Sök

Hemmets barista!

2006-04-11

Smartson testar elva halvautomatiska och sex helautomatiska espressomaskiner i olika prisklasser och utförande.

Modell Betyg Pris Kommentar
OBH Nordica Espresso Invito 12/25 1300 Billigast
C3 Café Italia II 14/25 1400 Långsam
Krups Kenya 2 17/25 1600 Smart
Bosch Barino 12/25 1600 Vibrerande
La Pavoni Espresso Plus 15/25 2800 Cappuccinoskum
Kenwood Café Retro 19/25 3000 Kraftfull ånga
Solis SL 70 18/25 3500 Praktisk
Gaggia Baby 21/25 4000 Bäst i test
Unic Pony T 18/25 9000 Podsmaskin
Gaggia TS 21/25 16000 Kaffeglädje
Incanto de luxe 16/25 10000 Jämn kvalitet
Caffeo NO76 12/25 9500 Ris och ros
Siemens TK 60001 19/25 6000 Prisvärd
Jura Impressa E25 19/25 8000 Bra hygien
Krups Orchestro Dialog 13/25 9000 Dåligt skum
KitchenAid Artisan 19/25 10000 Stabil
Jura Z5 20/25 19000 Kaxigast

Sammanfattning

Smartson testar elva halvautomatiska och sex helautomatiska espressomaskiner i flera olika prislägen. Bland de dyraste finns helautomatiska maskiner som både maler och brygger automatiskt via en knapptryckning.

Inledning

Det italienska espressokaffet i sina olika varianter bestående av bland annat cappuccino, latte eller macchiato har kommit för att stanna. En enkel espresso mäter cirka tre centiliter och framställs genom att hett vatten pressas genom cirka sju gram kaffe under idealtiden 20-30 sekunder. För att framställa en bra espresso behövs en bra kaffemaskin, färskt espressokaffe av god kvalitet, friskt vatten och lite praktiska färdigheter. Har espresson ett tätt ljusbrunt skum på toppen, så kallad crema, har du lyckats bra med bryggningen. Med en fyllig, intensiv smak blir den uppiggande drycken precis som den ska vara.

Den som sköter espressomaskinen på ett café kallas för "barista". Att göra kaffe är ett statusfyllt arbete i Italien som tar många år att lära sig. Det är inte för inte som det varje år anordnas Barista-SM och -VM där den bästa kaffemakaren koras. Även om espressomaskinerna för hemmet inte är lika avancerade, tar det lite tid att lära sig göra gott kaffe. Om man nu inte har en helautomatisk maskin förstås.

Här testar vi sjutton halv- och helautomatiska maskiner i olika prislägen. Bland de dyraste finns helautomatiska maskiner, som både maler och brygger automatiskt via en knapptryckning. Vissa maskiner, främst Unic Pony T, är i huvudsak konstruerade för att brygga med pods, vilket är portionsförpackade espressopåsar. Till de flesta modeller har vi i huvudsak använt färskmalda bönor av hög kvalitet för att ge varje maskin de bästa förutsättningarna. Samtliga maskiner ger ett tryck på cirka 15 bar vilket ska räcka för att göra gott kaffe.

Bland de testade halvautomatiska maskinerna utnämns Gaggia Baby D som mest prisvärd. Den presterar på en jämn nivå, har en funktionell design och ett överkomligt pris sett till vad man får för pengarna. Storebror Gaggia TS sopar dock banan med övriga deltagare när det gäller användning och kvalitet, men kostar desto mer. De helautomatiska alternativen passar för användaren som gillar espresso, men som inte vill dosera kaffe och vatten själv. Där är Jura Z5 bäst men också dyrast.

Så gjorde vi

För att testa kvaliteten på maskinen har vi mätt temperaturen på den färdigbryggda espresson, som minst ska hålla 65 grader. Färska espressorostade bönor respektive pods har använts. Varje maskin kalibrerades och användes med passande malningsgrad för en bryggningstid på 20-30 sekunder. Espressons kvalitet har sedan bedömts utifrån både smak och crema. En bra crema ska vara 2-3 millimeter tjock, hasselnötsfärgad, jämn och inte fläckig. Vi har även mätt hur lång tid det tar att skumma 2 deciliter mjölk upp till cirka 65 grader. Skummet ska ha små bubblor och vara mjukt och följsamt. Maskinerna har slutligen bedömts för design, funktioner, kvalitet och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

OBH Nordica Espresso Invito OBH Nordica Espresso Invito
OBH Nordica Espresso Invito brygger enkel, dubbel espresso och skummar mjölk. Resultatet är en ganska bitter espresso med tunn crema. Filterhållaren är plastig, svår att fästa och droppar efter användning. Om du tar bort filterhållaren för hastigt bildas ett övertryck och kaffesumpen kan hamna över dig och halva köket. Ångarmen är inte höj- och sänkbar, men går att vrida längs med kortsidan. Mjölken tar en stund att värma men ger bra skum. Bra längd på strömkabeln och trevlig koppvärmare. På denna prisnivå kan man inte kräva så mycket, men risken är att Invito förr eller senare hamnar i garderoben.

C3 Café Italia IIC3 Café Italia II
C3 Café Italia II är en enkel maskin att komma igång med. Bra knappar och vattenbehållare med tydlig display. Behållarens kanter är vassa och handtaget är inte greppvänligt. Filterhållaren är i plastigaste laget, med en spärr som lätt lossnar. Espresson blir tunn i smaken och saknar fyllighet. Creman blir luftig, bubblig och mörkbrun. C3 tar längst tid på sig att skumma mjölk, men ger ett tjockt skum passande för cappucino. Liten, bra instruktionsbok i fickformat. Café Italia II är utrustad med koppvärmare och droppskydd. Ett bättre alternativ än Invito och Barino, men är inte bättre än övriga maskiner.

Krups Kenya 2Krups Kenya 2
Krups Kenya 2 är en prisvärd maskin med enkla reglage för bryggning och ångning. Kaffehållaren kan användas till både en eller två koppar samt pods utan att byta insats. Beundransvärt på denna prisnivå är även det tillhörande vattenfiltret som skyddar maskinen mot kalkrikt vatten och höjer kvaliten på espresson. Espresson uppnår bra värme, men vattnet rinner för snabbt igenom kaffet. Creman blir jämn och tjock, men aningen ljus. Kenya 2 är medelsnabb och skummar småbubblig mjölk. Ångarmen är bra placerad och lätt att göra rent, precis som droppskyddet. Ett prisvärt val för det lilla hushållet.

BarinoBarino
Bosch Barino är en liten espressomaskin som presterar godkänt. Den brygger espresso runt 65 grader med heltäckande crema. Aromerna kommer inte riktigt fram med testets utvalda bönor och saknar den karakteristiska intensiteten. Maskinen vibrerar kraftigt och kopparna förflyttar sig från dropparna under bryggning. Filterhållaren är plastig. Vattnet rinner inte igenom filterhållaren ordentligt trots omsorgsfulla förberedelser. Att värma maskinen för att skumma mjölk tar tid, men när den väl är klar är den lika snabb som de större maskinerna. Överlag orkar dock inte Barino servera många gäster på kort tid.

La Pavoni Espresso PlusLa Pavoni Espresso Plus
La Pavoni Espresso Plus har ett hölje helt i metall och står stadigt på bänken. Knapparna och ångvredet är lätta att förstå och vattentanken rymmer 2,7 liter. Filterhållare för enkel, dubbel och pods. Fin, hasselnötsfärgad crema uppnås utan större bestyr, dock med varierande temperatur på espresson. Ångarmen är plastig och skummar långsamt men sitter bra till. Tillbehöret ”automatic cappucino” är en rolig men stänkig funktion som skummar mjölk rätt ner i koppen. Man bränner sig lätt vid tömning av det plastiga, felkonstruerade droppskyddet. Stor och bra koppvärmare. Trist kopierad A4-instruktionsbok. Plus är en bra maskin som dock behöver några kvalitetsjusteringar.

Kenwood Café RetroKenwood Café Retro
Kenwood Café Retro är en tung och elegant maskin. Filterhållarens utförande är dock lätt och rassligt, med en extra tillsats för tunnare crema. Med rätt grovlek på kaffemalningen blir creman gyllenbrun och kompakt över hela koppen. Smaken på espresson är medryckande och aromrik. En mätare i mitten visar värme och ångtryck. Ångan styrs med en rejäl och bra spak och kapaciteten är hög. Maskinen skummar mycket och bra, överlägset snabbast av alla maskiner. Strömkabeln göms snyggt undan och droppskyddet töms enkelt, medan vattentanken är för liten och ångarmens munstycke är svår att rengöra. Ett roligt val i retrostil för dig med medelhög budget.

Solis SL 70 Solis SL 70
Solis SL70 har en gedigen konstruktion med mycket enkla knappar och vred. Vattentanken visar vattennivån tydligt och rymmer 3 liter. Maskinen tar både pods och malet espressokaffe i den tunga filterhållaren. Creman blir jämn och fin med pods, men inte lika bra med malet kaffe. Espressons temperatur var låg och ojämn vid samtliga testtillfällen. Ångarmen sitter lättåtkomligt på framsidan och sparar på så sätt plats. Den är fördömligt lätt att rengöra och skummar snabbt och bra. Stor koppvärmare. Trist instruktionsbok. Designen är intetsägande, men funktionell.

Gaggia BabyGaggia Baby D
Gaggia Baby D är en snyggt designad espressomaskin med hög potential. Höljet är tillverkat i plast, men känns gediget. Filterhållaren är tung och ligger skönt i handen. En bra funktion är att du själv kan ställa in mängden för enkel och dubbel espresso. Detta klarar annars bara helautomatiska maskiner. Maskinen ger en tät, nötbrun och tjock crema. Smaken är aromrik och intensiv. På under en minut skummar man ett voluminöst skum som imponerar. Den praktiska vattentanken fylls på uppifrån eller framifrån. Mindre bra är att ångarmen sitter lågt och att droppbrickan är svår att tömma. I övrigt en högpresterande och värdig testvinnare.

Unic Pony TUnic Pony T
Unic Pony T är en espressomaskin anpassad för pods, tillbehör går att köpa för vanlig espresso. Filterhållaren är rejäl, men svår att placera till en början. Annars är användningen enkel med rejäla reglage. Espresson framställs på idealiska 25 sekunder. Podsen åker automatiskt ner i en bytta under hållaren. Creman blir jämn med få bubblor medan espresson blir stark och fyllig. Maskinen är stabil och kvaliteten är inget att klaga på. Vattenfilter ingår i vattenbehållaren, som liknar en utskuren plastdunk. Ångarmen är väl placerad, men är inte så bra på att skumma mjölk. Bra droppskydd och koppvärmare.

Gaggia TSGaggia TS
Gaggia TS är en proffsmaskin till utförandet. Ingen av övriga modeller i testet uppnår samma robusta kvalitet när det gäller filterhållare, vred och knappar. Creman är det heller inget att klaga på, den är helt enkelt strålande. Ångarmen har bra rörlighet och låter verkligen användaren fokusera på skummandet istället för att störas av stänk och spill. Modellen är väldigt tung och har en svåråtkomlig vattentank om den står på en köksbänk med överskåp. Priset är högt och kanske tilltalar företag mer än hobby-baristan. Slutbetyget är en stark tjuga med mersmak.

Saeco Incanto de luxe espressomaskinIncanto de luxe
Saeco Incanto de luxe är en relativt nätt helautomatisk espressomaskin. Espressons smak och styrka går att reglera via den digitala menyn samt via kvarnens justerskruv. Smaktestet får godkänt och creman är jämn och mellanbrun. Kvarnen ger ifrån sig ett högt arbetsljud, delvis beroende på den dåligt isolerade behållaren för bönorna. Användningen och rengörningen går smidigt även om ett minus är att sumpbehållaren är i minsta laget och att automatiska rengörningsprogram saknas. Plus för den effektiva och flexibla ångarmen. Bra temperatur på både espresso och vanligt kaffe. Prislappen känns dock lite i överkant för vad man får för pengarna. (kompletterad i test mars 2006)

Melitta Caffeo NO76 espressomaskinCaffeo NO76
Melitta Caffeo NO76 är en stadig helautomatisk variant som blandar och ger vad det gäller konstruktion och kvalitet. Enkla menyer, stor sumpbehållare och tillgänglig vattenbehållare på framsidan uppskattas. Det som är mindre bra med maskinen är kaffets svaga intensitet, ångarmens slang, den bullriga kvarnen samt bönbehållarens plastiga konstruktion. Mjölkskummet blir väldigt lätt luftigt med stora bubblor och dålig följsamhet trots att inställningarna justerats väl. Slangen till skummaren kärvar och måste ofta rätas ut likt en vriden telefonsladd. Testexemplaret slutade att brygga varmt kaffe i testets slutskede. (kompletterad i test mars 2006)

Siemens TK60001Siemens TK60001
Siemens helautomatiska maskin maler bönor och brygger aromrik espresso samt ”vanligt” kaffe. Användarvänligheten är hög och maskinen låter dig fokusera på drycken snarare än bryggaren. Resultatet blir bra, med jämn nivå på både temperatur och crema. Kaffets styrka och grovlek på malning är ställbart. Separat fack för bryggkaffe. Design med raka och runda drag där det yttre höljet känns plastigt. Vattentank och behållare för bönor i minsta laget. Ångningen av mjölken får godkänt. Automatisk rengörning och avkalkning. Ingen svensk instruktionsbok. Passar bra till det mindre kontoret eller i hemmet för den bekväme.

Jura Impressa E25Jura Impressa E25
Impressa E25 är en enklare helautomatisk espressomaskin från Jura som håller jämn standard på kaffet och som är utrustad med program för vattenrening och avkalkning. Espressons styrka och bönernas malningsgrad går enkelt att styra med justeringar för varje kopp. Godkänd crema på 2-3 mm med gyllenbrun färg och bra arom. Höljet och delar av maskinen känns plastiga för prisklassen. Enkla knappar, men svårförståeliga symboler på displayen. Mjölken uppnår 65 grader på en dryg minut med tjockt skum. Ganska avancerad, kopierad instruktionsbok. Stilig silverdesign för bekväma.

Krups Orchestro Dialog
Krups OrchestroOrchestro Dialog är en helautomatisk maskin med auto-cappuccino. Kaffets kvalitet och inställningsmöjligheter får godkänt, där bland annat möjligheten att ställa in temperatur och styrka är användbart. Godkänd är även crema, styrka och smak på espresson. Tyvärr är kvarnens arbetsljud högt, delvis på grund av bristande ljudisolering i locket. Enheten saknar även en tättslutande förslutning som bibehåller bönornas arom. Tillbehöret som ger auto-cappuccino är plastigt och presterar inget vidare skum samt ger varierande värme på mjölken. Utrustad med kalkfilter och rengöringsprogram. Orchestro är alldeles för dyr i jämförelse med vad den presterar.

KitchenAid ArtisanKitchenAid Artisan
Med enkla knappar, rejäla vred och en tung kropp känns KitchenAids retrodesignade maskin mycket rejäl. Filterhållaren känns som den är tagen från en riktig proffsmaskin. Trots noggrann kalibrering, med olika grovlek på malningen och olika tryck vid pressningen av kaffet är bryggprocessen lite för snabb. Creman blir bäst när man doserar mycket kaffe eller gör dubbla espresson. Drycken uppnår rätt temperatur och smaken har bra balans mellan syrlighet och bitterhet. Skummet blir fast och fint, men tar lång tid. Vattenbehållaren går att fylla på från sidan. Man får betala ganska mycket för varumärket, även om maskinen uppvisar hög kvalitet.

Jura Z5Jura Z5
Jura Z5 är helautomatisk ut i fingerspetsarna. Med ett knapptryck får du en skummig cappucino med valfri styrka och mängd mjölk. Det yttre höljet är påkostat, strömlinjeformat och lätt att göra rent. Creman blir mörk, tjock och fastare efter flera espresson i följd. Värmen på kaffet är alldeles för låg till en början, men ökar efter användning. De påpassliga sköljningsprogrammen håller maskinen fräsch. Vattentanken är utrustad med Claris-kalkfilter. Ett alternativ för den bekväme användaren med smak för design. Priset strax under 20000 kronor drar ner slutbetyget.