Sök

Hyvla lugnt!

2004-11-19

En osthyvel ska skära tunna och jämna ostskivor, för ingen vill ju ha små skrynkliga osthögar på mackan. Smartson testar tio modeller från 29 till 159 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Duka Gastromax 3/5 30 Tjocka skivor
Fiskars 3/5 50 Bra men tråkig
Fiskars mjukosthyvel 3/5 50 Kort blad
Raadvad 4/5 160 Stilig och dyr
Svecio räfflad 3/5 30 Basmodell
Sveico 3/5 60 Trähandtag
Anders Petter 4/5 75 Bra pris
Brabantia mjukosthyvel 3/5 90 Kort blad
Brabantia 4/5 90 Handvänlig
WMF 3/5 130 Pick-up hyvel

Sammanfattning

Gastromax prisvärda osthyvel för 30 kronor var testets stora överraskning, med mycket bra hyvlingsförmåga. Bäst i test är dock Raadvad, som skär tunna och fina skivor och som dessutom är snygg. Dyraste hyveln i testet, men kanske priset inte spelar så stor roll om man betänker hur ofta och hur länge osthyveln kommer att användas.

Inledning

Osthyvlar är inte särskilt dyra att köpa, men ändå en sällanköpsvara. Hur många har inte en usel hyvel som ligger och skräpar i besticklådan, år efter år. Byt oftare eller köp rätt hyvel från början. Generellt gäller att ju vassare och smalare skärskåra, desto bättre hyvlingsförmåga och desto tunnare skivor. Vinkeln på skärskåran spelar in, liksom vinkeln på skaftet. Särskilt svårhyvlade kan ”mjuka hårdostar” som Hushållsost eller Gouda vara. För detta ändamål finns det speciella mjukosthyvlar med kortare blad. Men mjukosthyvlarna i detta test visade sig snarare vara sämre på sådana ostar än de vanliga hyvlarna.

Så gjorde vi

Så gjorde vi
Vi testar att hyvla olika slags hårdostar samt leverpastej, gurka och vitkål. Bedömningspunkterna är funktion och prestanda, design samt värde för pengarna. Maxbetyget är 5 poäng.

mini-sveicaosthyvel-testSveico
En osthyvel med trähandtag och räfflat blad, med en enkel och lite gammaldags design. Trähandtaget ska tåla maskindisk, men känns smalt och inte särskilt ergonomiskt utformat. Hårdare hårdost, gurka och leverpastej skivas med gott resultat, och hyveln fungerar även bra till att strimla vitkål med. Räfflorna på bladet hindrar inte att bitar av mjuka ostar fastnar och korvar ihop sig till små osthögar istället för skivor.

mini-fiskars2-testFiskars
Fiskars osthyvel har ett ergonomiskt och skönt utformat handtag som är svängt nedåt, så att det följer handen bättre. Både tum- och pekfingergrepp ger ett bra tag om hyveln. Den klarar också att göra fina skivor av ost, leverpastej och gurka. Mjukare hårdost skivas också med hyggligt resultat, även om skivorna blir lite vågiga i kanterna. En prisvärd hyvel, vars design gör att den ser både vanlig och lite trist ut.

mini-anderspetterwallman-test.Anders Petter
Anders Petters hyvel är helt i rostfritt stål, med en tilltalande design. Skaftet är ovalt och ligger skönt i handen. Skärskårans lila del som sticker ut är längre och vassare än vanligt, vilket gör att man lätt skär fina leverpastej- och gurkskivor, och strimlar vitkål. Även av mjukare hårdostar blir det fina skivor. Anders Petters osthyvel får högt prestandabetyg och blev en av testgruppens favoriter. Till ett rimligt pris, dessutom.

mini-raadvad-testRaadvad
Raavads hyvel har en enkel, rak och stilren design helt i rostfritt stål. Skaftet är runt, tungt och ger ett mycket rejält intryck. Denna osthyvel uppvisade bäst prestanda med avseende på resultatet. Endast skivor av den mjuka hårdosten blev lite vingliga i kanterna, men ändå helt godkända. Gurka, leverpastej, vitkål och hårdare hårdost skivas respektive strimlas superenkelt. En snygg osthyvel med hög prestanda, samtidigt som den är dyr.

mini-gastromax-testDUKA Gastromax
Prestandamässigt klarar sig denna hyvel mycket bra. Gurka, leverpastej och vitkål vållar inga problem och den hyvlar mjuka hårdostar riktigt bra. Skivor av hårdare ostar blir dock lite väl tjocka. Gastromax är den enda osthyveln i testet som är helt i plast, även bladet. Skaftet är format efter handen men ihåligt på undersidan, vilket inte ger något bra grepp. Förutom osthyvelsfunktionen kan kanterna på bladet fungera som ostkniv. Inte särskilt estetiskt tilltalande, men prisvärd och bra.

mini-fiskars1-testFiskars mjukosthyvel
Precis som Fiskars ergonomiska hyvel har även denna hyvel ett ergonomiskt och skönt handtag som är svängt nedåt. Både tum- och pekfingergrepp ger ett bra tag om hyveln. Denna variant har ett mycket kort hyvelblad för att bättre kunna hyvla mjukare ostar. Testgruppens mjuka ost korvade sig dock rejält i alla fall. Däremot var det kortare bladet till fördel med leverpastej och vitkål. Hårdare ost gick också bra att hyvla.

mini-brabantiatestBrabantia mjukosthyvel
Brabantias mjukosthyvel har ett smäckert ovalt skaft i rostfritt stål, med en knottrig plastdetalj för bättre grepp. Snyggt och funktionellt tycker testgruppen. Liksom hos Fiskars mjukosthyvel ska funktionen med mycket kort hyvelblad göra osthyveln bättre på att hyvla mjukare ostar utan att skivan korvar sig. Även om denna variant hyvlar något bättre skivor än Fiskars, får skärförmågan inte godkänt på mjukare hårdost. Korviga ostsnuttar är och förblir trist. Övrig skivförmåga var dock bra.

mini-sveicaosthyvel2testSvecio räfflad
Denna variant av Svecios osthyvel har ett skaft i plast med bra grepp och räfflat hyvelblad. Det är inga problem att hyvla vanlig ost, leverpastej och gurka, eller strimla vitkål. Men även denna osthyvel går bet på mjukare hårdost. Designen känns tråkig och vanlig, de flesta lär ha sett designen åtskilliga gånger. Men det är en mycket prisvärd basmodell som klarar allt utom att skiva mjukare ostar.

mini-brabantiaprofile-testBrabantia
Brabantias traditionella osthyvel har ett lika snyggt och funktionellt skaft som den andra hyveln från Brabantia, smäckert, ovalt och i rostfritt stål. Den knottriga plastdetaljen ger bra grepp. Hård ost, gurka och leverpastej går fint att hyvla, liksom att strimla vitkål. Mjukare hårdost går också att hyvla, även om det inte blir helt perfekta skivor. En snygg och funktionsduglig osthyvel som ligger bra i handen.

mini-WMF-TestWMF
En tunn och smidig, elegant utformad osthyvel. Den främre delen utgörs av två piggar för att kunna plocka upp ostskivan när den hyvlats, vilket är både snyggt och praktiskt. Själva hyvlandet får också godkänt. Hårdare ost, gurka och leverpastej vållar inga problem. Även med mjukare hårdost går det att få till hyggligt fina ostskivor. En sober och bra osthyvel, möjligtvis till ett något högt pris.