Sök

Högtryck i tvätten

2006-08-04

En vanlig högtryckstvätt är användbar till huset, uteplatsen, möbler, båten och mycket annat. Smartson testar tio maskiner från 400 till 5000 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Kärcher K 585M 25/35 3500 Lagom
Kärcher K299 22/35 2000 Minsting
Foma 737 30/35 2900 Bästa köp
Foma 825 27/35 4500 Proffspump
Stihl RE107 23/35 2000 Basmodell
Nilfisk Alto C120 23/35 1300 Lättast
Nilfisk Alto P150 29/35 5000 Lättjobbad
Alcon One DS 2000 27/35 4400 Högeffektiv
Jula XM-2056 17/35 400 Billigast
Bosch Aquatak 1500X 27/35 4350 Bra detaljer

Sammanfattning

Samtliga testmaskiner kan anslutas till ett vanligt vägguttag med 10 ampere säkring, dock rekommenderas 13 ampere porslinssäkring till de större modellerna. Bäst betyg får Foma 737 och Nilfisk Alto P150. I testet har vi fokuserat på tvätt av bilar och andra fordon samt trädgårdsredskap. Det finns annars en mängd andra användningsområden för högtryckstvätten, allt från att rensa avlopp till att rengöra terrasser av trä eller sten. En bra tvätt är därför användbar till mycket och är på så sätt en vettig investering. Christian Gulbrandsen på norska Foma tycker man ska välja modell efter användningsområde och inte satsa på en alltför liten maskin som inte orkar ge tillräckligt hög vattenmängd. En liten hobbytvätt kan visserligen göra rent bra, men en större maskin kan göra jobbet på halva tiden.

Inledning

Hur bra maskinen tvättar är en kombination av strömstyrka, arbetstryck, vattenmängd, längden på slang samt utformningen av munstycke och spolhandtag. Varmt eller ljummet vatten löser också smuts och fett bättre än kallt. De testade maskinerna klarar en vattentemperatur på uppemot 40 grader vilket räcker för normala behov. För riktigt smutsiga maskiner och redskap finns speciella hetvattentvättar. Större maskiner har stålarmerad gummislang som håller betydligt bättre än en tunn plastslang, som gärna viker sig så att vattenflödet stoppas. Kvalitet lönar sig i längden och det är i de flesta fall värt att lägga en tusenlapp extra på en kraftigare maskin med detaljer som håller lite bättre och som är tystare och trevligare att jobba med.

Vill du vara säker på att kunna använda din tvätt under många år framöver rekommenderas en maskin med pumphus i mässing och ett bra vattenfilter. Det senare ingår vid köp eller finns som tillbehör till de flesta högtryckstvättar, liksom en stor mängd andra tillbehör för att rengöra stenläggningar, trädäck, avlopp, sandblästring och mycket mer. Hobbymaskiner under 5000 kronor har i regel pump i aluminium som håller kortare tid än mässing, men i övrigt kan en sådan maskin vara mer än tillräcklig. Till bilen och småjobb runt huset räcker ett arbetstryck på 120-130 bar, men ju bättre kräm desto enklare rengöring. Armin Delkic på Lifting Cars Bilvårdsspecialisten i Strängnäs utför professionell bilvård och tvätt. Enligt honom bör en högtryckstvätt för hemmabruk ha ett arbetstryck på minst 110 bar och en armerad slang på 8-10 meter som räcker runt bilen eller båten. Kräver du inte mässingspump, tryckmätare och andra proffsdetaljer finns alltså många bra köp i prisklassen runt 3000 kronor.

Så gjorde vi

Maskinerna har använts för att tvätta fordon, cyklar och småredskap. Ställbart munstycke har använts samt tvättmedel från respektive tillverkare. Bedömningspunkterna är hantering, buller, funktioner, design, kapacitet, kvalitet samt prisvärde. Maxbetyget är 35 poäng.

Kärcher K 585M
Betyg: 25/35
Kommentar: Lagom
Kärcher K 585M är en halvstor och välutrustad tvätt med slangvinda, stor kembehållare och roterande munstycke samt ställbart dito. Välbyggd men plastig med stora, greppvänliga och lite klumpiga reglage med bra funktion. Bra fördelning av tvättmedel. Greppvänligt spolhandtag med pillrig montering av högtrycksslangen i plast, som mäter tio meter. Rullhandtaget monteras med två skruvar. Kortfattad, välskriven manual. Arbetstryck 125 bar. Vattenmängd 7,5 liter per minut. Vikt 15 kg.
Cirkapris: 3500 kronor

Kärcher K299
Betyg: 22/35
Kommentar: Minsting
Kärcher K299 är en liten, tyst tvätt som säljs i ett paket med terrasstvätt (T-racer). Maskinen är lätt att flytta men de små hjulen rullar inte bra på ojämna underlag. Maskinen måste läggas ner då rengöringsmedel ska appliceras. Bra funktion men inte lika effektiv som storebror K585. Smidig montering av rullhandtag och hjul utan skruvar. Relativt tunn och enkel högtrycksslang på fem meter och långt spolmunstycke/handtag som känns instabilt. Roterande munstycke ingår. Kort kemslang. Enkel manual. Arbetstryck 100 bar, vattenmängd 5,7 liter per minut. Vikt 10 kg.
Cirkapris: 2000 kronor

Foma 737
Betyg: 30/35
Kommentar: Bästa köp
Foma 737 är en mellanstor maskin med sju meter stålarmerad gummislang och dubbla kembehållare med steglös dosering. Skönt och greppvänligt handtag med skruvkoppling i mässing. Ett roterande samt ett vinklat munstycke för underspolning ingår, förutom vanligt munstycke. Trots att specifikationen är blygsam arbetar Foma 737 snabbt och effektivt utan större ansträngning. Detaljerna hos maskinen ger ett gott kvalitetsintryck, dock är hjulen lite för små för att maskinen ska rulla bra på ojämna underlag. Den testade maskinen saknade manual. Arbetstryck 130 bar, vattenmängd 7,5 liter per minut. Vikt 15 kg.
Cirkapris: 2900 kronor

Foma 825
Betyg: 27/35
Kommentar: Proffspump
Stor och stark högtryckstvätt med pump i mässing och skönt, gummiklätt handtag. Kemtanken rymmer tre liter. Testmaskinen hade transportskadade hjul men rullade ändå bra i löst grus. Dock är den tung att lyfta och det är en stor fördel att tryckslangen i gummi mäter 12 meter. Slangvinda med bra vev och roterande munstycke ingår, vid sidan av ett normalt munstycke. Presterar bra utan att bullra alltför mycket. Manualen har bra illustrationer. Arbetstryck 150 bar. Vattenmängd 9,2 liter per minut. Vikt 34 kg. Säljs för närvarande inte i Sverige.
Cirkapris: 4500 kronor

Stihl RE107
Betyg: 23/35
Kommentar: Basmodell
Stihl RE107 är en liten men tung maskin som kommer med åtta meter plastslang av den bättre sorten, som inte ger några veck. Anslutningarna och spolhandtaget är identiska med Nilfisk Alto. Det innebär ett greppvänligt och långt handtag med två utbytbara munstycken samt ett särskilt munstycke till en liten, lös kembehållare som skruvas fast på munstycket. Maskinen jobbar tyst och ganska effektivt. Medelstora hjul och draghandtag med märklig passform. Arbetstryck 110 bar, vattenmängd 7,5 liter per minut. Vikt 15 kg. Gedigen men lite omodern maskin, dock med bra detaljer.
Cirkapris: 2000 kronor

Nilfisk Alto C120
Betyg: 23/35
Kommentar: Lättast
Nilfisk Alto C120 är en smidig hobbymaskin med små hjul, som är lätt att bära. Plastslang på fem meter som sitter fast på spolhandtaget och kan inte separeras. Slangen ansluts med metallgänga till maskinen. Roterande munstycke samt vanligt, ställbart munstycke ingår. Maskinen har ett högfrekvent, vinande ljud under gång men bullernivån är acceptabel. Kapaciteten är också godkänd när det gäller lättare uppdrag, men den högvarviga motorn ger upphov till en hel del vibrationer i spolhandtaget. Bra bruksanvisning med tydliga illustrationer och tips. Vattenfilter ingår. Arbetstryck 100 bar, vattenvolym 5,9 liter per minut. Vikt 8 kg.
Cirkapris: 1300 kronor

Nilfisk Alto P150
Betyg: 29/35
Kommentar: Lättjobbad
P150 från Nilfisk Alto är en stor maskin för halvprofessionellt bruk, med pump i mässing och hög tvättkapacitet. Stålarmerad gummislang om tio meter med slangvinda och greppvänligt handtag som är skönt att arbeta med. Utbytbara, rejäla munstycken med roterande respektive ställbar stråle. Tung och stor, men rullar bra även på grus. Rejäl kembehållare. Matchar Foma 825 i kapacitet. Godkänd manual. Modellen har bra tryck och rengör mycket effektivt. Utvändig tryckmätare och vattenfilter ingår. Arbetstryck 140 bar, vattenmängd 9 liter per minut. Vikt 23 kg.
Cirkapris: 5000 kronor

Alcon One DS 2000
Betyg: 27/35
Kommentar: Högeffektiv
Alcons medelstora maskin har bra effekt och robust konstruktion. Pumphus och anslutningar i aluminium som sitter lätt åtkomliga för service. Kembehållare om hela 12 liter samt tio meter armerad gummislang av proffstyp. Handtaget har skön känsla och feedback. Effektivt spolmunstycke som är lätt att justera. Alcons tvätt arbetar tyst och effektivt. Rullar bra även i grus tack vare stora hjul och är lätt att flytta med sitt stora handtag. Vattenmängd 8 liter per minut. Vikt 24 kg. Arbetstryck 140 bar. Vattenfilter ingår. Stark maskin till ett högt pris.
Cirkapris: 4400 kronor

Jula XM-2056
Betyg: 17/35
Kommentar: Billigast
Budgetmodell från Jula i enkelt och smidigt utförande med bra anslutningar för högtrycksslang i aluminium och mässing. Hyfsat välformat spolhandtag med märkligt svag lutning och där munstycket är svårt att ställa till en bra stråle. Enklast möjliga kembehållare som monteras längst på spolhandtaget. Det krävs en hel del arbete för att få rent större objekt, men i denna prisklass kan man heller inte vänta sig några stordåd. Enkel men fungerande manual. Arbetstryck 65 bar, vattenmängd 6 liter per minut. Rekommenderas inte för annat än enklast möjliga uppgifter som att spola av cyklar, leksaker och småredskap.
Cirkapris: 400 kronor

Bosch Aquatak 1500X
Betyg: 27/35
Kommentar: Bra detaljer
Aquatak 1500X är en halvstor och välutrustad tvätt med tre munstycken, däribland ett vinklat. Vidare finns slangvinda och åtta meter stålarmerad slang. Kembehållaren rymmer 1,2 liter. Bra kvalitetsintryck och lagom stort format. Handtaget är välformat och skönt att jobba med. Tryckslangen har utmärkta fästen med mässingsgänga och kan anslutas på två sätt till maskinen. Presterar ungefär lika bra som Foma 737 men kostar betydligt mer. Enkel manual. Arbetstryck 140 bar, vattenmängd 9 liter per minut. Vikt 19 kg.
Cirkapris: 4350 kronor