Sök

Hemmets meteorolog

2006-01-18

En bra termometer hjälper dig hålla koll på väder och temperatur hemma. Smartson testar tio modeller i olika prisklasser.

Modell Betyg Pris Kommentar
EK 10/25 35 Billigast
Plus, plast 11/25 60 Bräcklig
Plus, stål 18/25 60 Klassisk
Dual KT 200 12/25 100 Få funktioner
Inne/Ute 14/25 60 Störst siffror
Dual Thermo klocka 19/25 130 Tydlig
Atech Weather Station 20/25 280 Bästa väderstation
UPM klocka 15/25 130 Klumpig men prisvärd
UPM hygrometer 19/25 250 Mäter luftfuktighet
RF-Tech 17/25 420 Dyr

Sammanfattning

Klimatförändringen och växthuseffekten debatteras livligt just nu. Klimat innebär väder på lång sikt och det kan vara kul att hänga med i förändringen och föra lite egen statistik hemmavid. På köpet får man reda på om det är läge att ta på sig långkalsonger, eller om det är risk för halka. Här testar vi tio termometrar mellan 35 och 420 kronor. I testet ingår analoga, digitala och trådlösa modeller, men också små "väderstationer". Gemensamt för alla är att de klarar att mäta utomhustemperatur. Några modeller mäter även inomhustemperatur och vissa har klocka, timer och hygrometer för mätning av luftfuktighet.

Inledning

Vi kan konstatera att så länge man bara vill mäta temperaturen duger den vanliga analoga termometern utmärkt. Vill man föra lite statistik över frostnätter eller om du behöver andra funktioner är det digitalt som gäller. De trådlösa modellerna har en sändare som kopplas till en sensor utanför fönstret och mottagaren med display kan placeras fritt inom en radie av 30-40 meter från sensorn. Frågan är väl vad nyttan är med en trådlös display som lätt försvinner och digitala termometrar behöver inte ha högre precision än analoga, även om de har fler decimaler.

Vissa av termometrarna är så kallade väderstationer i miniatyr. Det innebär främst att de förutom inomhus- och utomhustemperatur även mäter luftfuktigheten och kanske också ger en väderprognos. Men man ska komma ihåg att en sådan prognos inte alltid stämmer, eftersom den till skillnad från en SMHI-prognos bara baseras på aktuell temperatur och luftfuktighet.

Så gjorde vi

Termometrarna har bedömts utifrån prestanda, kvalitet, funktioner, design och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

EK
Den här mycket enkla termometern från EK i grå plast kommer från Åhléns. Den är mycket lätt, smidig och har väggupphängning samt visar utetemperatur i intervallet -50 till +50°C. Längst ner finns en temperatursnurra som kan användas för att manuellt registrera de högsta och de lägsta temperaturerna. Plast känns inte så rejält och kvaliteten är inte den bästa, men vill man bara ha en snabb fingervisning om temperaturen och låter den hänga stilla bör den hålla ett tag. Priset är testets lägsta.

Plus, Plast
Denna termometer från Plus från Jestrade är helt i grå plast sånär som på visaren i glas och klarar temperaturer på -50 till +50°C. Denna analoga termometer kräver förstås att man går lite närmare för avläsning och man får i hög grad själv avgöra var markören hamnat. Beslagen kan flyttas och möjliggör såväl höger- som vänsterhängning. Termometern kan kännas lite bräcklig och då särskilt beslagen, som även de utgörs av plast. Att se men inte röra kan vara ett tips.

Plus, Stål
Plus utomhustermometer från Jestrade i rostfritt stål, glas och plast har ett klassiskt utseende utan krusiduller och extrafunktioner. Det är rätt och slätt en termometer tänkt att fästas på utsidan av fönstret i de utskjutande metallbeslagen. Temperaturintervallet ligger på mellan -50 och +50°C och felvisningen är högst 1°. Skalans och visarens färger påverkas inte av ljus eller fukt. Den är lätt att läsa av och temperaturen visas med hjälp av röd sprit.

Dual KT 200
Atech Dual Thermo KT 200 från Teknikmagasinet visar temperaturer i spannet -50 till +70°C men tar lite längre tid på sig att ställa in sig på rätt temperatur, jämfört med de andra. Har minne för högsta och lägsta temperaturer men ingen klocka. Utomhustemperaturmätaren ser lite annorlunda ut och har formen av en liten pil. Vid monteringen kan man välja mellan väggupphängning och bordsställ. Ett AA/LR6-batteri medföljer.

Inne/Ute
Clas Ohlsons inne/ute-termometer är testets billigaste digitala modell. Den känns stor och klumpig med sin vita plast men fyller sin funktion genom att visa innetemperaturer mellan -10 och +50°C och ute mellan-50 och +70°C. Modellen har klocka samt minne för högsta respektive lägsta temperatur. Siffrorna är de största i testet och angivelserna blir lätta att se på displayen. Drivs av ett AA/LR6-batteri (medföljer ej), både väggupphängning samt bordsställ följer med.

Dual Thermo klocka
Dual Thermo-termometern i grå plast från Plus och Teknikmagasinet är lätt att förstå sig på med enkla knappar och diskret design. Den klarar inomhustemperaturer från -10 till +40°C och utomhustemperaturer mellan -50 och +60°C, samtidigt som den visar klockan. Den har också minne för max- och mintemperatur. Funktionen att mäta temperaturen är tydlig och bra. Kan monteras på vägg men har även ett utfällbart bordsstöd. Ett AA/LR6-batteri medföljer.

Atech Weather Station
Atech Weather station från Teknikmagasinet är lite mer än bara termometer. Förutom innetemperaturer (-10 till +50°C) och utetemperaturer (-50 till +70°C) i °C eller °F visar den klocka med alarm, datum, veckodag, luftfuktighet samt väderprognos som fungerar hyfsat. Många inställningar och en del knapptryckande krävs dock innan man kommer igång. Den monteras på väggen och drivs av två AAA/LR03-batterier som medföljer. En prisvärd produkt om man har användning för alla funktioner.

UPM klocka
UPMs trådlösa termometer från Clas Ohlsson visar förutom inne- och utetemperaturer (-50 till +70°C) även klocka och alarm. Priset är lågt i jämförelse med RF-Tech och den visar även datum och pilar för temperaturtrenden i halvtimmesintervall. Alarmmöjligheterna för tid och temperatur gör det ibland svårt att veta varför det piper och hur man stänger av. Räckvidden på sändaren är 40 m. Kan monteras på vägg samt har bordsstöd och drivs av fyra AA/LR6-batterier (medföljer ej).

UPM hygrometer
Trådlös termometer med hygrometer från Claes Ohlson har utöver samma funktioner som UPM med klocka också mätare för luftfuktighet som anges i procent (15-95 %) på såväl sändarens som mottagarens display. Den ser lite elegantare ut med sitt silverfärgade skal, men är lika stor som den andra UPM-modellen. Den klarar temperaturer mellan -50 till +70°C och räckvidden är 40 m. Även här gör de ytterligare funktionerna att användningen kompliceras. Drivs av totalt fyra stycken AA/LR6-batterier (medföljer ej).

RF-Tech
RF-Techs trådlösa väderstation från Jestrade visar inne- (0 tilll +50°C) samt utetemperaturer (-50 till +70°C). Den har klocka med timerfunktion och snoozeknapp, som kan användas för att lysa upp displayen. Alarm för temperatur finns. Inställningarna är knepiga och manualerna på engelska och svenska ger olika instruktioner. Möjlighet finns att koppla in hela tre sensorer. Ska man ha nytta av denna modell måste man vara tekniskt intresserad. Fyra AAA/LR03-batterier medföljer och räckvidden är 30 m.