Sök

I vått och torrt

2003-06-16

Finska Tekniikan Maailma har testat åtta våt- och torrdammsugare. Dammsugarna är något av allt-i-allo maskiner men är dock inte att rekommendera vid vanlig dammsugning inomhus. I testen betonades deras goda funktionalitet vid rengöring av bil och verkstad.

Modell Betyg Pris Kommentar
Kärcher K 2701 TE 8,4/10 1800 "Liten"
Lavor GBX-32 8,4/10 2100 "Effektivast"
Bosch PAS 12-27 F 8,3/10 2100 "Lätt att rengöra behållaren"
Alto Aero 840 7,6/10 1800 "Kan användas som blåsare"
Clen Yes 7,5/10 1150 "Prisvärd"
AEG NT 1500 A 7,3/10 2100 "Bra sugeffekt"
Herkules 4000 7,1/10 1750 "Kärra för tillbehören"
Metabo AS 1200 6,7/10 1900 "Låg ljudnivå"

Sammanfattning

I Tekniikan Maailmas test konstaterades att munstycken är väldigt avgörande för en bra dammsugare. De bästa munstyckena har Lavor medan Metabo har de sämsta. Vid dammsugning av spån och skräp som är stort, fungerar AEG utmärkt. Våt- och torrdammsugarna är riktiga allt-i-allo maskiner men går dessvärre inte att använda inomhus till vanlig dammsugning. Sex av de åtta testade dammsugarna har kontaktdosa som man kan koppla in verktyg till. Till detta ändamål är Kärcher ett bra val.

Inledning

Det första Tekniikan Maailma tittade på i sitt test var bruksanvisningarna där skillnaderna visade sig vara stora. I de sämsta fallen kunde bruksanvisningarna t.o.m. vilseleda läsaren! Det bästa med de här dammsugarna är att man kan suga upp vätska, sand och löv. I jämförelse med vanliga dammsugare är våt- och torrdammsugare större. De är dock lätta att använda och rengöra. Filtret är inte lika bra som i vanliga dammsugare och därför kommer det ut pudrig damm vid utblåset. Att ha en våt- och torrdammsugare för vanligt hemmabruk är således inte att rekommendera. Hur bra sugeffekten är, beror på munstycket. Och ju längre och böjligare sugslangen är desto bekvämare och enklare är det förstås att använda dammsugaren vid t.ex. rengöring av en bil. Vill man använda dammsugaren ihop med verktyg går det också bra, förutsatt att det finns en kontaktdosa för verktyg på dammsugaren. Man kan koppla ihop dem så att skräp och damm sugs direkt in i dammsugaren. Det finns oftast en fördröjningsfunktion vid avstängning av verktyget som gör att dammet som finns kvar i slangen sugs upp i dammsugaren.

Kärcher K 2701 TE är lätt att använda och ryms i vanligt städskåp. Kombimunstycket fungerar hyggligt vid både torr- och våtsugning. Dammpåse kan användas och dammindikator finns också. Sugslangen är lång och böjlig, möjlighet för verktygsbruk finns. Lavor GBX-32 är testens effektivaste dammsugare. Den är lätt att hantera men p.g.a. dess höjd kan den lätt ramla omkull. Lång slang med många munstycken att välja mellan.

Bosch PAS 12-27 F saknar möjlighet att använda dammpåse men det är däremot enkelt att rengöra behållaren. Sugslangen är lång och möjlighet för verktygsbruk finns. Fördröjning vid avstängning av dammsugaren när man stänger av verktyget. Alto Aero 840:s bruksanvisning är svårtolkad. Man kan använda Alto även som blåsare. Fogmunstycket är tillfredsställande vid våt- och torrdammsugning av golvet, men den är något bristfällig på mattor. Sugslangen är lång och kontaktdosa för verktyg finns.

Clen Yes är en liten och prisvärd dammsugare. Flera munstycken ingår men sugslangen är relativt kort. Kontaktdosa för verktyg saknas. Dammpåsar kan köpas som tillbehör till Clen. AEG NT 1500 A är som bäst när man dammsuger spån och stort skräp. Dammpåse kan användas och möjligheter för verktygsbruk finns. Sugslangen är kort och munstyckena skulle kunna vara bättre.

Metabo-AS-1200

Herkules 4000 är stor och det ingår en kärra som kan användas för tillbehören. Slangen är lång och böjlig men möbelmunstycke saknas. Sugeffekten är ganska låg. Metabo AS 1200 är väldigt lätt att hantera och ljudnivån är låg. Fogmunstycket fungerar inte bra vid våtsugning och bara tillfredsställande vid torrdammsugning. Sugslangen är kort och kontaktdosa för verktyg saknas.

Senast uppdaterad: 2018-11-12
Av: