4,8 V. Likt övriga modeller från Black & Decker har den ett praktiskt elementmunstycke och en hård borste som tillbehör. Arbetsljudet är ganska högt och den fungerar i cirka 8 minuter efter laddning enligt tillverkaren. Den klarar lite större partiklar och dammsuger mattor hyfsat bra. Ganska trist designspråk men godkänd ergonomi. Hängande eller stående laddstation i enkelt utförande. Dubbla filter som ska ge bättre prestanda och livslängd. Utblåset är kraftfullt och storebror CV7205NM känns som ett bättre köp.
Cirkapris: 500 kronor

Philips FC6094
Betyg: 21/25
Kommentar: 2 i 1
Philips FC6094 är en relativt kraftfull handdammsugare. Med spänningen 14,4 V och praktiska munstycken blir dammsugningen snabbt avklarad. Med hjälp av ett reglerbart rör och ett golvmunstycke kan man städa lite större ytor, ungefär som med Electrolux ZB271. Tyvärr känns höjden på handtaget i lägsta laget och kvalitetsintrycket är lågt i jämförelse med Electrolux. Men den kostar också mindre. Även denna modell har cykloniskt luftflöde och filtreringssystem i två steg. Drifttiden är cirka 11 minuter enligt tillverkaren. Behållaren är stor och rymlig och monteringen enkel. Ett effektivt och prisvärt alternativ.
Cirkapris: 1000 kronor

Philips FC6050
Betyg: 13/25
Kommentar: Billigast
Philips FC6050 är en mindre handdammsugare i kulörerna benvitt och orange som ska påminna om en pelikan. Sugkapaciteten är godkänd men modellens arbetsljud är ganska högt. Drifttiden är cirka 10 minuter enligt tillverkaren och modellen har en liten dammbehållare som kräver att man tömmer ofta. Denna enhet arbetar inte med cykloniskt luftflöde men däremot med två filter. Utblås sker kraftigt på sidorna. Spänningen är 3,6 V. Ett ganska lätthanterligt alternativ som är värt 350 kronor, men inte mer.  
Cirkapris: 350 kronor

Philips FC6053
Betyg: 14/25
Kommentar: Tre munstycken
Philips FC6053 arbetar med spänningen 6 V och tvåstegsfilter. Designen är densamma som hos FC650, men här i ett silverfärgat skal. Tre olika munstycken ingår som ökar funktionaliteten och egenskaperna på trånga ytor. Sugkapaciteten är godkänd men arbetsljudet högt. Formatet är litet och behändigt men handtaget saknar ett ordentligt grepp. Modellen har en drifttid på cirka 9 minuter enligt tillverkaren. Saknar cykloniskt luftflöde och större behållare men är utrustad med en tydlig indikationslampa vid laddning. Hängande eller stående laddstation. Det kraftiga utblåset får mindre partiklar att virvla omkring runt maskinen.
Cirkapris: 500 kronor