Sök

I vinets tjänst

2005-10-06

I vinets tjänst 2005-10-06 Att servera vin vid rätt temperatur är en konst. När värmen är hög och gästerna är många blir de flesta drycker för varma, om du inte har möjlighet att kyla dem under tiden. Men det finns hjälp att tillgå i form av en enkel vinkylare som också utgör ett dekorativt

Inledning

Att servera vin vid rätt temperatur är en konst. När värmen är hög och gästerna är många blir de flesta drycker för varma, om du inte har möjlighet att kyla dem under tiden. Men det finns hjälp att tillgå i form av en enkel vinkylare som också utgör ett dekorativt inslag på bordet. I testet förekommer några av de modeller marknaden har att erbjuda i form av den klassiska ishinken, termosmodellen, kylfodralet och granitkylaren. Kraftfulla röda viner på t ex syrah eller cabernet sauvignon ska serveras runt 15-18 grader. Lättare rödviner som Pinot Noir är som bäst runt 12-14 grader, medan roséviner och torra vita viner bör hålla 8-12 grader för att smaka bäst, sötare vita viner ska dock inte hålla mer än 6-8 grader. Kyler man vinet för mycket går smakupplevelsen förlorad, så lagom är klart bäst. Två modeller, Rapid Ice samt den klassiska ishinken, sänker temperaturen några grader, medan övriga modeller som bäst bibehåller temperaturen på vinet efter en timme. Som ett billigt alternativ går det även utmärkt att svalka vinet under rinnande vatten.

Så gjorde vi:
Vinkylarna har bedömts utifrån kylförmåga, design, kvalitet och prisvärde. Alla modeller testades under en timme i rumstemperatur med 14 graders temperatur på vinet. Maxbetyget är 20 poäng.

Duka-BarDuka Bar
Dukas vinkylare är konstruerad i rostfritt stål och ger ett rent och stilrent intryck. Med vakuum mellan de två skikten av metall eftersträvas en termoseffekt, vilket inte fungerar särskilt väl. I testet ökade temperaturen på vinet från 14 till 17 grader på 60 minuter i rumstemperatur. Priset är lite i överkant då likvärdiga alternativ finns till bättre pris. Dukas vinkylare håller temperaturen bättre om du lägger den i frysen en timme före användning.

WMFWMF
En stabil vinkylare i rostfritt stål som håller temperaturen väl under kontroll. När vi kylde den före användning i frysen bibehölls temperaturen på 14 grader i rumstemperatur under 60 minuter, vilket är bra. Men det är inte alltid det finns plats för en cylinderformad vinkylare i frysen eller i kylen när det väntas gäster. Designen är stilren och modellen är näst intill identisk med Dukas vinkylare. Liksom Duka är WMF:s kylare lätt att hålla ren.

CoolonCoolon
En annorlunda variant från marklund och martin design. Det färgglada överdraget blöts i kallt vatten, kramas ur och träs över flaskan som en strumpa. När vattnet avdunstar "stjäl" överdraget värme från flaskan. Materialet har samma struktur som en disktrasa och sluter sig tätt runt flaskkroppen och är svår att få av. Efter 60 minuter håller vinet cirka 14 grader utan någon märkbar ökning av temperaturen. Coolon är ett bra alternativ för picknicken eller båtturen, så länge man har tillgång till kallt vatten. En nackdel är att flaskan inte syns alls.

Rapid-IceRapid Ice
Rapid Ice är ett prisvärt alternativ med mycket bra kylegenskaper. Fodralet läggs i frysen sex timmar före användning. Efter att ha trätt på fodralet kyls vinet snabbt på några minuter. Efter en timme är temperaturen 4-5 grader lägre än ursprungstemperaturen 14 grader. Modellen rekommenderas främst för vita viner som gör sig bäst vid lägre temperatur, eller som snabbkylare för hastigt påkommet behov av svalare vin. Rapid Ice är ett lovvärt alternativ för dig som eftersträvar kylkapacitet före elegans. Modellen är anpassad för flaskor upp till en liter.

Guy-DegrenneGuy Degrenne
Ishinken är en gammal beprövad metod som ger en exklusiv touche åt bjudningen. Du styr själv hur kall drycken skall serveras, med mängden is alternativt vatten i hinken. Inget alternativ sänker temperaturen så snabbt och så mycket som ishinken. Den testade modellen har praktiska handtag och är främst utformad för champagne, även om andra drycker passar väl så bra. Ishinkar finns i olika prisklasser och utföranden. Exemplaret från Guy Degrenne är varken billigast eller dyrast på marknaden.

Siwstone,-RundSiwstone, Rund
Siwstones vinkylare i rundslipad granit kombinerar naturmaterial och god form på ett utmärkt sätt. Modellen har en smart lutning och kan med fördel användas till andra saker än att kyla vin, som förvaring av köksredskap med mera. Graniten höll vinets utgångstemperatur bra efter förvaring i frysen, men förvarad i rumstemperatur gör den knappast någon nytta som vinkylare. Delvis därför att kylaren är låg och inte täcker flaskan, men mest på grund av att sten är lätt att kyla ner i frysen men har en begränsad isolerande funktion.

Siwstone,-HuggenSiwstone, Huggen
I grovt huggen svart granit med nätta korkfötter undertill står denna vinkylare stadigt. Likt systermodellen från Siwstone kräver även denna kylare en stund i frysen för att vinets skall bibehålla sin temperatur. Valet av material känns spännande och väldigt levande, i jämförelse med testets modeller i stål eller plast. Modellen är rak men i övrigt har materialet samma egenskaper som i den rundslipade varianten. Den kräver även plats i frysen för att komma till sin rätt.

Arir,-plastArir, plast
Arirs transparanta vinkylare är utsmyckad med en smal silverring runt övre halvan av cylindern. Det genomskinliga materialet gör att du lätt ser vilket vin som står på kylning. Modellen har samma förmåga att hålla temperaturen som Duka och WMF då den använder vakuum mellan de två skikten av plast. Även denna modell fungerar bättre om den får ligga i frysen före användning. Priset är lågt, men plasten känns inte lika attraktiv som rostfritt stål.

Arir,-stålArir, stål
Denna vinkylare har svart kåpa och ett speglande innanmäte signerat Arir. Denna modell håller inte vinets ursprungstemperatur och är därmed tämligen värdelös ur ett funktionellt perspektiv. Designen är dock tilltalande och kan tilltala den som främst använder vinkylaren som dekoration. Trots det låga priset känns den inte prisvärd.

ZackZack
Zack har tagit fram en elegant vinkylare som står bra på bordet. Inuti den rostfria och polerade behållaren finns tre små frysklampar. Dessa placeras i frysen när kylaren inte är i bruk och tas i bruk vid behov. Tyvärr visar sig den smarta konstruktionen mindre effektiv än väntat. Med tre frysklampar förväntades en mer kylande funktion vilket inte var fallet, dock bibehålls temperaturen i vinet väl efter en timme. Snygg design men dyr att köpa.

Senast uppdaterad: 2018-08-22
Av: