Sök

Helt skruvat

2007-03-15

Det kan vara lättare sagt än gjort att öppna en vinflaska, men med en bra korkskruv är det enkelt att korka upp både syntet- och naturkorkar. Smartson testar tio modeller.

Modell Betyg Pris Kommentar
Lm 400 23/25 1400 Exklusiv
Pm 200 18/25 300 Lättviktig
Duka 10/25 60 Svårjobbad
Sagaform 14/25 330 Opraktisk
Oxo 24/25 150 Bäst i test
Charm 21/25 30 Prisvärd
Cork xpress 5/25 200 Underkänd
Korkskruv 10/25 20 Instabil
Napoleon 18/25 300 Gedigen
Funktion 13/25 90 Medelmåttig

Sammanfattning

En bra korkskruv öppnar pavor utan bestyr och lämnar inget korkspill i vinet. Smartsons test visar att kvalitet och funktionen ibland är svårt att kombinera. En modell som lyckas med konststycket är den traditionella kyparmodellen från Oxo som får utmärkelsen bäst i test. En modell som däremot får underkänt är Cork xpress som ger explosionsartade effekter.

Inledning

Enligt Jens Lindberg, ansvarig för sensorik (sinnesupplevelser som smak, doft, med mera) på svenska Systembolaget, är det idag lika vanligt att en vinkork består av syntetmaterial som av naturkork. Dessutom blir skruvkorken allt vanligare även på dyrare viner. Naturkorken består av hel kork eller, vilket är vanligare på vardagsviner, av sammanpressade korksmulor. Den blir lätt spröd och går gärna sönder i flaskhalsen, vilket många har varit med om. Syntetkorken kan däremot sitta väldigt hårt och vara svår att lossa. En bra korkskruv ska fungera bra oavsett vilket material korken är gjord av. Både längden och formen på korkskruven är av stor betydelse. 

- En vinöppnare bör ha en spiralformad skruv som är jämntjock för bästa resultat. Man bör också avlägsna folien på flaskan och det är viktigt att man för ner korkskruven i lodrät vinkel och drar upp den försiktigt. Ta det lugnt så inte korken går av eller flaskhalsen splittras, säger Jens Lindberg.

Samtliga modeller i testet har spiralformad, jämntjock skruv i likartad längd. Lm 400 från Screwpull är testets i särklass dyraste korkskruv men fungerar exemplariskt. Dukas kyparkorkskruv är mycket trög att veckla ut och inte så greppvänlig. Cork xpress från Fackelmann med kolsyrepatron får inte godkänt. I testet uppstod en explosionsartad effekt där vinet stänkte ner hela rummet. Mest prisvärd är Ikea Charm som är mycket lätt att använda och som inte kräver särskilt mycket kraft. Enkel och smidig är även kyparkorkskruven Oxo som har flera extrafunktioner, skönt grepp samt fungerar bra och är lätt att ta med sig. Testet visar att man inte behöver lägga så mycket pengar för att få en väl fungerande korkskruv.

Så gjorde vi

Korkskruvarna testades i två omgångar på syntet- respektive naturkork. Därefter bedömdes design, kvalitet, kapacitet, funktion samt värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Lm 400
Lm 400 är en mycket exklusiv och lättanvänd modell från Screwpull som kommer med en smidig folieskärare. Korkskruven är tung att hålla men man får ett stadigt grepp runt flaskan. Konstruktionen är enkel att använda och det krävs nästan ingen kraft för att dra ur korken. Fungerar exemplariskt till både syntet- och naturkork. Dock är den väldig dyr och passar kanske bäst för entusiaster eller till bröllopspresent och jämna uppvaktningar. 10 års garanti. Detta är inget man med lätthet bär med sig utan den används bäst hemma eller i baren.

Pm 200
Pm 200 från Screwpull är smidig och användbar, tack vare genomtänkt konstruktion. Modellen kräver ingen större ansträngning och den går mycket bra att använda på både syntet och naturkork. Pm 200 går lätt att skruva ner och den skruvar automatiskt upp korken, man behöver således aldrig byta grepp. Genom ett stadigt grepp kring korkskruven har man även kontroll på flaskan. Den har dock inga extrafunktioner och är lite för stor för att ta med sig, även om den inte väger så mycket. 5 års garanti.

Duka
Klassisk och snygg kyparkorkskruv som är trög att veckla ut men går lätt att skruva ner i korken. Fungerar bra på syntetkork men är betydligt svårare att använda med naturkork. Hävarmen är lite för kort för att orka dra upp korken helt och om den börjar dra snett finns det risk för att korken går av. Istället bör man räta ut korkskruven och dra sista biten med armkraft. Kanterna på handtaget är inte så sköna i handen. Extrafunktioner är fällkniv och kapsylöppnare. Elegant och lätt öppnare till bra pris, men ingen succé ur användarsynpunkt.

Sagaform
Denna korkskruv är stilig men klumpig och svåranvänd. Den är väldigt trög att få ner i korken vilket gör att det är lätt att vicka hela flaskan och man måste hitta rätt balans för att lyckas. Korken är trög att dra upp men lossar smidigt från skruven genom att man trycker handtaget nedåt. Det är ingen direkt skillnad mellan att korka upp syntet- eller naturkork. En extra skruv och en bra folieskärare medföljer. Sammantaget en tung och ganska opraktisk korkskruv.

Oxo
Oxo är en traditionell kyparmodell med kapsylöppnare, som är smidig att ta med sig eftersom den varken är skrymmande eller väger mycket. Korkskruven har ett skönt och behagligt grepp och fungerar bra på syntetkork där den är lätt att både skruva ner och dra upp. Naturkorken är svårare då hävarmen är lite för kort och om vinkeln är sned finns risk att korken går av. Man bör istället räta ut korkskruven och dra sista biten med armkraft. Smart och smidig infälld folieskärare. Oxo är en mycket praktisk och prisvärd testvinnare.

Charm
Charm från Ikea är en lättanvänd korkskruv i plast med bra grepp i både flaska och korkskruv. Det räcker med en hand och det behövs inte heller mycket kraft för att få ur korken. Skruven är lätt att dra i och naturkorken riskerar inte att gå av då skruven är tillräckligt lång för att dra den rakt upp ur flaskan. Praktisk liten foliekniv på sidan. Konstruktion och material håller hög klass med tanke på det låga priset. Bra budgetköp.

Cork xpress
Cork xpress använder sig av en kolsyrepatron för att skapa ett övertryck i flaskan och därigenom lossa korken. Denna teknik kräver en del övning och bör utföras försiktigt, då det finns risk för explosionsartade effekter. I testet stänkte innehållet ut med väldig kraft över hela rummet. Använd helst inte i närheten av vita dukar eller skjortor. En kolsyrepatron medföljer och räcker till cirka 25 gånger, nya patroner köps för cirka 45 kronor.

Korkskruv
En vanligt förekommande modell med hävarmar som är lätt att få ner i både syntet- och naturkork. Dock är greppet lite instabilt då man måste använda båda händerna till att dra ner hävarmarna och på så vis dra upp korken. Konstruktionen är inte heller så greppvänlig. Syntetkorken är enkel att dra upp men här räckte inte längden på skruven till utan vi fick hjälpa till med egen kraft för att få ur korken. Mycket instabilt grepp gör att korken riskerar att gå av om man inte drar öppnaren rakt upp. Kapsylöppnare finns också.

Napoleon
Napoleon från Brabantia är tung men lättanvänd. Fungerar väldigt bra och är lätt att använda på både syntet- och naturkork. Man får ett stadigt tag i flaskan med ena handen och det behövs endast en hand till att skruva. Det krävs väldigt lite kraft för att skruva upp korken och den är mycket lättskruvad. Passar både syntet- och naturkork. Naturkorken riskerar inte heller att gå av då skruven är tillräckligt lång för att dra den rakt upp och ur vinflaskan.

Funktion
Funktion är en traditionell modell med hävarm som fungerar bra på både syntet och naturkork och är lätt att få ner i korken. Den känns mycket gedigen, även om man måste använda båda händerna för att dra upp korken och således inte har ett riktigt grepp om flaskan. Hävarmarna är mjukt formade och man får bra grepp. Man kan behöva ta hjälp att dra ur korken med armkraft då skruven inte är tillräckligt lång. Utrustad med kapsylöppnare.